Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBUTR:2009:BJ4801

Instantie
Rechtbank Utrecht
Datum uitspraak
20-05-2009
Datum publicatie
07-08-2009
Zaaknummer
250175 / FA RK 08-3480 en 256067 / FA RK 08-5977
Rechtsgebieden
Personen- en familierecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

Verzoek om echtscheiding ingetrokken na beslissing buitenlandse rechter (litispendentie). Proceskosten: verzoek kostenveroordeling afgewezen.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

beschikking

RECHTBANK UTRECHT

Sector handels- en familierecht

zaaknummer / rekestnummer: 250175 / FA RK 08-3480 en 256067 / FA RK 08-5977

Echtscheiding

Beschikking van 20 mei 2009

in de zaak van

[de vrouw],

wonende te [woonplaats],

hierna te noemen de vrouw,

advocaat mr. S.M.G. Weitjens,

tegen

[de man],

wonende te [woonplaats],

hierna te noemen de man,

advocaat mr. J.M. van Noort,

behandelend advocaat mr. J.C.A.M. Huntjens te Rotterdam.

1. Verloop van de procedure

Op 17 december 2008 heeft de rechtbank een eerdere beschikking gegeven tussen partijen. Voor het verloop van de procedure tot die datum wordt verwezen naar die beschikking.

De rechtbank heeft kennisgenomen van de nadien ingekomen stukken.

2. Vaststaande feiten

Hiervoor verwijst de rechtbank naar de beschikking van 17 december 2008.

3. Beoordeling van het verzochte

3.1. In deze procedure had, kort gezegd, de vrouw de echtscheiding verzocht met nevenvoorzieningen. De man heeft zich daartegen verweerd met een beroep op een echtscheidingsprocedure die in Marokko al eerder aanhangig was. De rechtbank heeft de zaak vanwege die procedure in Marokko aangehouden.

3.2. Inmiddels heeft de vrouw bij fax van mr. Weitjens van 13 maart 2009 haar verzoek ingetrokken. De man heeft hierop bij brief van 3 april 2009 een zelfstandig verzoek gedaan om de vrouw in de proceskosten te veroordelen. De vrouw heeft zich bij brief van 22 april 2009 daartegen verzet en van haar kant gevraagd om de man in de proceskosten te veroordelen.

3.3. De rechtbank oordeelt daarover als volgt. Partijen hebben beiden zowel de Marokkaanse als de Nederlandse nationaliteit. Zij hadden dus de keus tussen de Nederlandse en de Marokkaanse rechter. De man heeft een echtscheidingsverzoek ingediend in Marokko, hoewel het in elk geval voor de vrouw makkelijker en efficiƫnter was geweest om dat in Nederland te doen. De vrouw heeft vervolgens in Nederland een verzoek ingediend en dit verzoek gehandhaafd ook toen zij wist dat er in Marokko al een procedure aanhangig was. Partijen hebben daarmee zichzelf en elkaar op kosten gejaagd. Zij hadden zich dat kunnen besparen door tijdig met elkaar te overleggen. Juist in familiezaken is dergelijk overleg echter vaak moeilijk. Daarom worden in familiezaken partijen alleen in de proceskosten veroordeeld in geval van (kort gezegd) misbruik van procesrecht. Daarvan is hier niet gebleken. De rechtbank zal daarom op de gebruikelijke wijze de proceskosten compenseren.

4. Beslissing

4.1. Partijen moeten elk de eigen proceskosten betalen.

4.2. Het meer of anders verzochte wordt afgewezen.

Deze beschikking is gegeven door mr. E.W.A. Vonk, rechter, in aanwezigheid van mr. N.I. Ganzevoort, griffier, en in het openbaar uitgesproken op 20 mei 2009.?