Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBUTR:2009:BK4697

Instantie
Rechtbank Utrecht
Datum uitspraak
30-11-2009
Datum publicatie
01-12-2009
Zaaknummer
276065 / FA RK 09-6319
Rechtsgebieden
Personen- en familierecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

Na de geboorte van het kind is geen geboorteakte opgemaakt, zodat hiertoe alsnog - met enige spoed - overgegaan moet worden. De rechtbank geeft de Ambtenaar van de Burgerlijke Stand dan ook toestemming het register met de geboorteakte van het betreffende kind aan te vullen.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

beschikking

RECHTBANK UTRECHT

Sector handels- en familierecht

zaaknummer / rekestnummer: 276065 / FA RK 09-6319

ontbrekende akte burgerlijke stand

Beschikking van 30 november 2009

in de zaak van

DE OFFICIER VAN JUSTITIE,

betreffende

de minderjarige dochter van [moeder],

geboren op [2009] te [plaats],

met als overige belanghebbende(n)

DE AMBTENAAR VAN DE BURGERLIJKE STAND,

gemeente [plaats],

[moeder],

de moeder,

en

[aangever],

de aangever.

1. Verloop van de procedure

De rechtbank heeft kennisgenomen van het ter griffie ingediende verzoekschrift met bijlagen van de officier van justitie in het arrondissement Utrecht (nr. UT-4217/1570-09).

2. Vaststaande feiten

- Op [2009] is te [plaats] een kind geboren uit [moeder].

- Op 27 januari 2009 is de heer [aangever] bij de gemeente [plaats] geweest om dit kind aan te geven.

- De moeder bezit de Nederlandse nationaliteit.

3. Beoordeling van het verzochte

Het openbaar ministerie heeft de rechtbank verzocht te gelasten dat het geboorteregister 2009 bij de gemeente [plaats] wordt aangevuld met de ontbrekende akte van het voornoemde kind.

Nu het kind in het geheel niet voorkomt, meent de rechtbank dat tot inschrijving van het kind in de registers snel moet worden overgegaan. Het is immers zeer in het belang van het kind dat zij, in juridische zin, bestaat. De rechtbank merkt daarbij op dat de gegevens van vader, zoals die op het aangifteformulier zijn vermeld, door de rechtbank niet kunnen worden overgenomen nu ouders niet getrouwd waren en voor zover thans bekend geen erkenning heeft plaatsgevonden.

Er is voldaan aan het vereiste voor aanvulling van het register met een akte, zoals vermeld in artikel 1:24 lid 1 BW. De rechtbank zal het verzoek derhalve toewijzen.

De rechtbank zal op dit moment de naam “[naam]” als voornaam van het kind aanhouden, nu dat de naam is die de heer [aangever] bij de aangifte heeft genoemd.

Gelet op het belang tot spoedige opname in de registers van de burgerlijke stand, zal de rechtbank zonder belanghebbenden de gelegenheid te bieden vooraf te worden gehoord het verzoek toewijzen. Om betrokkenen alsnog in de gelegenheid te stellen te worden gehoord zal de rechtbank op korte termijn een zitting bepalen. Mocht op dat moment blijken dat van de verkeerde gegevens is uitgegaan bij het vaststellen van de na te melden gegevens, kan hiervan dan wijziging verzocht worden.

De rechtbank verzoekt de Officier van Justitie zo spoedig mogelijk recente GBA gegevens van de aangever en de moeder naar de griffie van deze rechtbank te sturen.

4. Beslissing

4.1. De rechtbank gelast de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente [plaats] om ter aanvulling van het register van geboorten van de gemeente [plaats] van het jaar 2009 een akte toe te voegen met de navolgende gegevens:

KIND

geslachtsnaam : [naam]

voornamen : [naam]

Dag van geboorte : [2009]

[2009]

Uur en minuut van geboorte : 19:14

Plaats van geboorte : [plaats]

Geslacht : F (vrouwelijk)

OUDERS

Geslachtsnaam moeder : [moeder]

Voornamen moeder : [moeder]

Plaats van geboorte moeder : [geboorteplaats]

Dag van geboorte moeder : [1987]

4.2. De rechtbank bepaalt dat een mondelinge behandeling van deze zaak zal plaatsvinden op 14 januari 2010 te 14:00 uur in het gebouw van de Rechtbank Utrecht.

4.3. De griffier wordt verzocht belanghebbenden op te roepen; te weten de aangever, de moeder en de ambtenaar van de burgerlijke stand van [plaats].

Deze beschikking is gegeven door mr. E.A.A. van Kalveen, rechter, in tegenwoordigheid van G. Hagens LL.B, griffier, en in het openbaar uitgesproken op 30 november 2009.