Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBZLY:2008:BD6496

Instantie
Rechtbank Zwolle-Lelystad
Datum uitspraak
05-06-2008
Datum publicatie
08-07-2008
Zaaknummer
07/440037-08
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - meervoudig
Inhoudsindicatie

Bewijs gemotiveerde vrijspraak

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK ZWOLLE - LELYSTAD

Sector Strafrecht - Meervoudige Strafkamer

Parketnr. : 07.440037-08

Uitspraak: 5 juni 2008

Vonnis in de zaak van:

het openbaar ministerie

tegen

[naam],

geboren op [geboortedatum]

verblijvende in [verblijfplaats]

Het onderzoek ter terechtzitting heeft plaatsgevonden op 22 mei 2008. De verdachte is verschenen, bijgestaan door mr. C.S.M.P. de Kock, advocaat te Zwolle.

De officier van justitie, mr. A.E.M. Doedens, heeft ter terechtzitting gevorderd de veroordeling van verdachte tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van 18 maanden met aftrek van het voorarrest en toewijzing van de vordering van de benadeelde partij [naam] tot een bedrag van € 480,70 met oplegging van de schadevergoedingsmaatregel.

TENLASTELEGGING

De verdachte is ten laste gelegd dat:

hij op of omstreeks 04 december 2007 in de gemeente Deventer met het oogmerk van wederrechtelijke toe-eigening heeft weggenomen een of meer portemonnee(s) en/of een envelop inhoudende 400 euro en/of een ID-kaart, in elk geval enig goed en/of geldbedrag, geheel of ten dele toebehorende aan [naam], in elk geval aan een ander of anderen dan aan verdachte, welke diefstal werd voorafgegaan en/of vergezeld en/of gevolgd van geweld en/of bedreiging met geweld tegen [naam], gepleegd met het oogmerk om die diefstal voor te bereiden en/of gemakkelijk te maken en/of om bij betrapping op heterdaad aan zichzelf hetzij de vlucht mogelijk te maken, hetzij het bezit van het gestolene te verzekeren, welk geweld en/of welke bedreiging met geweld hierin bestond(en) dat hij, verdachte,

- opzettelijk gewelddadig geld uit de enveloppe van die [naam] heeft gegrist, en/of

- opzettelijk gewelddadig een tas uit de handen van die [naam] heeft getrokken, en/of

- opzettelijk dreigend tegen die [naam] heeft gezegd: “Als je me niet los laat dan grijp ik je naar je strot, althans woorden van soortgelijke dreigende aard en/of strekking, en/of

- die [naam] heeft (weg)geduwd;

art 310 Wetboek van Strafrecht

art 312 lid 1 Wetboek van Strafrecht.

BEWIJS

Door de verdediging is ten aanzien van het ten laste gelegde als verweer gevoerd dat vrijspraak zou moeten volgen aangezien – kort samengevat – het bewijs ontbreekt.

De rechtbank is van oordeel dat – in tegenstelling tot de officier van justitie – de videobeelden, zoals deze zijn afgedrukt in het dossier, te onduidelijk zijn om de verdachte onomstotelijk te kunnen herkennen. Het slachtoffer kon niet met zekerheid zeggen of zij in de verdachte de man herkende die haar heeft beroofd. De overbuurman heeft op stellige wijze verklaard de verdachte te herkennen, maar verklaarde tevens de verdachte op straat te hebben zien lopen terwijl de verdachte op dat moment in voorarrest verbleef. Om die reden acht de rechtbank deze verklaring als bewijsmiddel onvoldoende betrouwbaar. Weliswaar hebben enkele verbalisanten verklaard de hen ambtshalve bekende verdachte op de videobeelden te herkennen, doch er zijn bij de politie, naar aanleiding van dezelfde videobeelden, ook vele andere tips binnen gekomen ten aanzien van personen die totaal niet op de verdachte lijken. De rechtbank maakt hieruit op dat de videobeelden te veel ruimte open laten voor twijfel, welke twijfel in het voordeel van de verdachte dient te werken.

De verdachte dient van het ten laste gelegde te worden vrijgesproken, omdat de rechtbank dit niet wettig en overtuigend bewezen acht.

Benadeelde partij

Gelet op de vrijspraak die moet volgen voor het ten laste gelegde kan de rechtbank dit feit niet betrekken in de beoordeling van de vordering van de benadeelde partij [naam]. De rechtbank zal derhalve bepalen dat de benadeelde partij in die vordering niet-ontvankelijk is en dat de vordering slechts bij de burgerlijke rechter kan worden aangebracht.

BESLISSING

Het ten laste gelegde is niet bewezen en de verdachte wordt daarvan vrijgesproken.

De rechtbank bepaalt dat de benadeelde partij in haar vordering niet ontvankelijk is en dat zij haar vordering slechts bij de burgerlijke rechter kan aanbrengen.

Aldus gewezen door mr. A.J. Louter, voorzitter, mrs. Ch.A.M. Heeregrave en I.F. Clement, rechters, in tegenwoordigheid van mr. L.E. Blauw als griffier en uitgesproken ter openbare terechtzitting van 5 juni 2008.