Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBSHE:2012:BW9845

Instantie
Rechtbank 's-Hertogenbosch
Datum uitspraak
29-06-2012
Datum publicatie
03-07-2012
Zaaknummer
01/825443-07
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - meervoudig
Inhoudsindicatie

Verlenging van de terbeschikkingstelling en de dwangverpleging met twee jaar. Gronddelict: seksueel binnendringen bij iemand beneden de twaalf jaar.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

uitspraak

RECHTBANK 's-HERTOGENBOSCH

Sector Strafrecht

Parketnummer: 01/825443-07

Uitspraakdatum: 29 juni 2012

Beslissing verlenging terbeschikkingstelling

Beslissing in de zaak van:

[terbeschikkinggestelde],

geboren te [geboorteplaats] op [1957],

verblijvende in de Van der Hoevenkliniek te Utrecht.

Het onderzoek van de zaak.

Bij arrest van het gerechtshof te 's-Hertogenbosch van 31 december 2009 is betrokkene ter beschikking gesteld.

De vordering van de officier van justitie ingekomen bij deze rechtbank op 10 mei 2012 strekt tot verlenging van de termijn van terbeschikkingstelling voor de duur van twee jaar.

Deze vordering is behandeld ter openbare terechtzitting van deze rechtbank van 15 juni 2012. Hierbij zijn de officier van justitie, de deskundige van de Van der Hoevenkliniek en

de terbeschikkinggestelde en zijn raadsman gehoord.

In het dossier bevinden zich onder andere:

- het verlengingsadvies van de Van der Hoevenkliniek te Utrecht van 13 april 2012, opgemaakt en ondertekend door mevrouw drs. I.A.M. Breukel, klinisch psycholoog/ psychotherapeut/ locatiemanager zorg en de heer dhr. drs. A.R.A.M. Geraerts, gezondheidszorgpsycholoog/hoofd behandeling, mw. drs. M. Kossen, psychiater directeur behandeling en mevr. S. Kaya MSc groepsleider.

- de over de terbeschikkinggestelde gehouden wettelijke aantekeningen.

- het persoonsdossier van terbeschikkinggestelde.

De beoordeling.

De terbeschikkingstelling is toegepast voor het 'seksueel binnendringen van iemand beneden twaalf jaar', terwijl de veiligheid van anderen, dan wel de algemene veiligheid van personen het opleggen van die maatregel eiste. Dit betreft een misdrijf dat gericht is tegen of gevaar veroorzaakt voor de onaantastbaarheid van het lichaam van een of meer personen.

In voornoemd verlengingsadvies van de Van der Hoevenkliniek is, zakelijk weergegeven, onder meer het navolgende gesteld:

[terbeschikkinggestelde] verblijft thans een jaar en tien maanden in de kliniek. Hij verblijft nochtans in de intramurale behandelingsfase. Hij onderneemt begeleide verloven. Deze verlopen naar tevredenheid. Op termijn zal worden toegewerkt naar onbegeleid verlof. Na een intramurale fase wordt een overgang naar een transmurale behandelings- fase beoogd en uiteindelijk een zelfstandig verblijf in de samenleving met, gegeven de beperkingen, voldoende inbedding en ondersteuning. Het risico van terugval in seksueel gewelddadig gedrag bij intramuraal verblijf met begeleide stappen wordt als laag ingeschat. Zonder het kader van de tbs-maatregel wordt het risico van terugval in seksueel gewelddadig gedrag als matig tot hoog ingeschat. Dit betreft een risico op de langere termijn, wanneer [terbeschikkinggestelde] jonge meisjes in zijn directe omgeving heeft. Tempo en resultaat van behandeling hangen sterk af van de motivatie, het probleembesef en de mate van verantwoordelijkheid die [terbeschikkinggestelde] verder ontwikkelt en vasthoudt. Naar verwachting zal behandeling nog geruime tijd noodzakelijk zijn.

Thans is voortzetting van de terbeschikkingstelling met bevel tot verpleging van overheidswege noodzakelijk.

Wij adviseren u de terbeschikkingstelling te verlengen met de termijn van twee jaar.

Bij de behandeling ter terechtzitting heeft de deskundige dhr. drs. A.R.A.M. Geraerts, optredend namens de Van der Hoevenkliniek, gepersisteerd bij voornoemd advies.

De officier van justitie heeft bij de behandeling ter terechtzitting gepersisteerd bij haar vordering.

De terbeschikkinggestelde en zijn raadsman hebben bij de behandeling ter terechtzitting aangevoerd dat zij zich uit realistisch perspectief schikken in het advies van de Van der Hoevenkliniek en zich ten aanzien van de vordering refereren aan het oordeel van de rechtbank.

De rechtbank verenigt zich met het advies van de Van der Hoevenkliniek, met de daarop ter terechtzitting gegeven toelichting door de deskundige.

Gelet op het vorenstaande, gezien artikel 38d en 38e van het Wetboek van Strafrecht is de rechtbank van oordeel dat de veiligheid van anderen dan wel de algemene veiligheid van personen de verlenging van de terbeschikkingstelling eist.

DE BESLISSING

De rechtbank:

verlengt de termijn gedurende welke [terbeschikkinggestelde] ter beschikking is gesteld met twee jaar.

Deze beslissing is gegeven door

mr. P.A. Buijs, voorzitter,

mr. M. Senden en mr. W.M. Weerkamp, leden,

in tegenwoordigheid van M.P.M. van Goethem, griffier,

en is uitgesproken ter openbare terechtzitting van deze rechtbank van 29 juni 2012.