Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBZUT:2009:BH4573

Instantie
Rechtbank Zutphen
Datum uitspraak
19-02-2009
Datum publicatie
03-03-2009
Zaaknummer
100067 KGRK 09/54
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - meervoudig
Inhoudsindicatie

Verzoek tot wraking afgewezen. Uit de aard en het doel van wraking volgt dat een verzoek tot wraking betrekking moet hebben op één of meerdere individuele rechters en dat de wrakingsgronden gelegen moeten zijn in feiten of omstandigheden die de persoon van de rechter betreffen. Het door verzoeker ingediende verzoek is weliswaar gericht tegen één met naam genoemde rechter, maar bevat geen feiten of omstandigheden die betrekking hebben op de betrokken rechter.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Beschikking

RECHTBANK ZUTPHEN

Wrakingskamer

Zaaknummer/rekestnummer: 100067 KGRK 09/54

Beschikking van 19 februari 2009 van de meervoudige wrakingskamer op het verzoek tot wraking

van

[verzoeker],

wonende te [plaats],

verzoeker,

hierna te noemen [verzoeker],

strekkende tot wraking van

[rechter],

in hoedanigheid van voorzieningenrechter in de zaak onder zaaknummer / rolnummer: 98988 / KG ZA 08-425.

1. De procedure

1.1. Ter zitting van 22 januari 2009 heeft [verzoeker] een verzoek tot wraking van de voorzieningenrechter [rechter] ingediend. Dat verzoek is neergelegd in een notitie, welke aan het proces-verbaal van de zitting is gehecht.

1.2. Daarop is het onderzoek ter terechtzitting geschorst totdat op het verzoek tot wraking is beslist.

[rechter] heeft niet in de wraking berust. Zij heeft haar commentaar op het verzoek aan de rechtbank toegezonden. Dit commentaar is op voorhand aan [verzoeker] toegezonden.

2.3. Op 5 februari 2009 heeft bij de rechtbank Zutphen de mondelinge behandeling van het verzoek tot wraking plaatsgevonden. [verzoeker] noch [rechter] is verschenen.

2.4. Ten slotte is de beslissing bepaald op heden.

2. Het verzoek en het verweer

2.1. [verzoeker] stelt dat de partijdigheid van de rechtbank Zutphen in het geding is. In de procedures voor de rechtbank Zutphen is [verzoeker], op een hoge uitzondering na, in alle zaken in het ongelijk gesteld, terwijl hij in andere arrondissementen bijna in alle procedures in het gelijk is gesteld.

2.2. [rechter] heeft kort schriftelijk commentaar geleverd. Zij stelt dat zij niet in de wraking berust, maar geen behoefte heeft om schriftelijk verweer in te dienen en evenmin om op het verzoek te worden gehoord, omdat het verzoek tot wraking niet tegen haar persoonlijk is gericht, maar tegen het hele college van rechters van de rechtbank Zutphen.

4. De motivering van de beslissing

4.1. Gelet op artikel 36 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering dient in een wrakingsprocedure te worden beslist of er sprake is van feiten of omstandigheden waardoor de rechterlijke onpartijdigheid schade zou kunnen lijden.

4.2. Uit de aard en het doel van wraking volgt dat een verzoek tot wraking betrekking moet hebben op één of meerdere individuele rechters en dat de wrakingsgronden gelegen moeten zijn in feiten of omstandigheden die de persoon van de rechter betreffen. Het door [verzoeker] ingediende verzoek is weliswaar gericht tegen één met naam genoemde rechter, maar bevat geen feiten of omstandigheden die betrekking hebben op de betrokken rechter.

4.3. Uit het voorgaande volgt dat het verzoek tot wraking moet worden afgewezen.

5. De beslissing

De rechtbank

Wijst af het verzoek tot wraking.

Deze beschikking is gegeven door mrs. P.J. Wiegman (voorzitter), C. van Linschoten en J.C.E. Ackermans-Wijn en in het openbaar uitgesproken op 19 februari 2009.