Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBUTR:2010:BL2333

Instantie
Rechtbank Utrecht
Datum uitspraak
17-02-2010
Datum publicatie
06-04-2010
Zaaknummer
250907 / FA RK 08-3794.
Rechtsgebieden
Personen- en familierecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

De rechtbank heeft de adoptie uitgesproken van een kind uit de Verenigde Staten. Zij heeft de geboortegegevens van de minderjarige vastgesteld zonder een naam voor de minderjarige omdat niet uit de overgelegde stukken bleek wat de naam van de minderjarige was vóór de adoptie. De ambtenaar van de burgerlijke stand te 's-Gravenhage heeft hierop laten weten dat het vaststellen van de geboortegegevens zo niet mogelijk is. Voorgesteld wordt om (alsnog) een last te geven tot inschrijving van de in de Verenigde Staten opgemaakte geboorteakte ondanks dat hierop niet de namen van de biologische ouders van het kind zijn vermeld, maar de namen van de adoptiefouders. De rechtbank is echter van oordeel dat dit niet wenselijk is, nu immers deze “geboorteakte” de situatie weergeeft ná de adoptie. De rechtbank is van oordeel dat het in het belang van de minderjarige is dat de geboortegegevens de situatie weergeven zoals deze was ten tijde van de geboorte. Daarom stelt de rechtbank de namen van de minderjarige vast op basis van de gegevens die de adoptiefouders hadden, maar die niet door stukken worden onderbouwd.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

beschikking

RECHTBANK UTRECHT

Sector handels- en familierecht

zaaknummer / rolnummer: 250907 / FA RK 08-3794

Aanvullende beschikking van 17 februari 2010

in de zaak van

[verzoeker],

hierna: [verzoeker],

en

[verzoekster],

hierna: [verzoekster],

echtelieden,

wonende te [woonplaats],

verzoekers,

advocaat mr. N. Strikwerda.

1. Het verzoek tot aanvulling

1.1. Bij brief van 7 december 2009 heeft de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente ‘s-[woonplaats] de rechtbank verzocht om aanvulling van de op 2 september 2009 in deze zaak gegeven beschikking, aangezien de door de rechtbank in voornoemde beschikking vastgestelde geboortegegevens niet in een geboorteakte kunnen worden ingeschreven.

Bij brief d.d. 28 januari 2010 hebben verzoekers verzocht de beschikking van 2 september 2009 in die zin aan te vullen/ te herstellen dat de geslachtsnaam van de minderjarige wordt vastgesteld als [verzoeker], hetgeen in overeenstemming is met de geslachtsnaam van verzoekers.

2. De beoordeling

2.1. De rechtbank is van oordeel dat het in het belang van het kind is dat een geboorteakte wordt ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand te ’s-[woonplaats]. In haar beschikking van 11 februari 2009 heeft de rechtbank overwogen dat het door verzoekers overgelegde stuk Certification of Birth, State File Number [nummer] (mogelijk) niet voor inschrijving in de registers van de burgerlijke stand vatbaar is. In voornoemde brief heeft de ambtenaar van de burgerlijke stand echter voorgesteld om (alsnog) een last te geven tot inschrijving van deze in de Verenigde Staten opgemaakte geboorteakte ondanks dat hierop niet de namen van de biologische ouders van het kind zijn vermeld, maar de namen van de adoptiefouders. De rechtbank is echter van oordeel dat dit niet wenselijk is, nu immers deze “geboorteakte” de situatie weergeeft ná de adoptie. De rechtbank is van oordeel dat het in het belang van de minderjarige is dat de geboortegegevens de situatie weergeven zoals deze was ten tijde van de geboorte en zal haar beschikking van 2 september 2009 dan ook in die zin aanvullen dat zij, gelet op het feit dat inschrijving in de registers anders niet mogelijk is, als voornamen van de minderjarige ten tijde van de geboorte zal vaststellen: [naam X Y Z].

Voorts is de rechtbank van oordeel dat het in het belang van de minderjarige is dat haar geslachtsnaam op dezelfde wijze wordt geschreven als die van verzoekers en dat daarmee de eenheid binnen het gezin wordt uitgedrukt. Zij zal daarom als geslachtsnaam van de minderjarige vaststellen: [verzoeker].

3. De beslissing

De rechtbank

3.1. bepaalt dat in nr. 3. van de op 2 september 2009 gegeven beschikking als aanvulling bij het vaststellen van de geboortegegevens dient te worden toegevoegd:

“namen: [naam X Y Z]”,

3.2. bepaalt dat in nr. 3. van de op 2 september 2009 gegeven beschikking waar de namen van de minderjarige worden vastgesteld dient te worden gelezen:

“stelt vast dat de minderjarige zal zijn geheten:

[naam X Y Z] [achternaam]”,

3.3. bepaalt dat deze aanvulling onder de vermelding van de datum 17 februari 2010 wordt vermeld op de minuut van de beschikking van 2 september 2009,

3.4. gelast verzoekers, voor zover zij dit niet reeds hebben gedaan, de ontvangen grosse dan wel het ontvangen afschrift van de beschikking van 2 september 2009 na ontvangst van deze aanvullende beslissing aan de griffie van de rechtbank te retourneren.

Deze beschikking is gegeven door mr. E.A.A. van Kalveen, kinderrechter, in tegenwoordigheid van mr. T.M.M.P. Westbroek, griffier, en in het openbaar uitgesproken op 17 februari 2010.?