Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBUTR:2009:BJ9629

Instantie
Rechtbank Utrecht
Datum uitspraak
02-10-2009
Datum publicatie
08-10-2009
Zaaknummer
274786 / FA RK 09-5791
Rechtsgebieden
Personen- en familierecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

Verlenging van de wettelijke termijn om een verzoek in te dienen tot afstand van de gemeenschap (art 1:106 BW).

Wetsverwijzingen
Burgerlijk Wetboek Boek 1
Burgerlijk Wetboek Boek 1 106
Burgerlijk Wetboek Boek 1 107
Burgerlijk Wetboek Boek 1 108
Burgerlijk Wetboek Boek 1 116
Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
JPF 2010/24 met annotatie van B.E. Reinhartz
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

beschikking

RECHTBANK UTRECHT

Sector handels- en familierecht

zaaknummer / rekestnummer: 274786 / FA RK 09-5791

verlenging termijn afstand gemeenschap van goederen

Beschikking van 2 oktober 2009

in de zaak van

[de vrouw],

wonende te [woonplaats],

verzoekster, tevens nader te noemen de vrouw,

advocaat mr. E.A.T.M. Steverink

betreffende de nalatenschap van:

[de man],

nader te noemen de man,

met als belanghebbenden:

[de zoon],

wonende te [woonplaats],

en

[de dochter],

wonende te [woonplaats].

1. Verloop van de procedure

De vrouw heeft ter griffie van deze rechtbank een verzoekschrift met bijlagen ingediend. Daarbij heeft de vrouw de rechtbank verzocht om een verlenging van de termijn waarin zij afstand kan doen van de huwelijksgemeenschap, waarin zij met de heer [de man] was gehuwd.

De zaak is behandeld ter terechtzitting met gesloten deuren van 1 oktober 2009.

2. Vaststaande feiten

- De man en de vrouw zijn op 22 juni 2004 te [woonplaats] in gemeenschap van goederen met elkaar gehuwd.

- De man is overleden op 4 juli 2009 te [woonplaats].

- De vrouw heeft gesteld dat er in de nalatenschap van de man drie erfgenamen zijn, te weten:

- de vrouw,

- de zoon van de man, de heer [de zoon], wonende te [woonplaats],

- de dochter van de man, [de dochter], wonende te [woonplaats].

- Blijkens de overgelegde akte van de nalatenschap van de man is de nalatenschap beneficiair aanvaard.

3. Beoordeling van het verzochte

De vrouw heeft een verlenging verzocht van de wettelijke termijn waarin zij afstand kan doen van de huwelijksgemeenschap waarin zij met de man was gehuwd. Zij verzoekt drie maanden te verlengen.

Ter onderbouwing van haar verzoek heeft zij gesteld dat de man op 4 juli 2009 is overleden en dat het saldo van zijn nalatenschap zeer waarschijnlijk negatief is. De erfgenamen – waaronder de vrouw – hebben de nalatenschap van de erflater beneficiair aanvaard.

De vrouw overweegt om afstand te doen van de huwelijksgoederengemeenschap. Er bestaat thans echter nog onduidelijkheid over de herkomst van de aanwezige schulden en over de vraag in hoeverre de vrouw tijdens huwelijk ook zelf aansprakelijk was voor schulden. Daarom verzoekt zij een verlenging van de wettelijke termijn van drie maanden om zich te beraden op het al dan niet indienen van een verzoek tot afstand. De huidige termijn loopt af op 4 oktober 2009.

De heer [naam] heeft ter zitting verklaard dat hij navraag heeft gedaan bij het Centraal Testamentenregister en dat hem medegedeeld is dat er geen testament bekend is, zodat aangenomen mag worden dat de man nimmer een testament heeft gemaakt.

De belanghebbenden zijn de hiervoor genoemde zoon en dochter uit een eerder huwelijk van de man. Zij hebben ter zitting verklaard in te stemmen met het verzoek tot verlenging van de termijn.

De rechtbank is van oordeel op basis van de verklaringen van de betrokkenen ter zitting het voldoende gebleken is dat de vrouw belang heeft bij een verlenging van de termijn om nader onderzoek te doen omtrent de diverse schulden en zich te beraden op een eventuele afstand van de gemeenschap van goederen. Het verzoek tot verlenging van de termijn is gebaseerd op de wet (artikel 1:106 Burgerlijk Wetboek). Het verzoek zal daarom worden toegewezen voor een periode van drie maanden.

Teneinde duidelijkheid te bieden aan schuldeisers, zal de rechtbank de onderhavige beschikking in laten schrijven in het huwelijksgoederenregister, zodat zij kennis zouden kunnen nemen van de onderhavige termijnverlenging.

4. Beslissing

De rechtbank verlengt de wettelijke termijn, waarin de vrouw afstand zou kunnen doen van de huwelijksgoederengemeenschap, welke huwelijksgoederengemeenschap tussen haar en de man tijdens huwelijk bestond en welke door zijn overlijden van rechtswege is ontbonden; de termijn wordt verlengd tot 4 januari 2010;

bepaalt dat de griffier deze beschikking per omgaande zal inschrijven in het huwelijksgoederenregister ter griffie van deze rechtbank.

Deze beschikking is gegeven door mr. E.A.A. van Kalveen, rechter, in tegenwoordigheid van mr. J.A. Bultena, griffier, en in het openbaar uitgesproken op 2 oktober 2009.?