Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RVS:2013:CA2840

Instantie
Raad van State
Datum uitspraak
06-06-2013
Datum publicatie
12-06-2013
Zaaknummer
201302044/2/R4
Rechtsgebieden
Bestuursrecht
Bijzondere kenmerken
Voorlopige voorziening
Inhoudsindicatie

Bij besluit van 13 december 2012 heeft de raad het bestemmingsplan "Uitbreiding parkeervoorzieningen supermarkt aan de Wythústerwei te Stiens" vastgesteld.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

201302044/2/R4.

Datum uitspraak: 6 juni 2013

AFDELING

BESTUURSRECHTSPRAAK

Uitspraak van de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op het verzoek om het treffen van een voorlopige voorziening (artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht) in het geding tussen:

[verzoeker] en anderen, wonend te Stiens, gemeente Leeuwarderadeel,

en

de raad van de gemeente Leeuwarderadeel,

verweerder.

Procesverloop

Bij besluit van 13 december 2012 heeft de raad het bestemmingsplan "Uitbreiding parkeervoorzieningen supermarkt aan de Wythústerwei te Stiens" vastgesteld.

Tegen dit besluit hebben [verzoeker] en anderen beroep ingesteld. Bij deze brief hebben [verzoeker] en anderen de voorzitter verzocht een voorlopige voorziening te treffen.

De voorzitter heeft het verzoek ter zitting behandeld op 13 mei 2013, waar [verzoeker] en anderen, vertegenwoordigd door [verzoeker], en de raad, vertegenwoordigd door A. Flameling en A. Posthuma zijn verschenen. Voorts zijn daar verschenen [partij] en anderen, vertegenwoordigd door [gemachtigden] en bijgestaan door mr. S.A.B. Boer, advocaat te Amsterdam.

Overwegingen

1. Het oordeel van de voorzitter heeft een voorlopig karakter en is niet bindend in de bodemprocedure.

2. Het plan voorziet in een uitbreiding van de parkeervoorzieningen bij de supermarkt aan de Wythústerwei 12-14 te Stiens. De uitbreiding is gedeeltelijk voorzien op gronden die op dit moment in gebruik zijn en bestemd zijn als park.

3. Verzoekers kunnen zich niet verenigen met het plan omdat dat voorziet in de realisatie van parkeerplaatsen ter hoogte van het Waling Dijkstrapark. Zij vrezen onherstelbare schade aan het park aangezien het bouwrijp maken en het kappen van bomen zal leiden tot een onomkeerbare situatie.

4. Ter zitting heeft de raad toegelicht dat de in het plan opgenomen gronden nog niet in eigendom zijn van [partij] Omdat er nog geen concrete afspraken zijn gemaakt met [partij] over het op korte termijn starten van de uitvoering van het project, is een eigendomsoverdracht volgens de raad niet in zicht. De raad stelt voorts dat een omgevingsvergunning nodig zal zijn voor het kappen van de bomen, welke nog niet is aangevraagd. Door [partij] is ter zitting toegezegd dat de bodemprocedure zal worden afgewacht voordat een omgevingsvergunning voor kappen zal worden aangevraagd en voordat zal worden begonnen met de voorbereidende werkzaamheden voor het realiseren van de parkeerplaatsen. Met het verzoek om het treffen van een voorlopige voorziening is in zoverre geen spoedeisend belang gemoeid.

5. Gelet hierop bestaat aanleiding het verzoek om het treffen van een voorlopige voorziening af te wijzen.

6. Voor een proceskostenveroordeling bestaat geen aanleiding.

Beslissing

De voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State:

wijst het verzoek af.

Aldus vastgesteld door mr. M.G.J. Parkins-de Vin, als voorzitter, in tegenwoordigheid van mr. T.A. Oudenaarden, ambtenaar van staat.

w.g. Parkins-de Vin w.g. Oudenaarden

voorzitter ambtenaar van staat

Uitgesproken in het openbaar op 6 juni 2013

568-731.