Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RVS:2013:2392

Instantie
Raad van State
Datum uitspraak
11-12-2013
Datum publicatie
11-12-2013
Zaaknummer
201302889/1/R1
Rechtsgebieden
Bestuursrecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - meervoudig
Inhoudsindicatie

Bij besluit van 4 februari 2013, nr. 92688/135993, heeft het college besloten aan de raad van de gemeente Schagen een reactieve aanwijzing te geven met betrekking tot het door de raad van de voormalige gemeente Harenkarspel bij besluit van 18 december 2012 vastgestelde bestemmingsplan "Landelijk Gebied Harenkarspel".

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

201302889/1/R1.

Datum uitspraak: 11 december 2013

AFDELING

BESTUURSRECHTSPRAAK

Uitspraak in het geding tussen:

[appellant], wonend te Tuitjenhorn, gemeente Schagen, en anderen,

appellanten,

en

het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland,

verweerder.

Procesverloop

Bij besluit van 4 februari 2013, nr. 92688/135993, heeft het college besloten aan de raad van de gemeente Schagen een reactieve aanwijzing te geven met betrekking tot het door de raad van de voormalige gemeente Harenkarspel bij besluit van 18 december 2012 vastgestelde bestemmingsplan "Landelijk Gebied Harenkarspel".

Tegen dit besluit hebben [appellant] en anderen beroep ingesteld.

Het college heeft een verweerschrift ingediend.

[appellant] en anderen hebben een nader stuk ingediend.

De Afdeling heeft de zaak ter zitting behandeld op 26 november 2013, waar het college, vertegenwoordigd door mr. A.F.P. van Mierlo, werkzaam bij de provincie, is verschenen. Voorts is ter zitting als partij de raad, vertegenwoordigd door mr. J.H. Moraal en mr. J. de Graaf, beiden werkzaam bij de gemeente, gehoord.

Overwegingen

1. Bij besluit van 19 november 2013 heeft het college de reactieve aanwijzing ten aanzien van de mogelijkheid van het oprichten en opschalen van windturbines op de strook langs de N245 ingetrokken. Het college is hiermee geheel tegemoetgekomen aan het beroep, zodat [appellant] en anderen geen belang meer hebben bij een beoordeling van het besluit van 4 februari 2013.

Het beroep is niet-ontvankelijk.

2. De Afdeling ziet aanleiding het college op na te melden wijze tot vergoeding van de proceskosten te veroordelen, nu het beroep niet-ontvankelijk is als gevolg van de tegemoetkoming van het college aan het beroep.

Beslissing

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State:

I. verklaart het beroep niet-ontvankelijk;

II. veroordeelt het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland tot vergoeding van bij [appellant] en anderen in verband met de behandeling van het beroep opgekomen proceskosten tot een bedrag van € 472,00 (zegge: vierhonderdtweeënzeventig euro), geheel toe te rekenen aan door een derde beroepsmatig verleende rechtsbijstand, met dien verstande dat betaling aan een van hen bevrijdend werkt ten opzichte van de anderen;

III. gelast dat het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland aan [appellant] en anderen het door hen voor de behandeling van het beroep betaalde griffierecht ten bedrage van € 160,00 (zegge: honderdzestig euro) vergoedt, met dien verstande dat betaling aan een van hen bevrijdend werkt ten opzichte van de anderen.

Aldus vastgesteld door mr. Th.C. van Sloten, voorzitter, en drs. W.J. Deetman en mr. R.J.J.M. Pans, leden, in tegenwoordigheid van mr. A.L. van Driel Kluit, ambtenaar van staat.

w.g. Van Sloten w.g. Van Driel Kluit

voorzitter ambtenaar van staat

Uitgesproken in het openbaar op 11 december 2013

703.