Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RVS:2005:AU4606

Instantie
Raad van State
Datum uitspraak
19-10-2005
Datum publicatie
19-10-2005
Zaaknummer
200504483/1
Rechtsgebieden
Bestuursrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Bij besluit van 29 maart 2004 heeft het college van burgemeester en wethouders van Beek (hierna: het college) het verzoek van appellanten om handhavend op te treden tegen een door [vergunninghouder] gebouwde tuinmuur op het perceel [locatie] te [plaats] (hierna: het perceel) afgewezen.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

200504483/1.

Datum uitspraak: 19 oktober 2005

AFDELING

BESTUURSRECHTSPRAAK

Uitspraak op het hoger beroep van:

[appellanten], wonend te [woonplaats],

tegen de uitspraak in zaak no. AWB 04/1466 GEMWT van de rechtbank Maastricht van 29 april 2005 in het geding tussen:

appellanten

en

het college van burgemeester en wethouders van Beek.

1.    Procesverloop

Bij besluit van 29 maart 2004 heeft het college van burgemeester en wethouders van Beek (hierna: het college) het verzoek van appellanten om handhavend op te treden tegen een door [vergunninghouder] gebouwde tuinmuur op het perceel [locatie] te [plaats] (hierna: het perceel) afgewezen.

Bij besluit van 17 augustus 2004 heeft het college het daartegen door appellanten gemaakte bezwaar, voor zover hier van belang, ongegrond verklaard.

Bij uitspraak van 29 april 2005, verzonden op die dag, heeft de rechtbank Maastricht (hierna: de rechtbank) het daartegen door appellanten ingestelde beroep ongegrond verklaard. Deze uitspraak is aangehecht.

Tegen deze uitspraak hebben appellanten bij brief van 23 mei 2005, bij de Raad van State ingekomen op 24 mei 2005, hoger beroep ingesteld. Deze brief is aangehecht.

Bij brief van 21 juni 2005 heeft het college van antwoord gediend.

De Afdeling heeft de zaak ter zitting behandeld op 8 september 2005, waar [gemachtigden], bijgestaan door mr. Ph.W.A.M van Roy en mr. E.M.J.C. Clerx, advocaten te Beek, en het college, vertegenwoordigd door P. Alberts, ambtenaar van de gemeente, zijn verschenen.

2.    Overwegingen

2.1.    In geding is de vraag of de rechtbank terecht heeft geoordeeld dat het college ten tijde van de beslissing op bezwaar niet bevoegd was ten aanzien van de tuinmuur handhavende maatregelen te treffen.

2.2.    Bij besluit van 15 september 2003 heeft het college bouwvergunning verleend voor een tuinmuur op het perceel. Deze vergunning was van kracht ten tijde van de beslissing op bezwaar inzake het handhavingsverzoek. Ter zitting is niet betwist dat de tuinmuur is gebouwd overeenkomstig deze bouwvergunning. Dat, naar appellanten stellen, in 2003 voor de tuinmuur nog geen bouwvergunning was verleend en dat de hoogte van de gebouwde tuinmuur, naar zij betogen, in strijd is met het bestemmingsplan, laat onverlet dat ten tijde van de beslissing op bezwaar geen sprake was van een illegale situatie. De rechtbank heeft dan ook terecht geoordeeld dat het college destijds niet bevoegd was handhavend op te treden. Dat de beslissing op bezwaar inzake de bouwvergunning bij uitspraak van heden, in zaak nummer 200410290/1, is vernietigd, maakt dat niet anders.

2.3.    Het hoger beroep is ongegrond. De aangevallen uitspraak dient te worden bevestigd.

2.4.    Voor een proceskostenveroordeling bestaat geen aanleiding.

3.    Beslissing

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Recht doende in naam der Koningin:

bevestigt de aangevallen uitspraak.

Aldus vastgesteld door mr. H. Troostwijk, Voorzitter, en mr. P.A. Offers en mr. W. van den Brink, Leden, in tegenwoordigheid van mr. R.P.F. Boermans, ambtenaar van Staat.

w.g. Troostwijk    w.g. Boermans

Voorzitter    ambtenaar van Staat

Uitgesproken in het openbaar op 19 oktober 2005

429.