Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RVS:2008:BD3109

Instantie
Raad van State
Datum uitspraak
04-06-2008
Datum publicatie
04-06-2008
Zaaknummer
200708265/1
Rechtsgebieden
Bestuursrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Bij besluit van 22 mei 2006 heeft de raad voor rechtsbijstand te 's-Gravenhage (hierna: de raad) een verzoek van [appellant] om afgifte van een toevoeging afgewezen.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

200708265/1.

Datum uitspraak: 4 juni 2008

AFDELING

BESTUURSRECHTSPRAAK

Uitspraak op het hoger beroep van:

[appellant], wonend te [woonplaats],

tegen de uitspraak in zaak nr. 06/8571 van de rechtbank 's-Gravenhage van 9 november 2007 in het geding tussen:

[appellant]

en

de raad voor rechtsbijstand te 's-Gravenhage.

1. Procesverloop

Bij besluit van 22 mei 2006 heeft de raad voor rechtsbijstand te 's-Gravenhage (hierna: de raad) een verzoek van [appellant] om afgifte van een toevoeging afgewezen.

Bij besluit van 11 juli 2006 heeft de raad het daartegen gedane verzoek om herziening afgewezen en de afwijzing van de toevoeging gehandhaafd.

Bij besluit van 5 oktober 2006 heeft de raad het door [appellant] daartegen gemaakte bezwaar ongegrond verklaard.

Bij uitspraak van 9 november 2007, verzonden op 13 november 2007, heeft de rechtbank 's-Gravenhage (hierna: de rechtbank) het door [appellant] daartegen ingestelde beroep gegrond verklaard, het besluit van 5 oktober 2006 vernietigd en bepaald dat de rechtsgevolgen van het vernietigde besluit in stand blijven. Deze uitspraak is aangehecht.

Tegen deze uitspraak heeft [appellant] bij brief, bij de Raad van State ingekomen op 24 november 2007, hoger beroep ingesteld.

De raad heeft een verweerschrift ingediend.

De zaak is door een meervoudige kamer van de Afdeling verwezen naar een enkelvoudige.

De Afdeling heeft de zaak ter zitting behandeld op 23 mei 2008, waar [appellant], vertegenwoordigd door mr. M.A.R. Schuckink Kool, advocaat te Den Haag, is verschenen.

2. Overwegingen

2.1. De rechtbank heeft geen termen aanwezig geacht de raad in de proceskosten te veroordelen omdat hij het besluit van 5 oktober 2006 om formele redenen heeft vernietigd, maar de rechtsgevolgen daarvan met toepassing van artikel 8:72, derde lid, van de Algemene wet bestuursrecht in stand heeft gelaten.

2.2. [appellant] betoogt dat de rechtbank de raad in de proceskosten had dienen te veroordelen, omdat zijn beroep gegrond is verklaard.

2.3. Ingeval de rechtbank een bestreden besluit vernietigt, behoort het bestuursorgaan dat dit besluit heeft genomen in beginsel in de proceskosten te worden verwezen. Slechts in uitzonderlijke gevallen is afwijking van dit uitgangspunt gerechtvaardigd. De omstandigheid dat het bestreden besluit om formele redenen is vernietigd en het door het in stand laten van de rechtsgevolgen [appellant] geen baat brengt, is niet zo'n omstandigheid.

2.4. Het hoger beroep is gegrond. De aangevallen uitspraak dient te worden vernietigd voor zover is nagelaten de raad in de vergoeding van proceskosten te veroordelen. Doende hetgeen de rechtbank zou behoren te doen zal de Afdeling de raad op na te melden wijze tot vergoeding van de proceskosten veroordelen.

3. Beslissing

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Recht doende in naam der Koningin:

I. verklaart het hoger beroep gegrond;

II. vernietigt de uitspraak van de rechtbank 's-Gravenhage van 9 november 2007 in zaak nr. 06/8571 voor zover daarbij is nagelaten de raad in de proceskosten te veroordelen;

III. veroordeelt de raad tot vergoeding van bij [appellant] in verband met de behandeling van het beroep en hoger beroep opgekomen proceskosten tot een bedrag van € 1.288,00 (zegge: twaalfhonderdachtentachtig euro) geheel toe te rekenen aan door een derde beroepsmatig verleende rechtsbijstand; het dient door de raad voor de rechtsbijstand aan [appellant] onder vermelding van het zaaknummer te worden betaald;

IV. gelast dat de raad aan [appellant] het door hem betaalde griffierecht ten bedrage van € 106,00 (zegge: honderdenzes euro) voor de behandeling van het hoger beroep vergoedt.

Aldus vastgesteld door mr. S.F.M. Wortmann, lid van de enkelvoudige kamer, in tegenwoordigheid van mr. P.A.M.J. Graat, ambtenaar van Staat.

w.g. Wortmann w.g. Graat

lid van de enkelvoudige kamer ambtenaar van Staat

Uitgesproken in het openbaar op 4 juni 2008

307.