Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RVS:2011:BR2304

Instantie
Raad van State
Datum uitspraak
20-07-2011
Datum publicatie
20-07-2011
Zaaknummer
201100624/1/H3
Rechtsgebieden
Bestuursrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Bij uitspraak van 25 augustus 2010, verzonden op dezelfde dag, heeft de rechtbank het door restaurant Mykonos en anderen tegen het besluit van 16 juni 2010 van de burgemeester van Landgraaf ingestelde beroep niet-ontvankelijk verklaard.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

201100624/1/H3.

Datum uitspraak: 20 juli 2011

AFDELING

BESTUURSRECHTSPRAAK

Uitspraak op het hoger beroep van:

de vennootschap onder firma Grieks Restaurant Mykonos, gevestigd te Landgraaf, en haar [vennoten],

appellanten,

tegen de uitspraak van de rechtbank Maastricht van 29 november 2010 in zaak nr. 10/1172 op het verzet van:

restaurant Mykonos en anderen.

1. Procesverloop

Bij uitspraak van 25 augustus 2010, verzonden op dezelfde dag, heeft de rechtbank het door restaurant Mykonos en anderen tegen het besluit van 16 juni 2010 van de burgemeester van Landgraaf ingestelde beroep niet-ontvankelijk verklaard.

Bij uitspraak van 29 november 2010, verzonden op dezelfde dag, heeft de rechtbank het door restaurant Mykonos en anderen daartegen gedane verzet ongegrond verklaard. Deze uitspraak is aangehecht.

Tegen deze uitspraak hebben restaurant Mykonos en anderen bij brief, bij de Raad van State ingekomen op 9 januari 2011, hoger beroep ingesteld.

De burgemeester heeft een verweerschrift ingediend.

De zaak is door een meervoudige kamer van de Afdeling verwezen naar een enkelvoudige.

De Afdeling heeft de zaak op 28 juni 2011 ter zitting aan de orde gesteld.

2. Overwegingen

2.1. De aangevallen uitspraak is een uitspraak als bedoeld in artikel 8:55, vijfde lid, van de Algemene wet bestuursrecht.

Ingevolge artikel 47, tweede lid, aanhef en onder c, van de Wet op de Raad van State kan geen hoger beroep worden ingesteld tegen een dergelijke uitspraak.

2.2. Restaurant Mykonos en anderen betogen dat de rechtbank in de aangevallen uitspraak heeft miskend dat de termijn binnen welke tegen het besluit van 16 juni 2010 beroep kon worden ingesteld pas eindigde op 2 augustus 2010.

2.3. Voor kennisneming van een hoger beroep in weerwil van artikel 47, tweede lid, aanhef en onder c, van de Wet op de Raad van State kan grond bestaan, in geval van zodanige schending van beginselen van een goede procesorde, dan wel fundamentele rechtsbeginselen, dat geoordeeld moet worden dat er geen eerlijk proces is geweest. Ook kan hiervoor grond bestaan, indien de rechtbank ten onrechte is getreden buiten de bevoegdheden, die zij zonder hogere voorziening tegen haar oordeel daarover kan aanwenden.

2.4. Restaurant Mykonos en anderen hebben in hun betoog zoals weergegeven onder 2.2 niet gesteld dat de rechtbank haar bevoegdheid te buiten is gegaan in evenbedoelde zin. De Afdeling ziet in het door restaurant Mykonos en anderen gestelde evenmin een zodanige schending van beginselen van een goede procesorde, dan wel fundamentele rechtsbeginselen, dat geoordeeld moet worden dat er geen eerlijk proces is geweest.

2.5. De Afdeling is onbevoegd om van het hoger beroep kennis te nemen.

2.6. Voor een proceskostenveroordeling bestaat geen aanleiding.

3. Beslissing

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Recht doende in naam der Koningin:

verklaart zich onbevoegd om van het hoger beroep kennis te nemen.

Aldus vastgesteld door mr. M. Vlasblom, lid van de enkelvoudige kamer, in tegenwoordigheid van mr. W. van Hardeveld, ambtenaar van staat.

w.g. Vlasblom w.g. Van Hardeveld

lid van de enkelvoudige kamer ambtenaar van staat

Uitgesproken in het openbaar op 20 juli 2011

312.