Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RVS:2013:2720

Instantie
Raad van State
Datum uitspraak
27-09-2013
Datum publicatie
14-01-2014
Zaaknummer
201308716/1/A2
Rechtsgebieden
Bestuursrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Bij besluit van 10 september 2013 heeft het centraal stembureau het verzoek van de vereniging om registratie van de aanduiding "Vereniging Sociaal Economisch Belang" buiten behandeling gelaten.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Gst. 2014/8 met annotatie van J.C. de Wit
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

201308716/1/A2.

Datum uitspraak: 27 september 2013

AFDELING

BESTUURSRECHTSPRAAK

Uitspraak in het geding tussen:

de vereniging Vereniging Sociaal Economisch Belang,

gevestigd te Leeuwarden,

appellante,

en

het centraal stembureau voor de verkiezing van de leden van de raad van Leeuwarden,

verweerder.

Procesverloop

Bij besluit van 10 september 2013 heeft het centraal stembureau het verzoek van de vereniging om registratie van de aanduiding "Vereniging Sociaal Economisch Belang" buiten behandeling gelaten.

Tegen dit besluit heeft de vereniging beroep ingesteld.

Het centraal stembureau heeft een verweerschrift ingediend.

De Kiesraad heeft desgevraagd een reactie ingediend.

De zaak is door een meervoudige kamer van de Afdeling verwezen naar een enkelvoudige.

De Afdeling heeft de zaak ter zitting behandeld op 27 september 2013, waar het centraal stembureau, vertegenwoordigd door H.J. van Zoomeren en I. van Akker, beiden werkzaam bij de gemeente Leeuwarden, en de Kiesraad, vertegenwoordigd door mr. J.P. Alspeer en mr. M. Bakker, beiden werkzaam bij de Kiesraad, zijn verschenen.

Overwegingen

1. De vereniging is voor het door haar ingestelde beroep griffierecht verschuldigd. Een beroep wordt ingevolge artikel 8:41, vierde, vijfde en zesde lid, van de Algemene wet bestuursrecht, gelezen in verbinding met artikel D 9, tweede lid, van de Kieswet niet-ontvankelijk verklaard indien storting of bijschrijving van het griffierecht niet heeft plaatsgevonden binnen de door de voorzitter van de Afdeling gestelde termijn, tenzij redelijkerwijs niet kan worden geoordeeld dat de indiener in verzuim is geweest.

2. De vereniging is bij brief van 20 september 2013 op de verschuldigdheid van het griffierecht gewezen. Daarbij is vermeld dat het griffierecht uiterlijk op 27 september 2013 om 12:00, dat wil zeggen voorafgaand aan de zitting op de rekening van de Raad van State dient te zijn bijgeschreven of contant op het adres van de Raad van State dient te zijn betaald. Tevens is vermeld dat, indien van deze gelegenheid geen gebruik wordt gemaakt, het beroep reeds om die reden niet-ontvankelijk wordt verklaard, behoudens in uitzonderlijke gevallen.

3. Het bedrag is niet binnen de aldus gestelde termijn op de rekening van de Raad van State bijgeschreven of contant op het adres van de Raad van State betaald. Niet is gebleken van feiten of omstandigheden, op grond waarvan redelijkerwijs niet kan worden geoordeeld dat de vereniging in verzuim is geweest.

4. Het beroep is niet-ontvankelijk.

5. Voor een proceskostenveroordeling bestaat geen aanleiding.

Beslissing

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State:

verklaart het beroep niet-ontvankelijk.

Aldus vastgesteld door mr. A.W.M. Bijloos, lid van de enkelvoudige kamer, in tegenwoordigheid van mr. M.R. Poot, ambtenaar van staat.

w.g. Bijloos w.g. Poot

lid van de enkelvoudige kamer ambtenaar van staat

Uitgesproken in het openbaar op 27 september 2013

362.