Feedback

Gevonden zoektermen

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RVS:2017:2704

Instantie
Raad van State
Datum uitspraak
06-10-2017
Datum publicatie
11-10-2017
Zaaknummer
201705260/2/A3
Rechtsgebieden
Bestuursrecht
Bijzondere kenmerken
Voorlopige voorziening
Inhoudsindicatie

Op 1 april 2016 heeft de staatssecretaris geweigerd een besluit te nemen op een verzoek van [wederpartij] om handhavend op te treden.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

201705260/2/A3.

Datum uitspraak: 6 oktober 2017

AFDELING

BESTUURSRECHTSPRAAK

Uitspraak van de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op een verzoek om het treffen van een voorlopige voorziening (artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht (hierna: de Awb)) hangende het hoger beroep van:

de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie,

verzoeker,

tegen de uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland van 23 mei 2017 in zaak nr. 16/3494 in het geding tussen:

[wederpartij], wonend te [woonplaats],

en

de staatssecretaris.

Procesverloop

Op 1 april 2016 heeft de staatssecretaris geweigerd een besluit te nemen op een verzoek van [wederpartij] om handhavend op te treden.

Bij besluit van 14 juli 2016 heeft de staatssecretaris het door [wederpartij] daartegen gemaakte bezwaar kennelijk niet-ontvankelijk verklaard.

Bij uitspraak van 23 mei 2017 heeft de rechtbank het door [wederpartij] daartegen ingestelde beroep gegrond verklaard, het besluit van 14 juli 2016 vernietigd en de staatssecretaris opgedragen een nieuw besluit te nemen met inachtneming van hetgeen in de uitspraak is overwogen. Deze uitspraak is aangehecht.

Tegen deze uitspraak heeft de staatssecretaris hoger beroep ingesteld. De staatssecretaris heeft de voorzieningenrechter verzocht een voorlopige voorziening te treffen.

[wederpartij] heeft een schriftelijke uiteenzetting gegeven.

De voorzieningenrechter heeft het verzoek ter zitting behandeld op 18 juli 2017, waar de staatssecretaris, vertegenwoordigd door mr. V.N. Chaudron, mr. R.D. Verhagen en mr. I.M. van der Heijden, advocaat te Den Haag, en [wederpartij], bijgestaan door mr. F. van de Nadort, rechtsbijstandverlener te Beilen, zijn verschenen.

Overwegingen

1.    Het oordeel van de voorzieningenrechter heeft een voorlopig karakter en is niet bindend in de bodemprocedure.

2.    Het verzoek strekt ertoe dat bij wijze van voorlopige voorziening wordt bepaald dat de staatssecretaris in afwachting van de uitspraak op het hoger beroep geen gevolg hoeft te geven aan de in hoger beroep bestreden uitspraak, voor zover daarin is bepaald dat hij een nieuw besluit op bezwaar moet nemen.

2.1.    Gelet op het verhandelde ter zitting is de voorzieningenrechter er niet van overtuigd dat de uitspraak van de rechtbank in stand zal blijven. De voorzieningenrechter acht aannemelijk dat het uitvoering geven aan de uitspraak meebrengt dat, zoals de staatssecretaris naar voren heeft gebracht, diepgaand onderzoek moet worden gedaan. De staatssecretaris heeft er daarom belang bij dat hij hangende de hogerberoepsprocedure geen nieuw besluit hoeft te nemen. Hiertegenover staat dat niet is gebleken van een zodanig belang van [wederpartij] dat de uitspraak op het hoger beroep niet kan worden afgewacht. Onder deze omstandigheden ziet de voorzieningenrechter aanleiding de hierna te melden voorlopige voorziening te treffen.

3.    Voor een proceskostenveroordeling bestaat geen aanleiding.

Beslissing

De voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State:

bepaalt bij wijze van voorlopige voorziening dat de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie geen nieuw besluit op het door [wederpartij] ingediende bezwaarschrift van 13 mei 2016 hoeft te nemen, voordat de Afdeling op het hoger beroep heeft beslist.

Aldus vastgesteld door mr. H.G. Lubberdink, voorzieningenrechter, in tegenwoordigheid van mr. E.A. Binnema, griffier.

w.g. Lubberdink

voorzieningenrechter    

De griffier is verhinderd de uitspraak te ondertekenen.

Uitgesproken in het openbaar op 6 oktober 2017

589.