Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RVS:2015:2175

Instantie
Raad van State
Datum uitspraak
30-06-2015
Datum publicatie
08-07-2015
Zaaknummer
201504505/3/A1
Rechtsgebieden
Omgevingsrecht
Bijzondere kenmerken
Voorlopige voorziening
Inhoudsindicatie

Bij besluit van 15 april 2015 heeft het college aan Combinatie Noordwaard omgevingsvergunning verleend voor het kappen van houtopstanden op onder meer het perceel Bandijk 48 te Werkendam.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

201504505/3/A1.

Datum uitspraak: 30 juni 2015

AFDELING

BESTUURSRECHTSPRAAK

Uitspraak van de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op een verzoek om het treffen van een voorlopige voorziening (artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht) in het geding tussen:

[verzoeker A] en [verzoeker B], beiden wonend te Werkendam,

verzoekers,

en

het college van burgemeester en wethouders van Werkendam,

verweerder.

Procesverloop

Bij besluit van 15 april 2015 heeft het college aan Combinatie Noordwaard omgevingsvergunning verleend voor het kappen van houtopstanden op onder meer het perceel Bandijk 48 te Werkendam.

Tegen dit besluit hebben [verzoeker A] en [verzoeker B] beroep ingesteld.

Bij deze brief hebben [verzoeker A] en [verzoeker B] de voorzieningenrechter verzocht een voorlopige voorziening te treffen.

De voorzieningenrechter heeft het verzoek ter zitting behandeld op 25 juni 2015, waar [verzoeker B] en het college, vertegenwoordigd door E. Dirksen, werkzaam bij de gemeente, zijn verschenen. Voorts is daar gehoord Combinatie Noordwaard, vertegenwoordigd door F. ter Braak en ing. C.J. van Poortvliet, en R. Gaastra, werkzaam bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Buiten bezwaren van partijen zijn nadere stukken in het geding gebracht.

Overwegingen

1. Het college heeft te kennen gegeven dat op 1 juli 2015 met de kap van de houtopstand zal worden gestart. [verzoeker A] en [verzoeker B] hebben de voorzieningenrechter verzocht het besluit van 15 april 2015 te schorsen.

2. Ter zitting is komen vast te staan dat na het besluit van 15 april 2015 in opdracht van het college opnieuw een inventarisatie heeft plaatsgevonden van de te kappen bomen. Het college heeft ter zitting een tekening overgelegd waarop de te kappen en de te handhaven bomen exact zijn weergegeven door middel van respectievelijk rode en groene stippen, alsmede een lijst met de te kappen bomen. Voorts is ter zitting vast komen te staan dat adviesbureau Bureau Viridis na het besluit van 15 april 2015 een onderzoek ter plaatse heeft uitgevoerd naar onder meer de natuurwaarde van de te kappen bomen en dat de bevindingen bij dit onderzoek zijn neergelegd in een rapport van 19 juni 2015.

3. De voorzieningenrechter ziet aanleiding [verzoeker A] en [verzoeker B] in de gelegenheid te stellen nader schriftelijk te reageren op de ter zitting door het college overgelegde stukken en hetgeen ter zitting aan de orde is gesteld met betrekking tot het rapport van Bureau Viridis. Het college heeft evenwel te kennen gegeven dat op 1 juli 2014 met de kap van de houtopstand zal worden gestart. Onder die omstandigheden bestaat, gelet op de betrokken belangen, aanleiding voor het treffen van de hierna te melden ordemaatregel hangende het verzoek om voorlopige voorziening.

4. Van proceskosten die voor vergoeding in aanmerking komen, is niet gebleken.

Beslissing

De voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State:

schorst bij wijze van ordemaatregel hangende het verzoek om voorlopige voorziening het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Werkendam van 15 april 2015, kenmerk 49974 tot en met de uitspraak van de voorzieningenrechter op het verzoek om voorlopige voorziening.

Aldus vastgesteld door mr. S.F.M. Wortmann, als voorzieningenrechter, in tegenwoordigheid van mr. M. Kos, griffier.

w.g. Wortmann w.g. Kos

voorzieningenrechter griffier

Uitgesproken in het openbaar op 30 juni 2015

580.