Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RVS:2008:BD7358

Instantie
Raad van State
Datum uitspraak
16-07-2008
Datum publicatie
16-07-2008
Zaaknummer
200708115/1
Rechtsgebieden
Omgevingsrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Bij besluit van 9 november 2006 heeft het college van burgemeester en wethouders van 's-Hertogenbosch (hierna: het college) aan de gemeente 's-Hertogenbosch (hierna: de gemeente) een bouwvergunning verleend voor het plaatsen van een picknickset aan de Bundersteeg te Rosmalen.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

200708115/1.

Datum uitspraak: 16 juli 2008

AFDELING

BESTUURSRECHTSPRAAK

Uitspraak op het hoger beroep van:

de stichting Stichting Houdt het Vladerackenpark open en groen, gevestigd te Rosmalen, en anderen,

appellanten,

tegen de uitspraak in zaak nr. 07/2608 van de rechtbank Breda van 10 oktober 2007 in het geding tussen:

de stichting Stichting Houdt het Vladerackenpark open en groen en anderen

en

het college van burgemeester en wethouders van 's-Hertogenbosch.

1. Procesverloop

Bij besluit van 9 november 2006 heeft het college van burgemeester en wethouders van 's-Hertogenbosch (hierna: het college) aan de gemeente 's-Hertogenbosch (hierna: de gemeente) een bouwvergunning verleend voor het plaatsen van een picknickset aan de Bundersteeg te Rosmalen.

Bij besluit van 27 maart 2007 heeft het college het door de stichting Stichting Houdt het Vladerackenpark open en groen en anderen (hierna: de stichting en anderen) daartegen gemaakte bezwaar ongegrond verklaard.

Bij uitspraak van 10 oktober 2007, verzonden op dezelfde dag, heeft de rechtbank Breda (hierna: de rechtbank) het door de stichting en anderen daartegen ingestelde beroep gegrond verklaard, het besluit van 27 maart 2007 vernietigd en het college opgedragen een nieuw besluit te nemen op het bezwaar met inachtneming van deze uitspraak. Deze uitspraak is aangehecht.

Tegen deze uitspraak hebben de stichting en anderen bij brief, bij de Raad van State ingekomen op 20 november 2007, hoger beroep ingesteld. De gronden van het hoger beroep zijn aangevuld bij brief, bij de Raad van State ingekomen op 19 december 2007.

De zaak is door een meervoudige kamer van de Afdeling verwezen naar een enkelvoudige.

De Afdeling heeft de zaak ter zitting behandeld op 8 juli 2008, waar de stichting en anderen, vertegenwoordigd door mr. M.J.J.E. Stassen, advocaat te Tilburg, en het college, vertegenwoordigd door mr. P.W.G.M. Christophe, ambtenaar in dienst van de gemeente, zijn verschenen.

2. Overwegingen

2.1. Aangezien het college bij besluit van 24 juni 2008 de op 9 november 2006 aan de gemeente verleende bouwvergunning, op diens verzoek, heeft ingetrokken en de stichting en anderen geen feiten of omstandigheden naar voren hebben gebracht op grond waarvan desondanks moet worden geoordeeld dat nog belang bestaat bij een inhoudelijke beoordeling van de aangevallen uitspraak, moet worden geoordeeld dat de stichting en anderen geen procesbelang meer hebben bij een beoordeling van hun hoger beroep. Daarbij wordt in aanmerking genomen dat de uitspraak van de Afdeling van 6 augustus 2003 in zaak nr. 200206222/1, waar de stichting en anderen naar hebben verwezen, er niet aan in de weg staat dat in een nieuwe procedure tegen een ander besluit opnieuw de samenhang tussen de picknickset en de skatevoorzieningen aan de orde wordt gesteld.

2.2. Het hoger beroep is niet-ontvankelijk.

2.3. Het college dient op na te melden wijze in de proceskosten te worden veroordeeld.

3. Beslissing

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Recht doende in naam der Koningin:

I. verklaart het hoger beroep niet-ontvankelijk;

II. veroordeelt het college tot vergoeding van bij de stichting Stichting Houdt het Vladerackenpark open en groen en anderen in verband met de behandeling van het hoger beroep opgekomen proceskosten tot een bedrag van € 644,00 (zegge: zeshonderdvierenveertig euro) geheel toe te rekenen aan door een derde beroepsmatig verleende rechtsbijstand; het dient door de gemeente Den Bosch aan de stichting en anderen onder vermelding van het zaaknummer te worden betaald, met dien verstande dat betaling aan een van hen bevrijdend werkt ten opzichte van de anderen;

III. gelast dat de gemeente Den Bosch aan de stichting Stichting Houdt het Vladerackenpark open en groen en anderen het door hen betaalde griffierecht ten bedrage van € 428,00 (zegge: vierhonderdachtentwintig euro) voor de behandeling van het hoger beroep vergoedt, met dien verstande dat betaling aan een van hen bevrijdend werkt ten opzichte van de anderen.

Aldus vastgesteld door mr. C.W. Mouton, lid van de enkelvoudige kamer, in tegenwoordigheid van mr. J.A.A. van Roessel, ambtenaar van Staat.

w.g. Mouton w.g. Van Roessel

lid van de enkelvoudige kamer ambtenaar van Staat

Uitgesproken in het openbaar op 16 juli 2008

457.