Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RVS:2009:BK6736

Instantie
Raad van State
Datum uitspraak
16-12-2009
Datum publicatie
16-12-2009
Zaaknummer
200904291/1/H1
Formele relaties
Eerste aanleg: ECLI:NL:RBLEE:2009:BI5419, Bekrachtiging/bevestiging
Rechtsgebieden
Omgevingsrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Bij besluit van 5 februari 2009 heeft het college van burgemeester en wethouders van Nijefurd (hierna: het college) aan [vergunninghoudster] vrijstelling en bouwvergunning eerste fase verleend voor het oprichten van een gebouw ten behoeve van een supermarkt op het perceel [locatie] te [plaats] (hierna: het perceel).

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

200904291/1/H1.

Datum uitspraak: 16 december 2009

AFDELING

BESTUURSRECHTSPRAAK

Uitspraak op het hoger beroep van:

de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Super de Boer supermarkten B.V., gevestigd te Amersfoort,

appellante,

tegen de uitspraak van de voorzieningenrechter van de

rechtbank Leeuwarden van 14 mei 2009 in de zaken nrs. 09/732 en 09/739

in het geding tussen:

appellante

en

het college van burgemeester en wethouders van Nijefurd.

1. Procesverloop

Bij besluit van 5 februari 2009 heeft het college van burgemeester en wethouders van Nijefurd (hierna: het college) aan [vergunninghoudster] vrijstelling en bouwvergunning eerste fase verleend voor het oprichten van een gebouw ten behoeve van een supermarkt op het perceel [locatie] te [plaats] (hierna: het perceel).

Het daartegen door appellante (hierna: Super de Boer) ingediende bezwaarschrift heeft het college bij brief van 25 maart 2009 naar de rechtbank ter behandeling als beroepschrift doorgezonden.

Bij uitspraak van 14 mei 2009, verzonden op dezelfde dag, heeft de voorzieningenrechter het bezwaarschrift als een tegen het besluit van 5 februari 2009 ingediend beroepschrift aangemerkt en het daarbij ingestelde beroep niet-ontvankelijk verklaard. Deze uitspraak is aangehecht.

Tegen deze uitspraak heeft Super de Boer bij brief, bij de Raad van State ingekomen op 15 juni 2009, hoger beroep ingesteld. De gronden zijn aangevuld bij brief van 13 juli 2009.

Het college heeft een verweerschrift ingediend.

Super de Boer heeft een nader stuk ingediend.

De zaak is door een meervoudige kamer van de Afdeling verwezen naar een enkelvoudige.

De Afdeling heeft de zaak ter zitting behandeld op 2 december 2009, waar [vergunninghoudster], vertegenwoordigd door mr. J.H.M. Berenschot, advocaat te Apeldoorn, is verschenen.

2. Overwegingen

2.1. Super de Boer betoogt tevergeefs dat de voorzieningenrechter heeft miskend dat de verleende bouwvergunning niet met de uniforme openbare voorbereidingsprocedure, geregeld in afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (hierna: Awb), is voorbereid.

Op 9 juni 2008 heeft het college beslist de aanvraag om bouwvergunning van [vergunninghoudster] met toepassing van die procedure te behandelen. Op 1 juli 2008 heeft het in de Workumer Krant Friso bekendgemaakt dat het voornemens is om de bouw van een supermarkt op de locatie Hearewei-Emmabuert door het verlenen van vrijstelling en bouwvergunning mogelijk te maken en dat het ontwerpbesluit van 4 juli 2008 tot en met 24 augustus 2008 ter inzage ligt en door een ieder gedurende die termijn zienswijzen daarover bij hem naar voren kunnen worden gebracht.

Aldus heeft het college aan de eisen die de artikelen 3:10, 3:11, 3:12 en 3:16 van de Awb aan het verlenen van bouwvergunning met toepassing van de uniforme openbare voorbereidingsprocedure stellen voldaan. Dat op de desbetreffende pagina van de krant, als gesteld, met betrekking tot andere bouwplannen de toepassing van afdeling 3.4 van de Awb uitdrukkelijk is vermeld en met betrekking tot dit bouwplan niet, maakt dat niet anders.

2.2. Het betoog faalt. Het hoger beroep is ongegrond. De aangevallen uitspraak dient te worden bevestigd.

2.3. Voor een proceskostenveroordeling bestaat geen aanleiding.

3. Beslissing

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Recht doende in naam der Koningin:

bevestigt de aangevallen uitspraak.

Aldus vastgesteld door mr. R.W.L. Loeb, lid van de enkelvoudige kamer, in tegenwoordigheid van mr. G.A.A.M. Boot, ambtenaar van Staat.

w.g. Loeb w.g. Boot

lid van de enkelvoudige kamer ambtenaar van Staat

Uitgesproken in het openbaar op 16 december 2009

202.