Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RVS:2009:BI8422

Instantie
Raad van State
Datum uitspraak
10-06-2009
Datum publicatie
17-06-2009
Zaaknummer
200903415/2/H3
Rechtsgebieden
Bestuursrecht
Bijzondere kenmerken
Voorlopige voorziening
Inhoudsindicatie

Bij besluit van 3 april 2008 heeft verzoeker (hierna: de burgemeester) geweigerd aan [wederpartij] vergunning te verlenen voor de exploitatie van raambordelen in de panden [locatie 1] en [locatie 2].

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

200903415/2/H3.

Datum uitspraak: 10 juni 2009

AFDELING

BESTUURSRECHTSPRAAK

Uitspraak van de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op een verzoek om het treffen van een voorlopige voorziening (artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht) hangende het hoger beroep van:

de burgemeester van Amsterdam,

verzoeker,

tegen de uitspraak van de rechtbank Amsterdam van 3 april 2009 in zaak nr. 08/3315 in het geding tussen:

[wederpartij], wonend te [woonplaats],

en

verzoeker.

1. Procesverloop

Bij besluit van 3 april 2008 heeft verzoeker (hierna: de burgemeester) geweigerd aan [wederpartij] vergunning te verlenen voor de exploitatie van raambordelen in de panden [locatie 1] en [locatie 2].

Bij besluit van 11 augustus 2008 heeft de burgemeester het door [wederpartij] daartegen gemaakte bezwaar ongegrond verklaard.

Bij uitspraak van 3 april 2009, verzonden op dezelfde dag, heeft de rechtbank Amsterdam (hierna: de rechtbank) het door [wederpartij] daartegen ingestelde beroep gegrond verklaard, dat besluit vernietigd en bepaald dat de burgemeester een nieuw besluit op het door [wederpartij] gemaakte bezwaar neemt met inachtneming van hetgeen in de uitspraak is overwogen.

Tegen deze uitspraak heeft de burgemeester bij brief, bij de Raad van State ingekomen op 13 mei 2009, hoger beroep ingesteld. De gronden van het beroep zijn aangevuld bij brief van 29 mei 2009. Voorts heeft de burgemeester de voorzitter verzocht een voorlopige voorziening te treffen.

[wederpartij] heeft een reactie ingediend.

De voorzitter heeft het verzoek ter zitting behandeld op 4 juni 2009, waar de burgemeester, vertegenwoordigd door mr. M.F.W. Boermans, ambtenaar in dienst van de gemeente, en [wederpartij] in persoon, bijgestaan door mr. D. op de Hoek, advocaat te Amsterdam, zijn verschenen.

2. Overwegingen

2.1. De burgemeester heeft de voorzitter verzocht om bij wijze van voorlopige voorziening te bepalen dat hij in afwachting van de uitspraak op het ingestelde hoger beroep geen uitvoering hoeft te geven aan de in hoger beroep bestreden uitspraak.

2.2. Die uitspraak laat de burgemeester weinig ruimte om een ander besluit te nemen, dan de gevraagde exploitatievergunningen alsnog te verlenen. Nu echter niet buiten twijfel is dat deze uitspraak in hoger beroep onverkort in stand zal blijven en de conclusie zal zijn dat die vergunningen verleend moesten worden, kan van een dergelijk besluit ongewenste precedentwerking uitgaan, zulks temeer, nu aan de afwijzing mede het vermoeden ten grondslag ligt dat de bordelen in werkelijkheid niet door [wederpartij] zullen worden geƫxploiteerd, maar door de eigenaren van de desbetreffende panden, van wie exploitatievergunningen voor andere panden zijn ingetrokken of geweigerd. Onder deze omstandigheden ziet de voorzitter aanleiding om de na te melden voorziening te treffen.

2.3. Voor een proceskostenveroordeling bestaat geen aanleiding.

3. Beslissing

De voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State:

bepaalt bij wijze van voorlopige voorziening dat de burgemeester geen nieuw besluit op bezwaar hoeft te nemen, voordat de Afdeling op het door hem ingestelde hoger beroep heeft beslist.

Aldus vastgesteld door mr. R.W.L. Loeb, als voorzitter, in tegenwoordigheid van mr. J.J. den Broeder, ambtenaar van Staat.

w.g. Loeb w.g. Den Broeder

voorzitter ambtenaar van Staat

Uitgesproken in het openbaar op 10 juni 2009

187-582.