Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBZWB:2017:4639

Instantie
Rechtbank Zeeland-West-Brabant
Datum uitspraak
25-07-2017
Datum publicatie
27-07-2017
Zaaknummer
6037893 / rep.nr. 17-6391
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Prejudicieel verzoek
Inhoudsindicatie

Aan curadus wordt ex art. 4:55 BW toestemming verleend testament te maken.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
ERF-Updates.nl 2017-0164
JERF Actueel 2017/245
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK ZEELAND-WEST-BRABANT

Cluster I Civiele kantonzaken

Zittingsplaats: Middelburg

zaak/rolnr.: 6037893 / rep. nr. 17-6391

beschikking van de kantonrechter d.d. 25 juli 2017,

houdende toestemming testament te maken.

[verzoeker]

geboren te [geboorteplaats] op [geboortedatum] ,

wonende te Hulst, [adres] ,

verder te noemen: verzoeker,

is bij beschikking van 22 juli 2015 onder curatele gesteld wegens zijn lichamelijke en geestelijke toestand met benoeming van mr. B. Kwakkenbos tot curator.

Verzoeker heeft te kennen gegeven zijn testament te willen maken. Hij heeft daarover gesproken met kandidaat-notaris mr. E.A. Sergeeva van Axent Notarissen te Terneuzen. Zij heeft voor hem een concept testament en een verzoekschrift ex art. 4:55 BW opgesteld. Verzoeker heeft dat verzoekschrift op 18 mei 2017 ondertekend. De curator heeft het verzoekschrift en het concept testament ingediend bij brief van 30 mei 2017. De curator heeft ook van zijn kant verzocht om verzoeker toestemming te geven zijn testament te maken.

De kantonrechter heeft verzoeker in zijn woonkamer te [plaats] gehoord op 29 juni 2017.

beoordeling

Verzoeker heeft bij zijn verhoor de kantonrechter meegedeeld dat van zijn wettelijke erfgenamen alleen in leven is zijn zuster [naam] wonende te Gelsenkirchen, Duitsland. Verzoeker wenst echter ook zijn niet-erkende dochter [naam] wonende te [plaats] , tot erfgenaam te benoemen. Gelet op art. 4:10 lid 3 BW is zij niet zijn wettelijke erfgenaam.

Verzoeker heeft verteld dat hij eerst zeven jaren na de geboorte op de hoogte kwam van het bestaan van zijn dochter en dat zij verzoeker regelmatig schrijft. Verzoeker wenst dat zijn zuster en dochter zijn nalatenschap ieder voor de helft zullen erven en is van oordeel dat hij zo het goede doet. De kantonrechter heeft zich ervan vergewist dat dit een ernstig gemeende wens is van verzoeker.

Voorts wordt in het concept testament een der notarissen van Axent notarissen benoemd tot executeur. De voorwaarden en de kosten van die testamentaire beschikking zijn met verzoeker besproken. De kantonrechter is ervan overtuigd dat verzoeker een en ander begrijpt.

Gelet op het voorgaande wordt aan verzoeker de verzochte toestemming verleend. De kantonrechter ziet geen aanleiding aan die toestemming voorwaarden te verbinden.

de beslissing

De kantonrechter:

verleent verzoeker toestemming voor het maken van zijn uiterste wilsbeschikking overeenkomstig het voormelde concept testament.

Deze beschikking is gegeven door mr. M.J.M. Klarenbeek, kantonrechter, en uitgesproken ter openbare terechtzitting van 25 juli 2017 in tegenwoordigheid van de griffier.