Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBUTR:2011:BR1261

Instantie
Rechtbank Utrecht
Datum uitspraak
09-06-2011
Datum publicatie
12-07-2011
Zaaknummer
16/070244-97
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - meervoudig
Inhoudsindicatie

wijziging voorwaarden tbs

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK UTRECHT

Parketnummer: 16/070244-97

Beslissing wijziging voorwaarden terbeschikkingstelling.

In de zaak van

[terbeschikkinggestelde]

geboren te [geboorteplaats] op [1967],

wonende aan [adres], [woonplaats].

Raadsman: mr. S.D. Kurz, advocaat te Utrecht.

1 De procedure

Voor het verloop van de procedure wordt verwezen naar de beslissing van deze rechtbank van 8 maart 2011en naar het proces-verbaal van het onderzoek ter terechtzitting van diezelfde datum.

Nadien heeft de rechtbank ontvangen een rapport d.d. 18 mei 2011, opgesteld door J. Wassink, van het Leger Des Heils, Jeugdzorg en reclassering.

Het onderzoek ter terechtzitting is voortgezet op 25 mei 2011.

2 Overwegingen

In de beslissing van 8 maart 2011 heeft de rechtbank de vordering van de officier van justitie om de terbeschikkingstelling van [terbeschikkinggestelde] met een jaar te verlengen toegewezen en het verzoek tot wijziging van de voorwaarden van de voorwaardelijke beëindiging van de dwangverpleging aangehouden, in afwachting van de resultaten van een door de officier van justitie te entameren onderzoek naar de mogelijkheden van een (tijdelijke crisis-)opname van [terbeschikkinggestelde] in de Roosenburg te Den Dolder of een soortgelijke instelling.

In voornoemd rapport van 18 mei 2011 is vermeld dat het mogelijk is [terbeschikkinggestelde], in geval van crisis, op aangeven van zijn behandelaar van Altrecht-Kade 17, voor een time-out plaatsing te laten opnemen in het FPA-Roosenburg. In het rapport is tevens vermeld dat de heer Verhoef, opnamecoördinator van FPA-Roosenburg, schriftelijk heeft bevestigd dat FPA-Roosenburg bereid is de heer [terbeschikkinggestelde] op te nemen voor een time-out plaatsing en dat het IFZ heeft een indicatie heeft afgegeven voor een time-out plaatsing van de heer [terbeschikkinggestelde] in FPA-Roosenburg in geval van crisis. In het rapport wordt geadviseerd wordt om als extra bijzondere voorwaarde op te nemen: “ Dat de heer [terbeschikkinggestelde], in geval van crisis, te bepalen door zijn behandelaar van Kade 17, zich zal laten opnemen in FPA-Roosenburg. Naast deze bijzondere voorwaarde acht de reclassering handhaving van de volgende bijzondere voorwaarden noodzakelijk:

- dat de heer [terbeschikkinggestelde] zich onthoudt van alcohol- en druggebruik en dat hij zijn medewerking verleent aan controles op middelengebruik;

- dat de heer [terbeschikkinggestelde] psychiatrische consulten heeft bij zijn behandelaar van polikliniek Kade 17 en zich medicamenteus onder behandeling van de huisarts stelt en de reclassering toestemming geeft om te informeren naar de voortgang van de begeleiding- en behandelgesprekken;

- dat de heer [terbeschikkinggestelde] zich gedraagt naar de aanwijzingen van de reclassering.

De officier van justitie en de verdediging hebben zich ter zitting aangesloten bij de door de reclassering voorgestelde voorwaarden.

De rechtbank is van oordeel dat gelet voornoemd rapport van 18 mei 2011 duidelijk is geworden dat de heer [terbeschikkinggestelde] in geval van crisis, te bepalen door zijn behandelaar bij Altrecht Kade 17, kan worden opgenomen in de FPA-Roosenburg.

Voorts is de rechtbank met de officier van justitie en de verdediging van oordeel dat de voorwaarden voor de voorwaardelijke beëindiging van de ter beschikking stelling dienen te worden gewijzigd zoals door de reclassering voorgesteld.

3 De beslissing.

De rechtbank wijzigt de bij beslissing van 23 maart 2010 aan de terbeschikkinggestelde opgelegde voorwaarden in die zin dat [terbeschikkinggestelde] zich dient te houden aan de voorwaarden:

- dat hij zich onthoudt van alcohol- en druggebruik en dat hij zijn medewerking verleent aan controles op middelengebruik;

- dat hij psychiatrische consulten heeft bij zijn behandelaar van polikliniek Kade 17 en zich medicamenteus onder behandeling van de huisarts stelt en de reclassering toestemming geeft om te informeren naar de voortgang van de begeleiding- en behandelgesprekken;

- dat hij zich gedraagt naar de aanwijzingen van de reclassering;

- dat hij in geval van crisis, te bepalen door zijn behandelaar van Kade 17, zich zal laten opnemen in FPA-Roosenburg.

Deze beslissing is gegeven door mr. M.A.A.T. Engbers, voorzitter, mr. L.M.G. de Weerd en mr. M.H.L. Schoenmakers, rechters, in tegenwoordigheid van de griffier mr. M.J.C.J. Evers en is uitgesproken ter openbare terechtzitting op 9 juni 2011.

mr. M.H.L. Schoenmakers is buiten staat deze beslissing mede te ondertekenen.