Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBSHE:2010:BL6679

Instantie
Rechtbank 's-Hertogenbosch
Datum uitspraak
11-03-2010
Datum publicatie
11-03-2010
Zaaknummer
01/825374-08
Formele relaties
Hoger beroep: ECLI:NL:GHSHE:2011:BT1926, (Gedeeltelijke) vernietiging en zelf afgedaan
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - meervoudig
Inhoudsindicatie

Voeging benadeelde partij. Ook de vordering die is ingediend na heropening van een gesloten onderzoek ter terechtzitting is ontvankelijk (art. 51b lid 2 Sv).

Veroordeling voor ontucht met oppas, bezit kinderporno, diefstal en ontucht met terminaal zieke echtgenote tot 30 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar en met verplicht reclasseringscontact ook indien dat inhoudt een ambulante behandeling. Schadevergoeding.

Wetsverwijzingen
Wetboek van Strafvordering
Wetboek van Strafvordering 51b
Wetboek van Strafvordering 311
Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
NBSTRAF 2010/232
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

vonnis

RECHTBANK 'S-HERTOGENBOSCH

Sector Strafrecht

Parketnummer: 01/825374-08 en 01/851697-08 (ter terechtzitting gevoegd)

Datum uitspraak: 11 maart 2010

Verkort vonnis van de rechtbank 's-Hertogenbosch, meervoudige kamer voor de behandeling van strafzaken, in de zaak tegen:

[verdachte],

geboren te [geboorteplaats] op [geboortedatum] 1966,

wonende te [woonplaats], [adres].

Dit vonnis is op tegenspraak gewezen naar aanleiding van het onderzoek ter terechtzitting van 3 december 2009 en 25 februari 2010.

De rechtbank heeft het onderzoek ter terechtzitting op 3 december 2009 gesloten. Bij tussenvonnis van 17 december 2009 heeft de rechtbank het onderzoek heropend en voor onbepaalde tijd geschorst.

De rechtbank heeft kennisgenomen van de vordering van de officier van justitie en van hetgeen van de zijde van verdachte naar voren is gebracht.

De tenlastelegging.

De zaken zijn aanhangig gemaakt bij dagvaarding van 20 juli 2009 (parketnummer 01/851697-08) en 2 november 2009 (parketnummer 01/825374-08).

Voorzover in de tenlastelegging taal- en/of schrijffouten voorkomen zijn deze hieronder in de tenlastelegging verbeterd. Blijkens het verhandelde ter terechtzitting is verdachte daardoor niet in de verdediging geschaad.

Aan verdachte is tenlastegelegd dat:

Onder parketnummer 01/825374-08:

1.

hij in de periode van 06 juni 2008 tot en met 08 juni 2008 te Nuenen ontucht heeft gepleegd met een aan zijn zorg toevertrouwde minderjarige, [slachtoffer 1], geboren op [geboortedatum] 1991, bestaande die ontucht hierin dat hij [slachtoffer 1] aan haar borsten en/of benen en/of buik en/of schaamstreek heeft betast en/of dat hij die [slachtoffer 1] zijn, verdachtes, penis heeft getoond;

(artikel 249 Wetboek van Strafrecht)

Subsidiair althans, indien het vorenstaande niet tot een veroordeling mocht of zou kunnen leiden:

hij op of omstreeks 08 juni 2008 te Nuenen een of meermalen door giften of beloften van geld of goed of misbruik van uit feitelijke verhoudingen voortvloeiend overwicht of door misleiding, te weten door het aanzienlijke leeftijdsverschil, een persoon, [slachtoffer 1], geboren op [geboortedatum] 1991 waarvan verdachte wist of redelijkerwijs moest vermoeden dat deze de leeftijd van achttien jaren nog niet had bereikt, opzettelijk heeft bewogen ontuchtige handelingen, te weten het betasten van de borsten en/of benen en/of buik en/of schaamstreek van die [slachtoffer 1] en/of het tonen van zijn, verdachtes penis, te plegen of zodanige handelingen van verdachte te dulden;

(artikel 248a Wetboek van Strafrecht)

2.

hij op of omstreeks 08 juni 2008 te Nuenen, in elk geval in Nederland, één of meermalen een afbeelding en/of een gegevensdrager, bevattende één of meer afbeeldingen van seksuele gedragingen, te weten;

Afbeelding [bestandsnaam 1]

Op deze afbeelding is het bedekte bovenlijf te zien van een blank prepuberaal meisje met een geschatte leeftijd tussen de 7 en 10 jaar. Het meisje staat/zit met haar lichaam gedraaid naar het voorlijf van een naakte blanke man. Het hoofd van het meisje is ter hoogte van het stijve geslachtsdeel van de man. Het meisje houdt met haar rechterhand het stijve geslachtsdeel van de man vast en kust de eikel van de stijve penis met haar mond.

en/of afbeelding [bestandsnaam 2]

Op deze afbeelding is een blank puberaal meisje zichtbaar met een geschatte leeftijd tussen de 11 en 14 jaar. Het meisje staat en draagt uitsluitend een boxershort. Het meisje is frontaal van de voorzijde gefotografeerd waarbij haar borsten duidelijk zichtbaar zijn.

en/of afbeelding [bestandsnaam 3]

Op deze afbeelding is het naakte bovenlijf van een blank puberaal meisje zichtbaar met een geschatte leeftijd tussen de 11 en 13 jaar. Het meisje staat met de voorzijde van haar bovenlijf in de richting van de camera gekeerd. Onder de borsten van het meisje zijn twee blanke handen zichtbaar die de borsten van het meisje omhoog duwen. Het is niet duidelijk of de handen van het meisje zelf zijn of van een ander persoon.

en/of afbeelding [bestandsnaam 4]

Op deze afbeelding is een geheel naakt puberaal meisje met een geschatte leeftijd tussen de 12 en 14 jaar zichtbaar. Het meisje ligt op haar rug op een bank. Tussen de benen is het naakte lichaam, van vermoedelijk, een manspersoon zichtbaar. Deze persoon steunt met een been op de bank en een been op de grond en staat met zijn bovenlijf in de richting van het bovenlijf van het meisje gekeerd. De man is half op de rug en half op zijn rechterzijkant in beeld gebracht. Het meisje is dusdanig in beeld gebracht dat haar borsten duidelijk

zichtbaar zijn.

en/of afbeelding [bestandsnaam 5]

Op de foto is een prepuberaal licht getint meisje zichtbaar met een geschatte leeftijd tussen de 9 en 11 jaar. Het meisje draagt uitsluitend een klein slipje, wat ze met haar beide handen een stukje naar beneden trekt. Het meisje is van de voorzijde gefilmd waardoor haar borsten duidelijk zichtbaar zijn.

en/of film [bestandsnaam 6]

Het betreft een filmpje met een lengte van ongeveer 4 minuten. Op het filmpje is een blank meisje zichtbaar met een geschatte leeftijd tussen de 14 en 17 jaar in ieder geval onder de 18 jaar. In het filmpje is te zien dat het meisje zichzelf vaginaal met haar hand bevredigt. Hierbij is haar vagina duidelijk in beeld gebracht. Daarna is te zien dat het meisje een man oraal bevredigt, hierbij is het geslachtsdeel van de man centraal in beeld gebracht en vervolgens de billen van het meisje terwijl ze op handen en knieën de man oraal bevredigt. Hierbij is het beeld gecentreerd op de bedekte vagina van het meisje.

en/of film [bestandsnaam 7]

Het betreft een filmpje met een lengte van ongeveer 26 minuten. Op het filmpje zijn twee blanke meisjes, een tweeling, zichtbaar, met een geschatte leeftijd tussen de 14 en 17 jaar in ieder geval onder de 18 jaar. De beide meisjes bevredigen oraal een naakte man terwijl hij op zijn rug op bed ligt. Hierbij zijn de geslachtsdelen van de man duidelijk in beeld gebracht. De beide meisjes en man zijn vervolgens geheel naakt en staand zichtbaar. Hierbij masturberen de beide meisjes de man hierbij zijn de meisjes van voren gefilmd waardoor hun borsten duidelijk zichtbaar zijn. In de volgende setting penetreert de man met zijn penis vaginaal een meisje en penetreert met zijn vingers vaginaal tegelijkertijd het andere meisje. De meisjes liggen hierbij op hun rug op een bank en de man staat voor de bank op de grond. Hierbij zijn de geslachtsdelen van de meisjes duidelijk in beeld gebracht. Hierna doet de man dezelfde handelingen maar wisselt daarbij van meisje. In het vervolg van het filmpje heeft de man wisselend met het ene meisje en met het andere meisje vaginale seks waarbij hij de meisjes met zijn penis penetreert.

en/of film 3: [bestandsnaam 8]

Het betreft hier een film met een lengte van ongeveer 22 minuten. Op het filmpje is een blank puberaal meisje zichtbaar met een geschatte leeftijd tussen de 11 en 14 jaar. In de film wordt het meisje door een man gedeeltelijk ontkleed waarbij de man haar borsten streelt. De borsten worden door de camera duidelijk in beeld gebracht. Ook wordt de onderbroek van het meisje opzij geschoven waarbij opnames worden gemaakt van haar billen en de opengespreide vagina van het meisje. Vervolgens bevredigt het meisje de man oraal. Daarna zijn beiden geheel naakt en liggend gefilmd, waarbij te zien is dat het meisje

de man oraal bevredigt en de man het meisje met zijn vingers vaginaal penetreert. Hierbij is het geslachtsdeel van het meisje duidelijk in beeld gebracht. Vervolgens wordt het meisje vaginaal door de penis van de man, in diverse houdingen gepenetreerd. Hierbij zijn de geslachtsdelen van de man en het meisje duidelijk in beeld gebracht.

en/of film 4:[bestandsnaam 9]

Het betreft hier een film met een lengte van ongeveer 14 minuten. In de film is een blank puberaal meisje in beeld gebracht met een geschatte leeftijd tussen de 12 en 14 jaar. In de film is te zien dat het meisje zichzelf ontkleedt waarbij haar borsten en vagina duidelijk in beeld worden gebracht. Daarna is te zien dat het meisje een man oraal bevredigt waarbij de penis van de man zover in haar mond wordt gebracht dat ze het benauwd krijgt en ligt te

kokhalzen. Hierna wordt het meisje door de man anaal met zijn penis gepenetreerd. Dit gebeurt vanuit verschillende posities waarbij de vagina van het meisje duidelijk en gespreid in beeld wordt gebracht.

en/of film 5: [bestandsnaam 10].

Het betreft een film met een lengte van ongeveer 5 minuten. In de film is een blank meisje in beeld gebracht met een geschatte leeftijd tussen de 14 en 17 jaar in ieder geval onder de 18 jaar. Het meisje wordt vaginaal gepenetreerd door de penis van een man. Hierbij zijn de vagina en de penis van de man centraal in beeld gebracht,

bij welke vorenbedoelde afbeelding(en) (telkens) een persoon die kennelijk de leeftijd van achttien jaar nog niet had bereikt, was betrokken of schijnbaar was betrokken, (telkens) heeft verspreid en/of vervaardigd en/of ingevoerd en/of uitgevoerd en/of in bezit heeft gehad;

(artikel 240b Wetboek van Strafrecht)

3.

hij op een of meer tijdstip(pen) in of omstreeks de periode van 01 januari 2008 tot en met 01 mei 2008 te Nuenen, gemeente Nuenen Ca, (telkens) door geweld of (een) andere feitelijkhe(i)d(en) en/of bedreiging met geweld of (een) andere feitelijkhe(i)d(en) [slachtoffer 2] heeft gedwongen tot het ondergaan van (een) handeling(en) die (telkens) bestond(en) uit of mede bestond(en) uit het seksueel binnendringen van het lichaam van die [slachtoffer 2], hebbende verdachte (telkens) zijn penis in de vagina en/of anus van die [slachtoffer 2] geduwd/gebracht, en bestaande dat geweld of die andere feitelijkhe(i)d(en) en/of die bedreiging met geweld of die andere feitelijkhe(i)d(en) (telkens) hierin dat verdachte

- het onderlichaam van die [slachtoffer 2], die in bed lag, heeft ontbloot en/of (vervolgens) die [slachtoffer 2] op haar zij heeft gedraaid en/of gelegd en/of (vervolgens) zijn, verdachtes, penis in de vagina van die [slachtoffer 2] heeft geduwd/gebracht, zulks terwijl hij, verdachte, wist dat die [slachtoffer 2] tengevolge van een terminale ziekte en/of door haar ondergane chemokuren en/of medicijngebruik en/of haar algehele gezondheidstoestand onmachtig was zich daartegen te verzetten

en/of

- (terwijl hij, verdachte, doende was die [slachtoffer 2] te helpen met het douchen) zijn, verdachtes, penis in de anus van die [slachtoffer 2] geduwd/gebracht, zulks terwijl hij, verdachte, wist dat die [slachtoffer 2] tengevolge van een terminale ziekte en/of door haar ondergane chemokuren en/of medicijngebruik en/of haar algehele gezondheidstoestand onmachtig was zich daartegen te verzetten en/of (aldus) (telkens) voor die [slachtoffer 2] een bedreigende situatie heeft doen

ontstaan;

[artikel 242 Wetboek van Strafrecht];

Subsidiair althans, indien het vorenstaande niet tot een veroordeling mocht of zou kunnen leiden:

hij op een of meer tijdstip(pen) in of omstreeks de periode van 01 januari 2008 tot en met 01 mei 2008 te Nuenen, gemeente Nuenen Ca,, (telkens) met [slachtoffer 2], van wie hij, verdachte, (telkens) wist dat die [slachtoffer 2] in staat van bewusteloosheid, verminderd bewustzijn of lichamelijke onmacht verkeerde, dan wel aan een zodanige gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis van haar geestvermogens leed, dat die [slachtoffer 2] (telkens) niet of onvolkomen in staat was haar wil daaromtrent te bepalen of kenbaar te maken of daartegen weerstand te

bieden, een of meer handeling(en) heeft gepleegd, die (telkens) bestond(en) uit of mede bestond(en) uit het seksueel binnendringen van het lichaam van die [slachtoffer 2], hebbende verdachte (telkens)

- het onderlichaam van die [slachtoffer 2], die in bed lag, ontbloot en/of (vervolgens) die [slachtoffer 2] op haar zij gedraaid/gelegd en/of (vervolgens) zijn, verdachtes, penis in de vagina van die [slachtoffer 2] geduwd/gebracht, zulks terwijl hij, verdachte, wist dat die [slachtoffer 2] tengevolge van een terminale ziekte en/of door haar ondergane chemokuren en/of medicijngebruik en/of haar algehele en/of gezondheidstoestand onmachtig was zich daartegen te verzetten

en/of

- (terwijl hij, verdachte, doende was die [slachtoffer 2] te helpen met het douchen) zijn, penis in de anus van die [slachtoffer 2] geduwd/gebracht, zulks terwijl hij, verdachte, wist dat die [slachtoffer 2] ten gevolge van een terminale ziekte en/of door haar ondergane chemokuren en/of medicijngebruik en/of haar algehele en/of gezondheidstoestand onmachtig was zich daartegen te verzetten;

[artikel 243 Wetboek van Strafrecht];

Aan verdachte is onder parketnummer 01/851697-08 tenlastegelegd dat:

hij op of omstreeks 18 juni 2008 te 's-Hertogenbosch met het oogmerk van wederrechtelijke toe-eigening heeft weggenomen een fles eau de toilette, in elk geval enig goed, geheel of ten dele toebehorende aan Bijenkorf, in elk geval aan een ander of anderen dan aan verdachte.

De formele voorvragen.

Bij het onderzoek ter terechtzitting is gebleken dat de dagvaarding geldig is. De rechtbank is bevoegd van het tenlastegelegde kennis te nemen en de officier van justitie kan in zijn vervolging worden ontvangen. Voorts zijn er geen gronden gebleken voor schorsing van de vervolging.

De bewijsbeslissing ten aanzien van feit 3 primair en feit 3 subsidiair tweede gedachtenstreepje.

De rechtbank acht niet wettig en overtuigend bewezen hetgeen aan verdachte onder feit 3 primair is tenlastegelegd, zodat de verdachte daarvan behoort te worden vrijgesproken.

De rechtbank overweegt daartoe het volgende.

De rechtbank stelt vast dat er geslachtsgemeenschap heeft plaatsgevonden tussen het slachtoffer en verdachte. Zowel aangeefster als verdachte heeft dat verklaard. De vraag waarvoor de rechtbank zich gesteld ziet is of daarbij sprake is geweest van dwang. De rechtbank stelt voorop dat van dwang in de zin van artikel 242 van het Wetboek van Strafrecht sprake is als de verdachte opzettelijk heeft veroorzaakt dat het slachtoffer handelingen tegen haar wil heeft ondergaan. Voorts is vereist dat die dwang geschiedt door middel van geweld of een andere feitelijkheid of bedreiging met geweld of een andere feitelijkheid. Daarom is voor het aannemen van dwang in de zin van artikel 242 van het Wetboek van Strafrecht in ieder geval vereist dat de handelingen van de verdachte van zodanig kaliber zijn dat het slachtoffer daaraan geen weerstand kon bieden.

Naar het oordeel van de rechtbank blijkt niet overtuigend uit het dossier dat verdachte dusdanig geweld op aangeefster heeft uitgeoefend dan wel dat sprake is geweest van andere feitelijkheden ten gevolge waarvan de weerstand van het slachtoffer is gebroken en zij gedwongen werd tegen haar wil in seksuele handelingen te ondergaan zoals tenlastegelegd. De rechtbank is van oordeel dat het ontbloten van het bovenlichaam van aangeefster en het op haar zij draaien in dit geval niet als dwang in de zin van artikel 242 van het Wetboek van Strafrecht kunnen worden aangemerkt. Daarom wordt verdachte vrijgesproken van het hem onder 3 primair tenlastegelegde feit.

De rechtbank acht wel wettig en overtuigend bewezen hetgeen aan verdachte onder feit 3 subsidiair is tenlastegelegd, uitgezonderd hetgeen als feitelijke handelingen onder het tweede gedachtenstreepje wordt vermeld. De rechtbank is van oordeel dat zich voor dit laatste naast de verklaring van aangeefster onvoldoende wettig en overtuigend bewijs in het dossier bevindt

De bewezenverklaring.

De rechtbank acht, op grond van de feiten en omstandigheden die zijn vervat in de bewijsmiddelen, wettig en overtuigend bewezen, dat verdachte

Parketnummer 01/825374-08:

1.

in de periode van 06 juni 2008 tot 08 juni 2008 te Nuenen ontucht heeft gepleegd met een aan zijn zorg toevertrouwde minderjarige, [slachtoffer 1], geboren op [geboortedatum] 1991, bestaande die ontucht hierin dat hij [slachtoffer 1] aan haar borsten en benen en buik heeft betast en dat

hij die [slachtoffer 1] zijn, verdachtes, penis heeft getoond;

2.

op 08 juni 2008 te Nuenen, een gegevensdrager, bevattende afbeeldingen van seksuele gedragingen, te weten;

afbeelding [bestandsnaam 1]

Op deze afbeelding is het bedekte bovenlijf te zien van een blank prepuberaal meisje met een geschatte leeftijd tussen de 7 en 10 jaar. Het meisje staat/zit met haar lichaam gedraaid naar het voorlijf van een naakte blanke man. Het hoofd van het meisje is ter hoogte van het stijve geslachtsdeel van de man. Het meisje houdt met haar rechterhand het stijve geslachtsdeel van de man vast en kust de eikel van de stijve penis met haar mond.

en afbeelding [bestandsnaam 2]

Op deze afbeelding is een blank puberaal meisje zichtbaar met een geschatte leeftijd tussen de 11 en 14 jaar. Het meisje staat en draagt uitsluitend een boxershort. Het meisje is frontaal van de voorzijde gefotografeerd waarbij haar borsten duidelijk zichtbaar zijn.

en afbeelding [bestandsnaam 3]

Op deze afbeelding is het naakte bovenlijf van een blank puberaal meisje zichtbaar met een geschatte leeftijd tussen de 11 en 13 jaar. Het meisje staat met de voorzijde van haar bovenlijf in de richting van de camera gekeerd. Onder de borsten van het meisje zijn twee blanke handen zichtbaar die de borsten van het meisje omhoog duwen. Het is niet duidelijk of de handen van het meisje zelf zijn of van een ander persoon.

en afbeelding [bestandsnaam 4]

Op deze afbeelding is een geheel naakt puberaal meisje met een geschatte leeftijd tussen de 12 en 14 jaar zichtbaar. Het meisje ligt op haar rug op een bank. Tussen de benen is het naakte lichaam, van vermoedelijk, een manspersoon zichtbaar. Deze persoon steunt met een been op de bank en een been op de grond en staat met zijn bovenlijf in de richting van het bovenlijf van het meisje gekeerd. De man is half op de rug en half op zijn rechterzijkant in beeld gebracht. Het meisje is dusdanig in beeld gebracht dat haar borsten duidelijk

zichtbaar zijn.

en afbeelding [bestandsnaam 5]

Op de foto is een prepuberaal licht getint meisje zichtbaar met een geschatte leeftijd tussen de 9 en 11 jaar. Het meisje draagt uitsluitend een klein slipje, wat ze met haar beide handen een stukje naar beneden trekt. Het meisje is van de voorzijde gefilmd waardoor haar borsten duidelijk zichtbaar zijn.

en film [bestandsnaam 6]

Het betreft een filmpje met een lengte van ongeveer 4 minuten. Op het filmpje is een blank meisje zichtbaar met een geschatte leeftijd tussen de 14 en 17 jaar in ieder geval onder de 18 jaar. In het filmpje is te zien dat het meisje zichzelf vaginaal met haar hand bevredigt. Hierbij is haar vagina duidelijk in beeld gebracht. Daarna is te zien dat het meisje een man oraal bevredigt, hierbij is het geslachtsdeel van de man centraal in beeld gebracht en vervolgens de billen van het meisje terwijl ze op handen en knieën de man oraal bevredigt. Hierbij is het beeld gecentreerd op de bedekte vagina van het meisje.

en film [bestandsnaam 7]

Het betreft een filmpje met een lengte van ongeveer 26 minuten. Op het filmpje zijn twee blanke meisjes, een tweeling, zichtbaar, met een geschatte leeftijd tussen de 14 en 17 jaar in ieder geval onder de 18 jaar. De beide meisjes bevredigen oraal een naakte man terwijl hij op zijn rug op bed ligt. Hierbij zijn de geslachtsdelen van de man duidelijk in beeld gebracht. De beide meisjes en man zijn vervolgens geheel naakt en staand zichtbaar. Hierbij masturberen de beide meisjes de man hierbij zijn de meisjes van voren gefilmd waardoor hun borsten duidelijk zichtbaar zijn. In de volgende setting penetreert de man met zijn penis vaginaal een meisje en penetreert met zijn vingers vaginaal tegelijkertijd het andere meisje. De meisjes liggen hierbij op hun rug op een bank en de man staat voor de bank op de grond. Hierbij zijn de geslachtsdelen van de meisjes duidelijk in beeld gebracht. Hierna doet de man dezelfde handelingen maar wisselt daarbij van meisje. In het vervolg van het filmpje heeft de man wisselend met het ene meisje en met het andere meisje vaginale seks waarbij hij de meisjes met zijn penis penetreert.

en film 3: [bestandsnaam 8]

Het betreft hier een film met een lengte van ongeveer 22 minuten. Op het filmpje is een blank puberaal meisje zichtbaar met een geschatte leeftijd tussen de 11 en 14 jaar. In de film wordt het meisje door een man gedeeltelijk ontkleed waarbij de man haar borsten streelt. De borsten worden door de camera duidelijk in beeld gebracht. Ook wordt de onderbroek van het meisje opzij geschoven waarbij opnames worden gemaakt van haar billen en de opengespreide vagina van het meisje. Vervolgens bevredigt het meisje de man oraal. Daarna zijn beiden geheel naakt en liggend gefilmd, waarbij te zien is dat het meisje

de man oraal bevredigt en de man het meisje met zijn vingers vaginaal penetreert. Hierbij is het geslachtsdeel van het meisje duidelijk in beeld gebracht. Vervolgens wordt het meisje vaginaal door de penis van de man, in diverse houdingen gepenetreerd. Hierbij zijn de geslachtsdelen van de man en het meisje duidelijk in beeld gebracht.

en film 4:[bestandsnaam 9]

Het betreft hier een film met een lengte van ongeveer 14 minuten. In de film is een blank puberaal meisje in beeld gebracht met een geschatte leeftijd tussen de 12 en 14 jaar. In de film is te zien dat het meisje zichzelf ontkleedt waarbij haar borsten en vagina duidelijk in beeld worden gebracht. Daarna is te zien dat het meisje een man oraal bevredigt waarbij de penis van de man zover in haar mond wordt gebracht dat ze het benauwd krijgt en ligt te

kokhalzen. Hierna wordt het meisje door de man anaal met zijn penis gepenetreerd. Dit gebeurt vanuit verschillende posities waarbij de vagina van het meisje duidelijk en gespreid in beeld wordt gebracht.

en film 5: [bestandsnaam 10].

Het betreft een film met een lengte van ongeveer 5 minuten. In de film is een blank meisje in beeld gebracht met een geschatte leeftijd tussen de 14 en 17 jaar in ieder geval onder de 18 jaar. Het meisje wordt vaginaal gepenetreerd door de penis van een man. Hierbij zijn de vagina en de penis van de man centraal in beeld gebracht,

bij welke vorenbedoelde afbeeldingen telkens een persoon die kennelijk de leeftijd van achttien jaar nog niet had bereikt, was betrokken of schijnbaar was betrokken, in bezit heeft gehad;

3. subsidiair

hij op tijdstippen in de periode van 01 januari 2008 tot en met 01 mei 2008 te Nuenen, telkens met [slachtoffer 2], van wie hij, verdachte, wist dat die [slachtoffer 2] in staat van lichamelijke onmacht verkeerde, handelingen heeft gepleegd, die mede bestonden uit het seksueel binnendringen van het lichaam van die [slachtoffer 2], hebbende verdachte het onderlichaam van die [slachtoffer 2], die in bed lag, ontbloot en vervolgens die [slachtoffer 2] op haar zij gedraaid en vervolgens zijn, verdachtes, penis in de vagina van die [slachtoffer 2] geduwd, zulks terwijl hij, verdachte, wist dat die [slachtoffer 2] ten gevolge van een terminale ziekte en door haar ondergane chemokuren en medicijngebruik en haar algehele gezondheidstoestand onmachtig was zich daartegen te verzetten.

Parketnummer 01/851697-08:

op 18 juni 2008 te 's-Hertogenbosch met het oogmerk van wederrechtelijke toe-eigening heeft weggenomen een fles eau de toilette, toebehorende aan Bijenkorf.

De bewijsmiddelen worden slechts gebezigd met betrekking tot het feit waarop zij in het bijzonder betrekking hebben.

Hetgeen meer of anders is tenlastegelegd dan hierboven bewezen is verklaard, is naar het oordeel van de rechtbank niet bewezen. Verdachte zal hiervan worden vrijgesproken.

De kwalificatie.

Het bewezenverklaarde levert op de in de uitspraak vermelde strafbare feiten.

De strafbaarheid.

Er zijn geen feiten of omstandigheden gebleken die de strafbaarheid van de feiten of van de verdachte uitsluiten. Verdachte is daarom strafbaar voor hetgeen te zijnen laste bewezen is verklaard.

Toepasselijke wetsartikelen.

De beslissing is gegrond op de artikelen 10, 14a, 14b, 14c, 14d, 24c, 27, 36f, 57, 63, 240b, 243, 249 en 310 van het Wetboek van Strafrecht, zoals die luidden ten tijde van het feit.

DE OVERWEGINGEN DIE TOT DE BESLISSING HEBBEN GELEID

De eis van de officier van justitie.

De officier van justitie acht de feiten 1, 2 en 3 onder parketnummer 01/825374-08 en het feit onder parketnummer 01/851697-08 wettig en overtuigend bewezen en heeft een gevangenisstraf geëist voor de duur van 3 jaren waarvan 1 jaar voorwaardelijk met een proeftijd voor de duur van 3 jaren en de bijzondere voorwaarde dat verdachte zich gedurende voornoemde proeftijd zal gedragen naar de aanwijzingen hem te geven door of namens de Reclassering Nederland, Regio 's-Hertogenbosch, Eekbrouwersweg 6, 5233 VG te 's-Hertogenbosch, zolang deze instelling zulks noodzakelijk acht.

Een kopie van de vordering van de officier van justitie is aan dit vonnis gehecht.

De op te leggen straf en maatregel.

Bij de beslissing over de straffen die aan verdachte dienen te worden opgelegd heeft de rechtbank gelet op:

a. de aard van het bewezenverklaarde en de omstandigheden waaronder dit is begaan,

b. de persoon en de persoonlijke omstandigheden van verdachte.

Bij de strafoplegging zal de rechtbank enerzijds in het bijzonder rekening houden met de volgende uit het onderzoek ter terechtzitting naar voren gekomen omstandigheden ten bezware van verdachte:

- de ernst van de door verdachte gepleegde strafbare feiten in verhouding tot andere strafbare feiten, zoals tot uitdrukking komt in het wettelijk strafmaximum en in de straffen die voor soortgelijke feiten worden opgelegd;

- in het bijzonder ten aanzien van feit 3: verdachte heeft zijn vrouw meermalen seksueel misbruikt terwijl zij terminaal ziek was. Hij heeft daarmee zijn echtgenote een groot en onherstelbaar leed aangedaan in haar laatste levensfase. Verdachte heeft niet alleen de lichamelijke integriteit van zijn vrouw in ernstige mate geschonden, maar ook haar persoonlijke levenssfeer ernstig aangetast, aangezien dit misbruik plaatsvond in huiselijke sfeer. Het slachtoffer had zich juist in haar eigen huis veilig en vertrouwd moeten voelen om het restant van haar leven, met de passende liefde en zorg van haar echtgenoot, te volbrengen. Zij bevond zich in een afhankelijke positie ten opzichte van verdachte en zij was weinig weerbaar, hetgeen verdachte wist. Verdachte heeft echter het vertrouwen dat zijn echtgenote in hem stelde grovelijk beschaamd voor zijn eigen seksuele behoeften.

- in het bijzonder ten aanzien van feit 1: verdachte heeft ontuchtige handelingen gepleegd met een minderjarig meisje.

Verdachte heeft daarbij als volwassene misbruik gemaakt van het leeftijdsverschil ten opzichte van het meisje en heeft daarbij de gevoelens en belangen van het meisje ondergeschikt gemaakt aan zijn eigen seksuele behoefte.

Dergelijke gedragingen betekenen een serieuze aantasting van de lichamelijke en seksuele integriteit en leiden niet zelden tot psychische klachten bij de slachtoffers. Verdachte heeft daarmee op geen enkele wijze rekening gehouden.

- in het bijzonder ten aanzien van feit 2: verdachte heeft een gegevensdrager met daarop kinderpornografisch materiaal in bezit gehad. Verdachte heeft door het plegen van dit feit indirect bijgedragen aan seksueel misbruik van kinderen. Door het in bezit hebben van kinderporno is het verdachte mede aan te rekenen dat uiterst verwerpelijke en mensonterende handelingen, die plaatsvinden met kinderen van jeugdige leeftijd in stand worden gehouden en bevorderd. Buiten kijf staat dat kinderen, als zij op jeugdige leeftijd worden onderworpen aan dit soort seksuele handelingen, grote psychische, lichamelijke en emotionele schade kunnen oplopen die hun verdere ontwikkeling ernstig kan schaden. Kinderen dienen beschermd te worden tegen dergelijke praktijken en handelingen.

Bij de strafoplegging zal de rechtbank anderzijds tot matiging van de straf in het bijzonder rekening houden met de uit het onderzoek ter terechtzitting naar voren gekomen omstandigheid dat uit omtrent de geestvermogens van verdachte uitgebrachte rapport door psycholoog M.J.A. Pulles, GZ-psycholoog d.d. 15 augustus 2008 blijkt, dat het door hem gepleegde strafbare feiten in licht verminderde mate aan hem kunnen worden toegerekend. De rechtbank neemt de conclusies van de rapporteur over.

De rechtbank zal een lichtere straf opleggen dan de door de officier van justitie gevorderde straf, nu de rechtbank verdachte vrijspreekt van de hem onder feit 3 primair en onder feit 3 subsidiair tweede gedachtenstreepje tenlastegelegde feiten. De rechtbank is van oordeel dat de op te leggen straf de ernst van het bewezen verklaarde voldoende tot uitdrukking brengt.

De rechtbank is van oordeel, dat in verband met een juiste normhandhaving niet kan worden volstaan met het opleggen van een andersoortige of geringere straf dan een gevangenisstraf die vrijheidsbeneming meebrengt voor de duur als hierna te melden.

Met betrekking tot een deel van de op te leggen gevangenisstraf zal de rechtbank bepalen dat dit deel van deze straf niet zal worden tenuitvoergelegd mits verdachte zich tot het einde van de hierna vast te stellen proeftijd aan de voorwaarde houdt dat hij zich niet aan een strafbaar feit zal schuldig maken en gedurende de proeftijd de hierna te melden bijzondere voorwaarde naleeft. De rechtbank wil met een en ander enerzijds de ernst van de door verdachte gepleegde strafbare feiten tot uitdrukking brengen en anderzijds door invloed uit te oefenen op het gedrag van de verdachte het door verdachte opnieuw plegen van een strafbaar feit tegengaan. De rechtbank ziet, mede gelet op het vereiste van artikel 14b, tweede lid, tweede volzin van het Wetboek van Strafrecht, geen aanleiding de proeftijd vast te stellen voor de duur van drie jaren, maar zal deze bepalen op twee jaren.

De vordering van de benadeelde partij [benadeelde partij] ten aanzien van feit 1.

Ontvankelijkheid

De raadsman heeft bepleit dat de benadeelde partij niet-ontvankelijk dient te worden verklaard, omdat zij de civiele vordering te laat heeft ingediend, te weten na de sluiting van het onderzoek ter terechtzitting op 3 december 2009.

De rechtbank oordeelt als volgt.

De rechtbank heeft bij tussenvonnis van 17 december 2009 het onderzoek ter terechtzitting heropend. Uit het tussenvonnis blijkt dat de heropening betrekking heeft op alle bij de rechtbank gevoegd aangebrachte feiten zoals aan verdachte tenlastegelegd onder parketnummers 01/825374-08 en 01/851697-08. Dat het onderzoek ter terechtzitting vervolgens is geschorst ten behoeve van een bepaalde onderzoekshandeling ter zake feit 3 doet hieraan niet af. De stelling van de raadsman dit de heropening van het onderzoek slechts betrekking zou hebben op feit 3 (parketnummer 01/825374-08) is dus onjuist. De rechtbank verwerpt het verweer van de raadsman.

Voeging kan op grond van artikel 51b, tweede lid van het Wetboek van Strafvordering na aanvang van de terechtzitting geschieden ter terechtzitting door mondelinge of schriftelijke opgave bij de rechter, uiterlijk voordat de officier van justitie in de gelegenheid is gesteld overeenkomstig artikel 311 van het Wetboek van Strafvordering het woord te voeren. Ambtshalve beantwoordt de rechtbank de vraag of tegen deze achtergrond de benadeelde partij zich tijdig heeft gevoegd, positief. Weliswaar heeft de officier van justitie ter terechtzitting van 3 december 2009 het woord gevoerd en een vordering overgelegd, zij is echter ter terechtzitting van 25 februari 2010 opnieuw tot rekwireren en repliceren in de gelegenheid gesteld. Naar het oordeel van de rechtbank past deze uitleg van de geciteerde wettekst bij de wens van de wetgever de voegingsmogelijkheden voor slachtoffers te verruimen en het oordeel van de Hoge Raad dat hier geen beperkende uitleg bij past (Kamerstukken II 1989/90, 21 345, nr. 3, p. 14 en HR 16 maart 2004, LJN AO1486, r.o. 5.7). De vordering van de benadeelde is dus tijdig ingediend en de rechtbank verklaart de benadeelde partij ontvankelijk in haar vordering.

De rechtbank acht de vordering in haar geheel toewijsbaar, vermeerderd met de wettelijke rente vanaf de datum van het delict tot de dag der algehele voldoening.

De rechtbank zal voor het toegewezen bedrag tevens de schadevergoedingsmaatregel opleggen, nu de rechtbank het wenselijk acht dat de staat schadevergoeding aan het slachtoffer bevordert, te vermeerderen met de wettelijke rente vanaf de datum van het delict tot de dag der algehele voldoening.

Aangezien aldus aan verdachte meer verplichtingen tot vergoeding van dezelfde schade worden opgelegd, zal de rechtbank bepalen dat verdachte van de schadevergoedingsplicht jegens de benadeelde is bevrijd voor zover hij heeft voldaan aan een van de hem opgelegde verplichtingen tot schadevergoeding.

De rechtbank zal verdachte veroordelen in de kosten van de benadeelde partij tot op heden begroot op nihil.

Verder wordt verdachte veroordeeld in de ten behoeve van de tenuitvoerlegging nog te maken kosten.

DE UITSPRAAK

De rechtbank:

Verklaart hetgeen aan verdachte onder 01/825374-08 feit 3 primair is tenlastegelegd niet bewezen en spreekt hem daarvan vrij;

Verklaart het tenlastegelegde bewezen zoals hiervoor is omschreven;

Verklaart niet bewezen hetgeen verdachte meer of anders is tenlastegelegd dan hiervoor bewezen is verklaard en spreekt hem daarvan vrij.

Het bewezenverklaarde levert op de misdrijven:

T.a.v. 01/825374-08 feit 1 primair:

Ontucht plegen met een aan zijn zorg toevertrouwde minderjarige

T.a.v. 01/825374-08 feit 2:

Een gegevensdrager bevattende een afbeelding van een seksuele gedraging, waarbij iemand die kennelijk de leeftijd van achttien jaar nog niet heeft bereikt, is betrokken of schijnbaar is betrokken, in bezit hebben

T.a.v. 01/825374-08 feit 3 subsidiair:

Met iemand van wie hij weet dat zij in staat van lichamelijke onmacht verkeert, handelingen plegen die mede bestaan uit het seksueel binnendringen van het lichaam, meermalen gepleegd

T.a.v. 01/851697-08:

diefstal

Verklaart verdachte hiervoor strafbaar en legt op de volgende straffen en maatregel:

T.a.v. 01/825374-08 feit 1 primair, feit 2, feit 3 subsidiair, 01/851697-08:

Gevangenisstraf voor de duur van 30 maanden met aftrek overeenkomstig artikel 27 Wetboek van Strafrecht waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaren

en de bijzondere voorwaarde:

dat veroordeelde zich gedurende voornoemde proeftijd zal gedragen naar de aanwijzingen hem te geven door of namens de Reclassering Nederland, Regio 's-Hertogenbosch, Eekbrouwersweg 6, 5233 VG te 's-Hertogenbosch, zolang deze instelling zulks noodzakelijk acht, ook als dit inhoudt dat veroordeelde een ambulante behandeling dient te ondergaan bij een forensische polikliniek van een psychiatrische instelling of de GGzE.

Verleent aan de Reclassering voornoemd de opdracht als bedoeld in artikel 14d van het Wetboek van Strafrecht.

T.a.v. 01/825374-08 feit 1 primair:

Maatregel van schadevergoeding van EUR 1050,00 subsidiair 20 dagen hechtenis

Legt derhalve aan verdachte op de verplichting tot betaling aan de Staat ten behoeve van het slachtoffer [benadeelde partij] van een bedrag van EUR 1050,- (zegge: duizendenvijftig euro), ter zake immateriële schade, bij gebreke van betaling en verhaal te vervangen door 20 dagen hechtenis.

De toepassing van deze vervangende hechtenis heft de hiervoor genoemde betalingsverplichting niet op.

Het totale bedrag te vermeerderen met de wettelijke rente vanaf 8 juni 2008 tot aan de dag der voldoening.

Beslissing op de vordering van de benadeelde partij:

Wijst de vordering van de benadeelde partij toe en veroordeelt verdachte mitsdien tot betaling aan de benadeelde partij [benadeelde partij], van een bedrag van EUR 1050,- (zegge: duizendenvijftig euro), ter zake immateriële schade.

Het totale toegewezen bedrag te vermeerderen met de wettelijke rente vanaf 8 juni 2008 tot aan de dag der voldoening.

Verdachte is van zijn schadevergoedingsplicht jegens de benadeelde bevrijd voor zover hij heeft voldaan aan een van de hem opgelegde verplichtingen tot vergoeding van deze schade.

Dit vonnis is gewezen door:

mr. J.J.H. Bruggink, voorzitter,

mr. Ch. Dunnewijk en mr. F. van Laanen, leden,

in tegenwoordigheid van mr. I.J.A.M. Balemans-Jongeneelen, griffier,

en is uitgesproken op 11 maart 2010.

mr. Ch. Dunnewijk is buiten staat het vonnis mede te ondertekenen.

15

Parketnummer: 01/825374-08

[verdachte]