Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RVS:2007:BC0548

Instantie
Raad van State
Datum uitspraak
19-12-2007
Datum publicatie
19-12-2007
Zaaknummer
200704286/1
Rechtsgebieden
Bestuursrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Bij besluit van 21 april 2006 heeft de stichting "Stichting Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen" (hierna: het CBR) bepaald dat [appellant] zich dient te onderwerpen aan een onderzoek naar zijn geschiktheid voor het besturen van een of meer categorieën motorrijtuigen waarvoor aan hem een rijbewijs is afgegeven.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

200704286/1.

Datum uitspraak: 19 december 2007.

AFDELING

BESTUURSRECHTSPRAAK

Uitspraak op het hoger beroep van:

[appellant], wonend te [woonplaats],

tegen de uitspraak in zaak no. 07/77 van de rechtbank Haarlem van 11 mei 2007 in het geding tussen:

appellant

en

de stichting "Stichting Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen".

1.    Procesverloop

Bij besluit van 21 april 2006 heeft de stichting "Stichting Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen" (hierna: het CBR) bepaald dat [appellant] zich dient te onderwerpen aan een onderzoek naar zijn geschiktheid voor het besturen van een of meer categorieën motorrijtuigen waarvoor aan hem een rijbewijs is afgegeven.

Bij besluit van 15 december 2006 heeft het CBR het door [appellant] daartegen gemaakte bezwaar ongegrond verklaard.

Bij uitspraak van 11 mei 2007, verzonden op 22 mei 2007, heeft de rechtbank Haarlem (hierna: de rechtbank) het door [appellant] daartegen ingestelde beroep ongegrond verklaard. Deze uitspraak is aangehecht.

Tegen deze uitspraak heeft [appellant] bij brief van 21 juni 2007, bij de Raad van State ingekomen op dezelfde dag, hoger beroep ingesteld. De gronden zijn aangevuld bij brief van 2 augustus 2007. Deze brieven zijn aangehecht.

Bij brief van 23 augustus 2007 heeft het CBR van antwoord gediend.

[appellant] en het CBR hebben nadere stukken ingediend.

De zaak is door een meervoudige kamer van de Afdeling verwezen naar een enkelvoudige.

De Afdeling heeft de zaak ter zitting behandeld op 27 november 2007, waar [appellant], bijgestaan door mr. A.M.H.J.L. Claus, advocaat te Velsen-Zuid, en het CBR, vertegenwoordigd door mr. C.C.J. de Wilde, werkzaam bij het CBR, zijn verschenen.

2.    Overwegingen

2.1.    Ter zitting van de Afdeling is komen vast te staan dat [appellant] inmiddels geschikt is bevonden voor het besturen van motorrijtuigen en de beschikking heeft over zijn rijbewijs. Tevens heeft het CBR ter zitting verklaard dat geen nieuw onderzoek naar de geschiktheid van [appellant] voor het besturen van motorrijtuigen zal plaatsvinden. Gesteld noch gebleken is dat [appellant] schade heeft geleden ten gevolge van het besluit van 15 december 2006 ter zake de verplichting mee te werken aan het onderzoek naar zijn geschiktheid. Ter zitting heeft hij aangegeven dat hij om principiële redenen de vraag beantwoord wenst te zien of het besluit rechtmatig was. Volgens vaste jurisprudentie van de Afdeling is de bestuursrechter alleen in het kader van een geschil met betrekking tot een besluit tot het beantwoorden van rechtsvragen geroepen. Waar een dergelijk geschil niet (langer) bestaat, kan van de rechter geen uitspraak worden gevraagd, ook niet als het gaat om de beantwoording van een rechtsvraag van principiële betekenis. Nu ook overigens niet is gebleken dat [appellant] nog enig belang heeft bij een beoordeling in hoger beroep van dit geschil dient zijn hoger beroep niet-ontvankelijk te worden verklaard.

2.2.    Voor een proceskostenveroordeling bestaat geen aanleiding.

3.    Beslissing

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Recht doende in naam der Koningin:

verklaart het hoger beroep niet-ontvankelijk.

Aldus vastgesteld door mr. C.H.M. van Altena, Lid van de enkelvoudige kamer, in tegenwoordigheid van mr. P. Klein, ambtenaar van Staat.

w.g. Van Altena    w.g. Klein

Lid van de enkelvoudige kamer    ambtenaar van Staat

Uitgesproken in het openbaar op 19 december 2007.

176-440.