Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RVS:2000:AA5903

Instantie
Raad van State
Datum uitspraak
04-05-2000
Datum publicatie
04-07-2001
Zaaknummer
199903733/1.
Rechtsgebieden
Bestuursrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

-

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Raad van State

199903733/1.

Datum uitspraak: 4 mei 2000

AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

Uitspraak op het hoger beroep van:

mr [appellant] te [woonplaats], appellante,

tegen de uitspraak van de arrondissementsrechtbank te 's-Gravenhage van 29 oktober 1999 in het geding tussen:

appellante

en

de Raad voor Rechtsbijstand te Den Haag.

1 Procesverloop

Bij besluit van 14 juli 1998 heeft het bureau rechtsbijstandvoorziening van de Raad voor Rechtsbijstand te Den Haag in het kader van een verleende toevoeging als bedoeld in de Wet op de rechtsbijstand geweigerd appellante de kosten te vergoeden van schriftelijke vertaalwerkzaamheden in een strafzaak.

Bij besluit van 13 november 1998 heeft de Raad voor Rechtsbijstand te Den Haag (hierna: de Raad) het hiertegen door appellante ingestelde administratief beroep ongegrond verklaard. Dit besluit en het advies van de commissie bezwaar en beroep van de Raad voor Rechtsbijstand van 13 november 1998, waarnaar in het besluit wordt verwezen, zijn aangehecht.

Bij uitspraak van 29 oktober 1999, verzonden op 2 november 1999, heeft de arrondissementsrechtbank te 's-Gravenhage (hierna: de rechtbank) het tegen dit besluit door appellante ingestelde beroep ongegrond verklaard. Deze uitspraak is aangehecht.

Tegen deze uitspraak heeft appellante per faxbericht van 14 december 1999, bij de Raad van State ingekomen op diezelfde dag, hoger beroep ingesteld. De gronden zijn aangevuld bij brief van 13 januari 2000. Deze brieven zijn aangehecht.

Bij brief van 1 maart 2000 heeft de Raad van antwoord gediend.

De zaak is door een meervoudige kamer van de Afdeling verwezen naar een enkelvoudige.

De Afdeling heeft de zaak ter zitting aan de orde gesteld op 28 april 2000. Partijen zijn niet verschenen.

2. Overwegingen

2.1. Op grond van artikel 55 van het - ingevolge overgangsrecht hier van toepassing zijnde - Besluit vergoedingen rechtsbijstand 1994 (hierna: het Besluit) worden aan de rechtsbijstandverlener die bij de verlening van rechtsbijstand zich van een tolk heeft moeten bedienen, de kosten daarvan vergoed tot ten hoogste het bedrag waarop een tolk ingevolge het Besluit tarieven in strafzaken aanspraak heeft.

2.2. In geschil is de geweigerde vergoeding van de kosten van vertaalwerkzaamheden in een strafzaak. Appellante had de vertalingen, naar zij stelt, nodig om op een effectieve en goedkope manier met haar Chinese cliënte te kunnen communiceren.

2.3. Zoals de rechtbank -terecht heeft overwogen, biedt artikel 55 van het Besluit geen basis voor vergoeding van deze kosten. Ook in enige andere bepaling is daarvoor geen basis aan te wijzen.

Evenals de rechtbank, ziet de Afdeling in de omstandigheid dat appellante, naar zij stelt, tijd en geld heeft bespaard door met haar cliënte deels schriftelijk te communiceren, geen aanleiding om te oordelen dat de Raad voormelde bepaling onjuist heeft toegepast.

2.4. Het hoger beroep is derhalve ongegrond. De aangevallen uitspraak dient te worden bevestigd.

2.5. Voor een proceskostenveroordeling zijn geen termen.

3. Beslissing

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Recht doende in naam der Koningin:

bevestigt de aangevallen uitspraak.

Aldus vastgesteld door mr B. van Wagtendonk, Lid van de enkelvoudige kamer, in tegenwoordigheid van mr J.H.C.A. Muller, ambtenaar van Staat.

w.g. Van Wagtendonk w.g. Muller

Lid van de enkelvoudige kamer ambtenaar van Staat

Uitgesproken in het openbaar op 4 mei 2000

242.

Verzonden:

Voor eensluidend afschrift,

de Secretaris van de Raad van State,

voor deze,