Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBZWB:2014:3578

Instantie
Rechtbank Zeeland-West-Brabant
Datum uitspraak
21-05-2014
Datum publicatie
26-05-2014
Zaaknummer
C/02/157213 / HA RK 06-29
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
Rekestprocedure
Inhoudsindicatie

ontslag vereffenaar nalatenschap

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
ERF-Updates.nl 2014-0080
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

beschikking

RECHTBANK ZEELAND-WEST-BRABANT

Handelsrecht

Breda

zaaknummer / rekestnummer: C/02/157213 / HA RK 06-29

Beschikking van 21 mei 2014

in de zaak van de vereffening in de nalatenschap van

A.T.M. VAN DER AA,

laatstelijk wonende te Willemstad,

1 De beoordeling

Bij beschikking van 14 maart 2006 is de heer J.G.M. van der Aa benoemd tot vereffenaar in de nalatenschap van de heer A.T.M. van der Aa, geboren op 4 juni 1952 te Mierlo en overleden op 13 augustus 2005 te Moerdijk, die bij testament over zijn nalatenschap heeft beschikt. In een brief met bijlagen van 8 mei 2014 heeft de vereffenaar een overzicht verstrekt waaruit blijkt dat de bedragen die zich nog in depot bevonden, zijn uitbetaald aan de in het testament aangewezen goede doelen. Daarnaast heeft erflater de brieven van de goede doelen overgelegd waarin de ontvangst van deze betalingen wordt bevestigd en aan de vereffenaar kwijting en decharge wordt verleend.

In zijn brief van 8 mei 2014 verzoekt de vereffenaar tot het verkrijgen van kwijting en decharge. Dit is echter geen verzoek dat kan worden gedaan in deze procedure. De rechtbank zal hierin lezen, gelet op het verzoek en eerdere correspondentie van de vereffenaar, dat de vereffenaar verzoekt om als vereffenaar te worden ontslagen. De rechtbank overweegt dat nu is gebleken dat alle zich nog in depot bevindende bedragen zijn uitbetaald aan de daartoe bij testament aangewezen goede doelen, de taak van de vereffenaar is volbracht, nu in een eerder stadium van de vereffening reeds is gebleken dat er geen betwiste vorderingen of overige schuldeisers zijn. De rechtbank zal de heer J.G.M. van der Aa dan ook ontslaan als vereffenaar in de nalatenschap van wijlen de heer A.T.M. van der Aa.

Ten aanzien van de wettelijke publicatieplicht overweegt de rechtbank als volgt. Artikel 4;206 lid 6 BW schrijft voor dat de vereffenaar zijn benoeming in de Staatscourant en in een of meer nieuwsbladen bekend dient te maken. Een regeling omtrent het ontslag van een vereffenaar is niet specifiek opgenomen. Nu gebleken is dat alle bij testament aangewezen erfgenamen hun aandeel in de nalatenschap hebben ontvangen, er geen betwiste vorderingen of overige schuldeisers zijn en aldus niemand in zijn belang wordt geschaad, is de rechtbank van oordeel dat er geen noodzaak is voor bekendmaking van het ontslag door middel van publicatie in de Staatscourant en in een of meer nieuwsbladen. Bekendmaking van deze beschikking zal plaatsvinden via publicatie op www.rechtspraak.nl/uitspraken.

2 De beslissing

De rechtbank:

4.1.

verleent de heer J.G.M. van der Aa ontslag als vereffenaar van de nalatenschap van wijlen de heer A.T.M. van der Aa,

4.2.

draagt de griffier op de beƫindiging van de heer J.G.M. van der Aa als vereffenaar onverwijld in het boedelregister in te schrijven,

4.3.

verstaat dat deze beschikking bekend wordt gemaakt via www.rechtspraak.nl/uitspraken,

4.4.

verklaart deze beschikking uitvoerbaar bij voorraad.

Deze beschikking is gegeven door mr. Van den Heuvel en in het openbaar uitgesproken op 21 mei 2014.1

1 type: mvda coll: