Feedback

Gevonden zoektermen

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBZUT:2010:BO3248

Instantie
Rechtbank Zutphen
Datum uitspraak
05-11-2010
Datum publicatie
08-11-2010
Zaaknummer
06/580051-08
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - meervoudig
Inhoudsindicatie

De rechtbank heeft de strafzaak tegen een verdachte uit het zogenaamde Meloe-onderzoek voor geëindigd verklaard.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK ZUTPHEN

Sector Straf

Parketnummer: 06/580051-08

BVS-nummer: 10/282

De rechtbank heeft te beslissen op een op 8 maart 2010 ter griffie van deze rechtbank binnengekomen verzoekschrift ex artikel 36 van het Wetboek van Strafvordering van:

[verdachte],

p/a [adres, plaats],

verder te noemen verdachte.

Raadsman: mr. J.B. Boone, advocaat te Wijk bij Duurstede

De rechtbank heeft de processtukken bezien. Het verzoekschrift is achter gesloten deuren behandeld door de raadkamer op 4 juni 2010. Bij beslissing van 18 juni 2010 is de behandeling van het verzoek aangehouden tot 22 oktober 2010.

Het verzoekschrift is wederom behandeld op 22 oktober 2010. Namens verdachte is verzocht de voorzetting van de behandeling in het openbaar te laten plaatsvinden. De officier van justitie heeft daarmee ingestemd en de rechtbank heeft vervolgens besloten de behandeling in het openbaar voort te zetten. Van de behandelingen is proces-verbaal opgemaakt.

Motivering

De raadsman van verdachte heeft de rechtbank verzocht een verklaring af te geven dat de zaak geëindigd is. De officier van justitie heeft bij brief van 20 oktober 2010 medegedeeld dat is besloten dat verdachte niet verder vervolgd zal worden en dat de zaak zal worden geseponeerd. Hoewel daar namens verdachte om is verzocht, heeft deze van de officier van justitie niet op de bij de wet voorgeschreven wijze bericht ontvangen dat de strafzaak daadwerkelijk is geseponeerd.

De officier van justitie heeft aangevoerd dat het verzoekschrift niet ontvankelijk dient te worden verklaard danwel dat het verzoekschrift afgewezen dient te worden, aangezien daartoe geen onderliggend belang meer is. Uit de inhoud van brieven van 6 oktober 2010, waarin de hoofdofficier van justitie aan de raadsman en aan de rechtbank mededeelt dat in deze zaak is besloten de strafzaken niet door te zetten, en 20 oktober 2010 tezamen is voldoende duidelijk dat verdachte niet meer vervolgd zal worden.

De rechtbank heeft vastgesteld dat het verzoekschrift op 8 maart 2010 is ingediend en op grond van artikel 36, tweede lid, van het Wetboek van Strafvordering bij beslissing van 18 juni 2010 gedurende bepaalde tijd is aangehouden, omdat er door het openbaar ministerie geen duidelijkheid kon worden verschaft wanneer de strafzaak tegen verdachte mogelijk zou worden aangebracht. De brieven waaruit zou blijken dat verdachte niet meer vervolgd zou worden zijn uit oktober 2010. Gelet op het voorgaande is het verzoekschrift derhalve tijdig ingediend en is verzoeker daarin ontvankelijk. De stelling van de officier van justitie dat verdachte inmiddels geen onderliggend belang meer zou hebben, doet daar niet aan af.

Hoewel de officier van justitie heeft gesteld dat uit de brieven van 6 oktober 2010 en 20 oktober 2010 tezamen voldoende duidelijk is dat verdachte niet meer vervolgd zal worden, is hiervan niet op de bij de wet voorgeschreven wijze aan verdachte kennisgegeven. Evenmin heeft de officier van justitie toegezegd dat dit alsnog zal geschieden.

In zodanig geval kan de verdachte er om verschillende redenen een gerechtvaardigd belang bij hebben de voor hem mogelijk belastende en/of schadelijke onzekerheid op te heffen door de rechter te verzoeken de strafzaak voor geëindigd te verklaren.

Het vorenoverwogene voert tot de slotsom dat er aanleiding bestaat het verzoek toe te wijzen en de zaak voor geëindigd te verklaren.

Beslissing

De rechtbank wijst het verzoek toe en verklaart de zaak met parketnummer 06/580051-08 tegen [verdachte] geëindigd.

Deze beslissing is gegeven op 5 november 2010 door mr. Krijger, voorzitter, mrs. Davids en Follender Grossfeld, rechters, in tegenwoordigheid van Jansen, griffier.

Mr. Follender Grossfeld is buiten staat mede te ondertekenen.