Feedback

Gevonden zoektermen

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RVS:2017:371

Instantie
Raad van State
Datum uitspraak
10-02-2017
Datum publicatie
13-02-2017
Zaaknummer
201701132/1/A2
Rechtsgebieden
Bestuursrecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - meervoudig
Inhoudsindicatie

Het beroep richt zich tegen het besluit van het centraal stembureau van 3 februari 2017, voor zover daarbij de kandidatenlijst met daarboven de aanduiding ‘JEZUS LEEFT’ voor de kieskringen 5 (Lelystad), 6 (Nijmegen), 7 (Arnhem), 8 (Utrecht), 14 (Dordrecht), 15 (Leiden) en 17 (Tilburg) geldig is verklaard.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Module Verkiezingen 2017/337
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

201701132/1/A2.

Datum uitspraak: 10 februari 2017

afdeling

bestuursrechtspraak

PROCES-VERBAAL van de mondelinge uitspraak (artikel 8:67 van de Algemene wet bestuursrecht) in het geding tussen:

JEZUS LEEFT,

appellante,

en

de Kiesraad, handelend als centraal stembureau voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal (hierna: het centraal stembureau),

verweerder.

Openbare zitting gehouden op 10 februari 2017 om 11:15 uur.

Tegenwoordig:

Staatsraad mr. D.A.C. Slump voorzitter

Staatsraad mr. A.W.M. Bijloos lid

Staatsraad mr. C.J. Borman lid

griffier: mr. M. Rijsdijk

Verschenen:

JEZUS LEEFT, vertegenwoordigd door J.A.C. van Ooijen

Het centraal stembureau, vertegenwoordigd door mr. W.A.E. Brüheim en mr. M. Bakker

======================================

Het beroep richt zich tegen het besluit van het centraal stembureau van 3 februari 2017, voor zover daarbij de kandidatenlijst met daarboven de aanduiding ‘JEZUS LEEFT’ voor de kieskringen 5 (Lelystad), 6 (Nijmegen), 7 (Arnhem), 8 (Utrecht), 14 (Dordrecht), 15 (Leiden) en 17 (Tilburg) geldig is verklaard.

De Afdeling

verklaart het beroep ongegrond.

Gronden:

 • -

  De Kieswet bepaalt dat kandidatenlijsten bij het centraal stembureau worden ingeleverd op de dag van de kandidaatstelling (artikel H 1, eerste lid, van de Kieswet). Het centraal stembureau kan niet van deze eis afwijken.

 • -

  Artikel H 2 van de Kieswet schrijft voor dat op de kandidatenlijst wordt vermeld voor welke kieskring of kieskringen zij wordt ingeleverd. Tussen partijen is niet in geschil dat op de dag van de kandidaatstelling voor de kieskringen 5 (Lelystad), 6 (Nijmegen), 7 (Arnhem), 8 (Utrecht), 14 (Dordrecht), 15 (Leiden) en 17 (Tilburg), kandidatenlijsten met daarboven de aanduiding ‘JEZUS LEEFT’ zijn ingeleverd en dat voor de kieskringen 9 (Amsterdam), 13 (Rotterdam) en 18 (’s‑Hertogenbosch) geen kandidatenlijsten met die aanduiding zijn ingeleverd.

 • -

  De mogelijkheid om een verzuim te herstellen ziet op een verzuim dat is geconstateerd ten aanzien van de op de dag van de kandidaatstelling ingeleverde kandidatenlijsten. Nu op de dag van de kandidaatstelling kandidatenlijsten voor de kieskringen 5 (Lelystad), 6 (Nijmegen), 7 (Arnhem), 8 (Utrecht), 14 (Dordrecht), 15 (Leiden) en 17 (Tilburg) zijn ingeleverd en het centraal stembureau met betrekking tot de kandidatenlijst voor kieskring 5 (Lelystad) een verzuim heeft geconstateerd, kon op grond van artikel I 2, tweede lid, van de Kieswet met betrekking tot die kandidatenlijst het geconstateerde verzuim worden hersteld.

 • -

  Het feit dat de secretaris‑directeur van de Kiesraad op 30 januari 2017 bij het inleveren van de kandidatenlijsten niet besefte dat daarop slechts zeven kieskringen stonden vermeld, leidt niet tot de conclusie dat om die reden van de dwingendrechtelijke bepalingen van de Kieswet kan worden afgeweken.

w.g. Slump

voorzitter

w.g. Rijsdijk

griffier

705.

Verzonden: