Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBZUT:2003:AF9107

Instantie
Rechtbank Zutphen
Datum uitspraak
16-05-2003
Datum publicatie
23-05-2003
Zaaknummer
03/687
Rechtsgebieden
Bestuursrecht
Bijzondere kenmerken
Voorlopige voorziening
Inhoudsindicatie

-

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK ZUTPHEN

Sector Bestuursrecht

Reg.nr.: 03/687

UITSPRAAK

op het verzoek om een voorlopige voorziening in het geschil tussen:

DWARS Groenlinkse Jongerenorganisatie, te Apeldoorn, verzoekster,

en

de burgemeester van de gemeente Apeldoorn, verweerder.

1. Bestreden besluit

Besluit van 16 mei 2003, waarbij verweerder een door verzoekster aangekondigde demonstratie op 17 mei 2003 in het centrum van Apeldoorn op grond van artikel 5, eerste lid, van de Wet openbare manifestaties (Wom) heeft verboden.

2. Motivering

Ingevolge artikel 8:81 van de Awb dient te worden nagegaan, of onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, een voorlopige voorziening vereist.

Een verbod op grond van artikel 5, eerste lid, van de Wom is volgens vaste rechtspraak gerechtvaardigd indien er een bestuurlijke overmachtsituatie dreigt te ontstaan. Daarvan is sprake wanneer de betoging naar redelijke verwachting gepaard zal gaan met dermate ernstige wanordelijkheden, dat er niet voldoende politie kan worden ingezet om de veiligheid van burgers en goederen adequaat te beschermen.

De voorzieningenrechter is van oordeel dat verweerder bij het bestreden besluit voldoende heeft gemotiveerd dat een dergelijke situatie zich hier voordoet.

Hierbij heeft de voorzieningenrechter mede in aanmerking genomen hetgeen hem ambtshalve bekend is uit de uitspraak van 12 mei 2003 en het onderliggende dossier in de procedure met reg. nr. 03/549 inzake de door [de heer C.K. ] aangekondigde demonstratie op 17 mei 2003 in Apeldoorn.

Geoordeeld moet dan ook worden dat er geen aanleiding bestaat voor het treffen van een voorlopige voorziening als verzocht.

Er zijn geen termen aanwezig voor een proceskostenveroordeling.

Uitspraak wordt gedaan met toepassing van artikel 8:83, derde lid, van de Awb.

3. Beslissing

De voorzieningenrechter,

recht doende:

- wijst het verzoek af.

Aldus gegeven door mr. K. van Duyvendijk en in het openbaar uitgesproken op 16 mei 2003 in tegenwoordigheid van de griffier.