Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBZLY:2009:BH5613

Instantie
Rechtbank Zwolle-Lelystad
Datum uitspraak
12-02-2009
Datum publicatie
11-03-2009
Zaaknummer
07.994820-08
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - meervoudig
Inhoudsindicatie

illegaal vuurwerk

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK ZWOLLE - LELYSTAD

Sector Strafrecht - Meervoudige Strafkamer

Parketnr. : 07.994820-08

Uitspraak: 12 februari 2009

Vonnis in de zaak van:

het openbaar ministerie

tegen

[verdachte]

geboren op [geboortedatum]

wonende te [adres]

Het onderzoek ter terechtzitting heeft plaatsgevonden op 29 januari 2009. De verdachte is verschenen, bijgestaan door mr. K.A.M. Ramaekers, advocaat te Emmeloord

De officier van justitie, mr. A.L A.H. de Muij, heeft ter terechtzitting gevorderd de veroordeling van verdachte tot een werkstraf voor de duur van 240 uren subsidiair 120 dagen hechtenis en een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van drie maanden met een proeftijd van twee jaar.

TENLASTELEGGING

De verdachte is ten laste gelegd dat:

(volgt tenlastelegging)

BEWIJS

De raadsvrouw van verdachte heeft betoogd dat verdachte het aan hem ten laste gelegde niet opzettelijk heeft begaan. De rechtbank verwerpt dit verweer. Bij de politie heeft verdachte verklaard dat hij natuurlijk wel wist dat er dozen met vuurwerk in zijn schuur stonden. Ook verklaart hij dat er vorig jaar maar een paar dozen stonden en dat hij het niet eens was met de hoeveelheid vuurwerk die er nu stond. Ter zitting heeft verdachte verklaard dat hij er pas de maandag voor de woensdag dat hij werd opgepakt achter is gekomen dat het vuurwerk betrof. Verdachte heeft ook verklaard dat hij wist dat hij een vergunning nodig had voor de opslag van vuurwerk, maar heeft vervolgens niets gedaan om de dozen uit zijn schuur te laten verwijderen. De rechtbank acht gelet op het voorgaande bewezen dat verdachte het aan hem ten laste gelegde opzettelijk heeft begaan.

De rechtbank acht wettig en overtuigend bewezen hetgeen de verdachte het ten laste is gelegd, met dien verstande dat:

(volgt bewezenverklaring; zie aangehechte kopie dagvaarding)

Van het meer of anders ten laste gelegde zal de verdachte worden vrijgesproken, aangezien de rechtbank dat niet wettig en overtuigend bewezen acht.

STRAFBAARHEID

Het bewezene levert op:

Medeplegen van overtreding van een voorschrift gesteld krachtens artikel 8.1 Wet milieubeheer, juncto artikel 2.1 van het Inrichtingen- en vergunningenbesluit, opzettelijk begaan, strafbaar gesteld bij artikel 6 van de Wet op de economische delicten

De verdachte is deswege strafbaar, nu geen feiten of omstandigheden gebleken zijn die die strafbaarheid zouden opheffen of uitsluiten.

OPLEGGING VAN STRAF OF MAATREGEL

Gelet op de aard en de ernst van het bewezen en strafbaar verklaarde, op de omstandigheden waaronder verdachte zich daaraan heeft schuldig gemaakt en op de persoon en de draagkracht van verdachte, zoals van een en ander uit het onderzoek ter terechtzitting is gebleken, acht de rechtbank de na te noemen beslissing passend.

De rechtbank heeft rekening gehouden met de mededeling van verdachte, dat hij vanwege medische problemen niet in staat is om een werkstraf uit te voeren.

De rechtbank heeft bij de straftoemeting in het bijzonder in aanmerking genomen dat verdachte grote hoeveelheden illegaal vuurwerk voorhanden hebben gehad. Het is algemeen bekend dat het gebruik en opslag van zodanig vuurwerk zeer ernstige risico’s pleegt op te leveren. Die risico’s zijn er niet alleen voor degene die het vuurwerk voorhanden heeft of afsteekt, maar ook voor niets vermoedende omstanders.

De rechtbank houdt er anderzijds ook rekening mee dat verdachte niet eerder met politie en justitie in aanraking is geweest ter zake van vuurwerkdelicten.

Deze strafoplegging is gegrond op de artikelen:

- 23, 24, 24c van het Wetboek van Strafrecht;

- 1a, 2 en 6 van de Wet op de economische delicten;

- 8.1 van de Wet milieubeheer;

- 2.1 van het Inrichtingen- en vergunningenbesluit

BESLISSING

Het ten laste gelegde is bewezen zoals hiervoor aangegeven en levert het strafbare feit op, zoals hiervoor vermeld. De verdachte is deswege strafbaar.

Het meer of anders ten laste gelegde is niet bewezen en de verdachte wordt daarvan vrijgesproken.

De rechtbank veroordeelt de verdachte tot betaling van een geldboete van € 4000,-, bij gebreke van betaling en verhaal te vervangen door hechtenis voor de duur van 50 dagen.

Aldus gewezen door mr. M.A.A. Ter Meer, voorzitter, mrs. M.A. Pot en H.M. Schaak, rechters, in tegenwoordigheid van mr. A. Seuters als griffier en uitgesproken ter openbare terechtzitting van 12 februari 2009.

Mrs. H.M. Schaak en M.A.A. ter Meer-Siebers voornoemd waren buiten staat dit vonnis mede te ondertekenen