Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBSGR:2011:BU3944

Instantie
Rechtbank 's-Gravenhage
Datum uitspraak
09-11-2011
Datum publicatie
10-11-2011
Zaaknummer
09/757200-09
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - meervoudig
Inhoudsindicatie

Vrijspraak. Onvoldoende bewijs aanwezig dat verdachte uitingen 1 tot en met 18 en 20 heeft opgemaakt en verstuurd. De rechtbank gaat ervan uit dat verdachte uitingen 19 en 21 en e-mailberichten 1 tot en met 4 heeft opgemaakt en verstuurd. Heeft verdachte zich door het versturen van deze uitingen en e-mailberichten schuldig gemaakt aan artikelen 137c, 137d en 137e Sr? De rechtbank heeft met name in aanmerking genomen de omstandigheden waaronder de uitingen en e-mailberichten zijn verstuurd. De rechtbank is van oordeel dat de door verdachte verstuurde uitingen en e-mailberichten niet van zodanige aard zijn dat deze vallen onder artikelen 137c, 137d en 137e Sr.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
NJFS 2012/25
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK 'S-GRAVENHAGE

Sector Strafrecht

Meervoudige strafkamer

Parketnummer: 09/757200-09

Datum uitspraak: 9 november 2011

Tegenspraak

(Promis)

De rechtbank [ge[geboorteplaats] heeft op de grondslag van de tenlastelegging en naar aanleiding van het onderzoek ter terechtzitting het navolgende vonnis gewezen in de zaak van de officier van justitie tegen de verdachte:

[verdachte],

geboren op [geboortedatum] 1941 te [geboorteplaats],

adres: [adres].

1. Het onderzoek ter terechtzitting

Het onderzoek is gehouden ter terechtzitting van 25 augustus 2010, 14 oktober 2010 en 26 oktober 2011.

De rechtbank heeft kennis genomen van de vordering van de officier van justitie mr. W. Bos en van hetgeen door de raadsman van verdachte mr. E.J.W.F. Deen, advocaat te 's-Gravenhage, naar voren is gebracht.

2. De tenlastelegging

Aan de verdachte is ten laste gelegd dat:

1.

(Samenvatting tenlasteleggging:

- Feit 1

groepsbelediging (137c) door verzenden e-mails

- Feit 2

aanzetten tot haat/discriminatie/geweld (137d) door verzenden e-mails

- Feit 3

openbaren, dan wel doen toekomen, dan wel verspreiden van uitlatingen die beledigen of aanzetten tot haat/discriminatie/geweld (137e) door verzenden e-mails)

Hij in of omstreeks de periode van 1 juli 2007 tot en met 1 juli 2008 te Leidschendam, gemeente Leidschendam-Voorburg, en/of elders in Nederland, zich in het openbaar, met regelmaat (gewoonte), althans meermalen, althans eenmaal, (telkens) bij geschrift of afbeelding, opzettelijk beledigend heeft uitgelaten over een groep mensen, te weten Moslims, wegens hun godsdienst, door opzettelijk beledigend per e-mail de volgende teksten toe te zenden aan een groot, althans aanzienlijk aantal politici, media, maatschappelijke organisaties en/of andere natuurlijke personen en/of rechtspersonen

Uiting 2

"Met moslims valt niet samen te leven. Overal ter wereld waar moslims verschijnen, ontstaan rellen, branden, onrust. Dat zit nu eenmaal in hun zeer achterlijke religie, die opzet tegen iedereen, die niet-moslim is. In het

moslim-denken moet ieder gebied op aarde worden veroverd ter meerdere eer en glorie van Allah."

Uiting 3

"Om in die houding voortdurend te beseffen, dat moslims altijd liegen, kost vrij veel intellectuele energie."

Uiting 4

"Moslims zien ons als apen, honden en varkens, waarvan de keel moet worden doorgesneden."

Uiting 5

"De Van Leer Foundation wijst ons niet voor niets op deze mensonwaardige moslim-mentaliteit, waarvan al vele malen is gesteld, dat we door de Islam te maken hebben met tweebenige beesten."

Uiting 6

"En nu juist dat vaststellen, verschaft de juiste wijze van optreden tegen de Islam, tegen de 1.300.00.000 moslims. Het zijn door de Islam ziek gemaakte mensen."

Uiting 7

"De meeste moslims liegen wel, omdat het ingebakken zit in hun leer, en omdat het ingebakken zit in de menselijke natuur. Zij zijn dus dubbel gehandicapt, waardoor zij sneller psychopathisch gedrag vertonen. Minister-president Menachim Begin betitelde moslims met: tweebenige beesten; gedrogeerde kakkerlakken. Hij zal daar wel z'n redenen voor hebben gehad, gezien zijn levenslange ervaringen met moslim Palestijnen, moslim Arabieren."

Uiting 8

"Moslims zijn door de Islam geesteszieke mensen geworden. Een Amerikaanse ex-moslim psychiater vergelijkt de Islam met hersenkanker: niet te behandelen, niet te genezen. N.m.m. worden moslims door de Islam psychopaten, massaal lijdend aan Borderline, vandaar hun obsessie voor de grenzen van Israel (Israel's Borders). Over de hele wereld zien we dagelijks hoe moslims de christenen aan het uitmoorden zijn. Dat staat ook ons te wachten in Europa/ En wat ga je daar aan doen, Johan? Wachten tot het zover is? Of kom je in beweging? Ga je je actief opstellen tegenover die potentiële moordenaars? Laat je duidelijk merken, dat ze dat niet hoeven te flikken in Nederland, in Europa? Dat ze dan met zeer harde hand worden verwijderd uit Europa!?"

Uiting 9

"Moslims zijn in géén velden of wegen te bekennen in files, daar zij met hun uitkeringen in de 1.200 moskeeën druk bezig zijn voorbereidingen te treffen voor de machtsoverneming van Nederland. Laten die Hollandse dwazen maar werken, laat ze maar in de file staan, denken de moslims. Wij hebben wel wat beters te doen. Straks mogen die dwaze Hollanders nog harder voor ons werken, als wij de macht hebben overgenomen in Nederland, als wij de Staatsmacht in handen hebben. Dan laten we die dwaze Hollanders twee keer zoveel belasting betalen als moslims. Dan geldt onze stem in de rechtbanken dubbel t.o.v. die dwaze Hollandse stem. () En zo valt Nederland als een overrijpe appel in onze moslimschoot. Bijna alle kerken zijn nu gesloten in Nederland en wij bouwen in hoog tempo Moskeeën, waarmee wij aangeven, dat wij de nieuwe heersers

zijn."

Uiting 10

"Laat Israel zich kelen door de moslims, of gaat Israel resoluut optreden tegen deze tweebenige beesten."

Uiting 12

"Moslims liegen altijd, omdat ze hun oren laten hangen naar Allah, de aartsleugenaar."

Uiting 13

"Bij de moslims zien we het omgekeerde: ze spreken de leugen en vinden de leugen acceptabel. De regel bij de moslims is: "Wat jij als moslim niet wil, dat jou geschiedt, doe dat ook de andere moslim niet", maar tegen niet-moslims

Uiting 14

"Bij moslims is dat allemaal schrijnend afwezig. Daar zien we luiheid, leugen en doodsverlangen, met een Allah, die niet oproept tot enige deugdzaamheid. Moslims over de hele wereld zijn alleen maar bezig met terroriseren,

intimideren, haat en jaloezie zaaien".

Uiting 16

"In Israel worden moslims door een voormalige Minister-President aangeduid met: tweebenige beesten; gedrogeerde kakkerlakken. Hij kende de moslims door en door. Hij kende de moslimziel. Hij wist wat er door de hoofden spookt van de moslims. Hij wist wat de mensenmoordenaar van den beginne: de heer HaSatan, de Duivel, Allah doet in de harten van de (moslim) mensen. Hij zet de mensen aan tot liegen en moorden. En dat zien we nu juist wereldwijd voor onze ogen. Moslims liegen en moorden overal waar ze bezig zijn op deze aarde. Wat "waardigheid"? Wat "respect"? Wat "zelfbewustzijn"? Er is maar één houding mogelijk tegenover moslims: Ridders tegenover struikrovers. Zoals een goed baasje met zijn hond omgaat: de hond moet volledig gehoorzamen/ De hond hoort op de grond. Zodra de hond vals wordt, wordt hij afgemaakt, want daar valt

niet mee samen te leven."

Uiting 17

"En dat allemaal, omdat Grote Geert Wilders een filmpje op You Tube gaat zetten, waarin het werkelijke gezicht van de Islam wordt getoond. Uit de reacties van de moslims in Nederland blijkt inderdaad, dat we te maken hebben met fascisten. Zo reageerden de bruinhemden en zwarthemden van Adolf Hitler in Duitsland ook destijds. Met de komst van twee miljoen moslims in Nederland hebben we te maken gekregen met de fascistische politieke Islam, die met straatterreur, intimidatie gaat proberen de staatsmacht over te nemen in

Nederland."

Uiting 18

"Moslims liegen niet alleen altijd, maar zijn daarnaast ook altijd bezig met intimideren."

Uiting 19

"Moslims hebben géén boodschap aan Vrijheid. Zodra zij aan de macht komen, worden alle Westerse Vrijheden afgeschaft, onderdrukt, uitgemoord."

Uiting 20

"Nu, 2007, dienen moslims te blijven in hun zandbakken. Komen ze daar uit, dan dienen ze teruggebracht te worden, om te voorkomen, dat ze met hun duivelse leer en levenspraktijken normale mensen infecteren."

Uiting 21

"Met moslims is het per definitie onmogelijk in tweespraak, samenspraak te geraken, omdat zij in een totaal ander universum verkeren. Wij staan in de wereld van waarheid, licht, leven, trouw, enz. Moslims staan in de wereld van leugen, donkerte, dood, verraad, enz."

E-mail 1 (aanvulling aangifte)

"Maar zodra de moslims de Staatsmacht in handen krijgen, is het afgelopen met onze Vrijheden. Dan kunnen en mogen de christenen de Waarheid in Christus niet meer verkondingen aan moslims. Dan staat daar de doodstraf op, want een moslim bekeren onder de Staatsmacht van de Islam wordt bestraft met de dood."

E-mail 2 (aanvulling aangifte)

"Moslims verspreiden hun geloof met geweld. Overal waar de Islam verschijnt, wordt uiteindelijk met dwang de Islam als staatsgeloof ingevoerd: de sharia."

E-mail 3 (aanvulling aangifte)

"Ook weten wij, dat moslims per definitie altijd liegen, omdat hun Heer Allah, de Vader van de Leugen is."

E-mail 4 (aanvulling aangifte)

"De Islam heeft als hoogste doel het vestigen van het Rijk van Allah op aarde. Dat doel wordt bereikt met de inzet van wapens, oorlog, enz. Moslims mogen dan ook in die strijd alle niet-moslims uitmoorden. Op welk moment gaat Nederland over tot het opzetten van een sterke verdediging tegen deze moslimoverval op Nederland? Europa wordt door de moslims als een zacht eitje gezien, waar heel eenvoudig van binnen uit de macht kan worden overgenomen. Gaan de Nederlanders en Medelanders akkoord met de komende dictatuur van een bevolkingsgroep, die zichzelf superieur acht t.o.v. de Nederlanders en Medelanders?"

mag je doen wat je wil."

art 137c lid 1 Wetboek van Strafrecht

2.

hij in of omstreeks de periode van 1 juli 2007 tot en met 1 juli 2008 te Leidschendam, gemeente Leidschendam-Voorburg en/of elders in Nederland, in het openbaar, met regelmaat (gewoonte), althans meermalen, althans eenmaal, (telkens) bij geschrift of afbeelding, heeft aangezet tot haat tegen en/of discriminatie van mensen, te weten Moslims en/of gewelddadig optreden tegen persoon of goed van mensen, te weten Moslims, wegens hun godsdienst, door opzettelijk beledigend per e-mail de volgende teksten toe te zenden aan een groot, althans aanzienlijk aantal politici, media, maatschappelijke organisaties en/of andere natuurlijke personen en/of rechtspersonen

Uiting 2

"Met moslims valt niet samen te leven. Overal ter wereld waar moslims verschijnen, ontstaan rellen, branden, onrust. Dat zit nu eenmaal in hun zeer achterlijke religie, die opzet tegen iedereen, die niet-moslim is. In het moslim-denken moet ieder gebied op aarde worden veroverd ter meerdere eer en glorie van Allah."

Uiting 3

"Om in die houding voortdurend te beseffen, dat moslims altijd liegen, kost vrij veel intellectuele energie."

Uiting 4

"Moslims zien ons als apen, honden en varkens, waarvan de keel moet worden doorgesneden."

Uiting 5

"De Van Leer Foundation wijst ons niet voor niets op deze mensonwaardige moslim-mentaliteit, waarvan al vele malen is gesteld, dat we door de Islam te maken hebben met tweebenige beesten."

Uiting 6

"En nu juist dat vaststellen, verschaft de juiste wijze van optreden tegen de Islam, tegen de 1.300.00.000 moslims. Het zijn door de Islam ziek gemaakte mensen."

Uiting 7

"De meeste moslims liegen wel, omdat het ingebakken zit in hun leer, en omdat het ingebakken zit in de menselijke natuur. Zij zijn dus dubbel gehandicapt, waardoor zij sneller psychopathisch gedrag vertonen. Minister-president Menachim Begin betitelde moslims met: tweebenige beesten; gedrogeerde kakkerlakken. Hij zal daar wel z'n redenen voor hebben gehad, gezien zijn levenslange ervaringen met moslim Palestijnen, moslim Arabieren."

Uiting 8

"Moslims zijn door de Islam geesteszieke mensen geworden. Een Amerikaanse ex-moslim psychiater vergelijkt de Islam met hersenkanker: niet te behandelen, niet te genezen. N.m.m. worden moslims door de Islam psychopaten, massaal lijdend aan Borderline, vandaar hun obsessie voor de grenzen van Israel (Israel's Borders). Over de hele wereld zien we dagelijks hoe moslims de christenen aan het uitmoorden zijn. Dat staat ook ons te wachten in Europa/ En wat ga je daar aan doen, Johan? Wachten tot het zover is? Of kom je in beweging? Ga je je actief opstellen tegenover die potentiële moordenaars? Laat je duidelijk merken, dat ze dat niet hoeven te flikken in Nederland, in Europa? Dat ze dan met zeer harde hand worden verwijderd uit Europa!?"

Uiting 9

"Moslims zijn in géén velden of wegen te bekennen in files, daar zij met hun uitkeringen in de 1.200 moskeeën druk bezig zijn voorbereidingen te treffen voor de machtsoverneming van Nederland. Laten die Hollandse dwazen maar werken, laat ze maar in de file staan, denken de moslims. Wij hebben wel wat beters te doen. Straks mogen die dwaze Hollanders nog harder voor ons werken, als wij de macht hebben overgenomen in Nederland, als wij de Staatsmacht in handen hebben. Dan laten we die dwaze Hollanders twee keer zoveel belasting betalen als moslims. Dan geldt onze stem in de rechtbanken dubbel t.o.v. die dwaze Hollandse stem. () En zo valt Nederland als een overrijpe appel in onze moslimschoot. Bijna alle kerken zijn nu gesloten in Nederland en wij bouwen in hoog tempo Moskeeën, waarmee wij aangeven, dat wij de nieuwe heersers

zijn."

Uiting 10

"Laat Israel zich kelen door de moslims, of gaat Israel resoluut optreden tegen deze tweebenige beesten."

Uiting 12

"Moslims liegen altijd, omdat ze hun oren laten hangen naar Allah, de aartsleugenaar."

Uiting 13

"Bij de moslims zien we het omgekeerde: ze spreken de leugen en vinden de leugen acceptabel. De regel bij de moslims is: "Wat jij als moslim niet wil, dat jou geschiedt, doe dat ook de andere moslim niet", maar tegen niet-moslims

Uiting 14

"Bij moslims is dat allemaal schrijnend afwezig. Daar zien we luiheid, leugen en doodsverlangen, met een Allah, die niet oproept tot enige deugdzaamheid. Moslims over de hele wereld zijn alleen maar bezig met terroriseren,

intimideren, haat en jaloezie zaaien".

Uiting 16

"In Israel worden moslims door een voormalige Minister-President aangeduid met: tweebenige beesten; gedrogeerde kakkerlakken. Hij kende de moslims door en door. Hij kende de moslimziel. Hij wist wat er door de hoofden spookt van de moslims. Hij wist wat de mensenmoordenaar van den beginne: de heer HaSatan, de Duivel, Allah doet in de harten van de (moslim) mensen. Hij zet de mensen aan tot liegen en moorden. En dat zien we nu juist wereldwijd voor onze ogen. Moslims liegen en moorden overal waar ze bezig zijn op deze aarde. Wat "waardigheid"? Wat "respect"? Wat "zelfbewustzijn"? Er is maar één houding mogelijk tegenover moslims: Ridders tegenover struikrovers. Zoals een goed baasje met zijn hond omgaat: de hond moet volledig gehoorzamen/ De hond hoort op de grond. Zodra de hond vals wordt, wordt hij afgemaakt, want daar valt

niet mee samen te leven."

Uiting 17

"En dat allemaal, omdat Grote Geert Wilders een filmpje op You Tube gaat zetten, waarin het werkelijke gezicht van de Islam wordt getoond. Uit de reacties van de moslims in Nederland blijkt inderdaad, dat we te maken hebben met fascisten. Zo reageerden de bruinhemden en zwarthemden van Adolf Hitler in Duitsland ook destijds. Met de komst van twee miljoen moslims in Nederland hebben we te maken gekregen met de fascistische politieke Islam, die met straatterreur, intimidatie gaat proberen de staatsmacht over te nemen in

Nederland."

Uiting 18

"Moslims liegen niet alleen altijd, maar zijn daarnaast ook altijd bezig met intimideren."

Uiting 19

"Moslims hebben géén boodschap aan Vrijheid. Zodra zij aan de macht komen, worden alle Westerse Vrijheden afgeschaft, onderdrukt, uitgemoord."

Uiting 20

"Nu, 2007, dienen moslims te blijven in hun zandbakken. Komen ze daar uit, dan dienen ze teruggebracht te worden, om te voorkomen, dat ze met hun duivelse leer en levenspraktijken normale mensen infecteren."

Uiting 21

"Met moslims is het per definitie onmogelijk in tweespraak, samenspraak te geraken, omdat zij in een totaal ander universum verkeren. Wij staan in de wereld van waarheid, licht, leven, trouw, enz. Moslims staan in de wereld van leugen, donkerte, dood, verraad, enz."

E-mail 1 (aanvulling aangifte)

"Maar zodra de moslims de Staatsmacht in handen krijgen, is het afgelopen met onze Vrijheden. Dan kunnen en mogen de christenen de Waarheid in Christus niet meer verkondingen aan moslims. Dan staat daar de doodstraf op, want een moslim bekeren onder de Staatsmacht van de Islam wordt bestraft met de dood."

E-mail 2 (aanvulling aangifte)

"Moslims verspreiden hun geloof met geweld. Overal waar de Islam verschijnt, wordt uiteindelijk met dwang de Islam als staatsgeloof ingevoerd: de sharia."

E-mail 3 (aanvulling aangifte)

"Ook weten wij, dat moslims per definitie altijd liegen, omdat hun Heer Allah, de Vader van de Leugen is."

E-mail 4 (aanvulling aangifte)

"De Islam heeft als hoogste doel het vestigen van het Rijk van Allah op aarde. Dat doel wordt bereikt met de inzet van wapens, oorlog, enz. Moslims mogen dan ook in die strijd alle niet-moslims uitmoorden. Op welk moment gaat Nederland over tot het opzetten van een sterke verdediging tegen deze moslimoverval op

Nederland? Europa wordt door de moslims als een zacht eitje gezien, waar heel eenvoudig van binnen uit de macht kan worden overgenomen. Gaan de Nederlanders en Medelanders akkoord met de komende dictatuur van een bevolkingsgroep, die zichzelf superieur acht t.o.v. de Nederlanders en Medelanders?" mag je doen wat je wil.

art 137d lid 1 Wetboek van Strafrecht

3.

hij in of omstreeks de periode van 1 juli 2007 tot en met 1 juli 2008 te Leidschendam, gemeente Leidschendam-Voorburg en/of elders in Nederland, anders dan ten behoeve van zakelijke berichtgeving, met regelmaat (gewoonte), althans meermalen, althans eenmaal, (telkens), - een of meer uitlatingen openbaar heeft gemaakt die, naar hij wist of redelijkerwijs moest vermoeden, voor een groep mensen, te weten Moslims, wegens hun godsdienst, beledigend was/waren en/of welke vorenbedoelde uitlating(en) aanzette(n) tot haat tegen en/of discriminatie van mensen en/of gewelddadig optreden tegen persoon of goed van mensen, te weten Moslims, wegens hun godsdienst, en/of - een voorwerp, te weten een (of meerdere) e-mail bericht(en), waarin zulk(e) vorenbedoelde uitlating(en) was/waren vervat, aan iemand, anders dan op diens/dier verzoek, heeft doen toekomen, dan wel heeft verspreid,

door opzettelijk beledigend per e-mail de volgende teksten toe te zenden aan een groot, althans aanzienlijk aantal politici, media, maatschappelijke organisaties en/of andere natuurlijke personen en/of rechtspersonen

Uiting 2

"Met moslims valt niet samen te leven. Overal ter wereld waar moslims verschijnen, ontstaan rellen, branden, onrust. Dat zit nu eenmaal in hun zeer achterlijke religie, die opzet tegen iedereen, die niet-moslim is. In het

moslim-denken moet ieder gebied op aarde worden veroverd ter meerdere eer en glorie van Allah."

Uiting 3

"Om in die houding voortdurend te beseffen, dat moslims altijd liegen, kost vrij veel intellectuele energie."

Uiting 4

"Moslims zien ons als apen, honden en varkens, waarvan de keel moet worden doorgesneden."

Uiting 5

"De Van Leer Foundation wijst ons niet voor niets op deze mensonwaardige moslim-mentaliteit, waarvan al vele malen is gesteld, dat we door de Islam te maken hebben met tweebenige beesten."

Uiting 6

"En nu juist dat vaststellen, verschaft de juiste wijze van optreden tegen de Islam, tegen de 1.300.00.000 moslims. Het zijn door de Islam ziek gemaakte mensen."

Uiting 7

"De meeste moslims liegen wel, omdat het ingebakken zit in hun leer, en omdat het ingebakken zit in de menselijke natuur. Zij zijn dus dubbel gehandicapt, waardoor zij sneller psychopathisch gedrag vertonen. Minister-president Menachim Begin betitelde moslims met: tweebenige beesten; gedrogeerde kakkerlakken. Hij zal daar wel z'n redenen voor hebben gehad, gezien zijn levenslange ervaringen met moslim Palestijnen, moslim Arabieren."

Uiting 8

"Moslims zijn door de Islam geesteszieke mensen geworden. Een Amerikaanse ex-moslim psychiater vergelijkt de Islam met hersenkanker: niet te behandelen, niet te genezen. N.m.m. worden moslims door de Islam psychopaten, massaal lijdend aan Borderline, vandaar hun obsessie voor de grenzen van Israel (Israel's Borders). Over de hele wereld zien we dagelijks hoe moslims de christenen aan het uitmoorden zijn. Dat staat ook ons te wachten in Europa/ En wat ga je daar aan doen, Johan? Wachten tot het zover is? Of kom je in beweging? Ga je je actief opstellen tegenover die potentiële moordenaars? Laat je duidelijk merken, dat ze dat niet hoeven te flikken in Nederland, in Europa? Dat ze dan met zeer harde hand worden verwijderd uit Europa!?"

Uiting 9

"Moslims zijn in géén velden of wegen te bekennen in files, daar zij met hun uitkeringen in de 1.200 moskeeën druk bezig zijn voorbereidingen te treffen voor de machtsoverneming van Nederland. Laten die Hollandse dwazen maar werken, laat ze maar in de file staan, denken de moslims. Wij hebben wel wat beters te doen. Straks mogen die dwaze Hollanders nog harder voor ons werken, als wij de macht hebben overgenomen in Nederland, als wij de Staatsmacht in handen hebben. Dan laten we die dwaze Hollanders twee keer zoveel belasting betalen als moslims. Dan geldt onze stem in de rechtbanken dubbel t.o.v. die dwaze Hollandse stem. () En zo valt Nederland als een overrijpe appel in onze moslimschoot. Bijna alle kerken zijn nu gesloten in Nederland en wij bouwen in hoog tempo Moskeeën, waarmee wij aangeven, dat wij de nieuwe heersers zijn."

Uiting 10

"Laat Israel zich kelen door de moslims, of gaat Israel resoluut optreden tegen deze tweebenige beesten."

Uiting 12

"Moslims liegen altijd, omdat ze hun oren laten hangen naar Allah, de aartsleugenaar."

Uiting 13

"Bij de moslims zien we het omgekeerde: ze spreken de leugen en vinden de leugen acceptabel. De regel bij de moslims is: "Wat jij als moslim niet wil, dat jou geschiedt, doe dat ook de andere moslim niet", maar tegen niet-moslims

Uiting 14

"Bij moslims is dat allemaal schrijnend afwezig. Daar zien we luiheid, leugen en doodsverlangen, met een Allah, die niet oproept tot enige deugdzaamheid. Moslims over de hele wereld zijn alleen maar bezig met terroriseren, intimideren, haat en jaloezie zaaien".

Uiting 16

"In Israel worden moslims door een voormalige Minister-President aangeduid met: tweebenige beesten; gedrogeerde kakkerlakken. Hij kende de moslims door en door. Hij kende de moslimziel. Hij wist wat er door de hoofden spookt van de moslims. Hij wist wat de mensenmoordenaar van den beginne: de heer HaSatan, de Duivel, Allah doet in de harten van de (moslim) mensen. Hij zet de mensen aan tot liegen en moorden. En dat zien we nu juist wereldwijd voor onze ogen. Moslims liegen en moorden overal waar ze bezig zijn op deze aarde. Wat "waardigheid"? Wat "respect"? Wat "zelfbewustzijn"? Er is maar één houding mogelijk tegenover moslims: Ridders tegenover struikrovers. Zoals een goed baasje met zijn hond omgaat: de hond moet volledig gehoorzamen/ De hond hoort op de grond. Zodra de hond vals wordt, wordt hij afgemaakt, want daar valt

niet mee samen te leven."

Uiting 17

"En dat allemaal, omdat Grote Geert Wilders een filmpje op You Tube gaat zetten, waarin het werkelijke gezicht van de Islam wordt getoond. Uit de reacties van de moslims in Nederland blijkt inderdaad, dat we te maken hebben met fascisten. Zo reageerden de bruinhemden en zwarthemden van Adolf Hitler in Duitsland ook destijds. Met de komst van twee miljoen moslims in Nederland hebben we te maken gekregen met de fascistische politieke Islam, die met straatterreur, intimidatie gaat proberen de staatsmacht over te nemen in

Nederland."

Uiting 18

"Moslims liegen niet alleen altijd, maar zijn daarnaast ook altijd bezig met intimideren."

Uiting 19

"Moslims hebben géén boodschap aan Vrijheid. Zodra zij aan de macht komen, worden alle Westerse Vrijheden afgeschaft, onderdrukt, uitgemoord."

Uiting 20

"Nu, 2007, dienen moslims te blijven in hun zandbakken. Komen ze daar uit, dan dienen ze teruggebracht te worden, om te voorkomen, dat ze met hun duivelse leer en levenspraktijken normale mensen infecteren."

Uiting 21

"Met moslims is het per definitie onmogelijk in tweespraak, samenspraak te geraken, omdat zij in een totaal ander universum verkeren. Wij staan in de wereld van waarheid, licht, leven, trouw, enz. Moslims staan in de wereld van leugen, donkerte, dood, verraad, enz."

E-mail 1 (aanvulling aangifte)

"Maar zodra de moslims de Staatsmacht in handen krijgen, is het afgelopen met onze Vrijheden. Dan kunnen en mogen de christenen de Waarheid in Christus niet meer verkondingen aan moslims. Dan staat daar de doodstraf op, want een moslim bekeren onder de Staatsmacht van de Islam wordt bestraft met de dood."

E-mail 2 (aanvulling aangifte)

"Moslims verspreiden hun geloof met geweld. Overal waar de Islam verschijnt, wordt uiteindelijk met dwang de Islam als staatsgeloof ingevoerd: de sharia."

E-mail 3 (aanvulling aangifte)

"Ook weten wij, dat moslims per definitie altijd liegen, omdat hun Heer Allah, de Vader van de Leugen is."

E-mail 4 (aanvulling aangifte)

"De Islam heeft als hoogste doel het vestigen van het Rijk van Allah op aarde. Dat doel wordt bereikt met de inzet van wapens, oorlog, enz. Moslims mogen dan ook in die strijd alle niet-moslims uitmoorden. Op welk moment gaat Nederland over tot het opzetten van een sterke verdediging tegen deze moslimoverval op

Nederland? Europa wordt door de moslims als een zacht eitje gezien, waar heel eenvoudig van binnen uit de macht kan worden overgenomen. Gaan de Nederlanders en Medelanders akkoord met de komende dictatuur van een bevolkingsgroep, die zichzelf superieur acht t.o.v. de Nederlanders en Medelanders?" mag je doen wat je wil."

art 137e lid 1 ahf/sub 2 alinea Wetboek van Strafrecht

3. Het bewijs

3.1. Inleiding

Per brief d.d. 14 april 2008 heeft [directeur], directeur van het Meldpunt Discriminatie Internet, aangifte gedaan van overtreding van artikelen 137c, 137d en 137e van het Wetboek van Strafrecht (hierna: Sr). Volgens de aangifte heeft verdachte regelmatig e-mailberichten, waarin hij met name Moslims op grove wijze beledigt, naar diverse personen gestuurd. De inhoud van de ten laste gelegde uitingen en e-mailberichten zijn afkomstig uit de bij de aangifte gevoegde bijlagen. Naar aanleiding van deze aangifte heeft een onderzoek plaatsvonden. Bij een doorzoeking in de woning van verdachte zijn onder meer twee computers inbeslaggenomen. Uitingen 19 en 21 en e-mailberichten 1 tot en met 4 zijn in de computers van verdachte aangetroffen, uitingen 1 tot en met 18 en 20 niet.

3.2. Het standpunt van de officier van justitie

De verdenking komt er, kort en feitelijk weergegeven, op neer dat verdachte zich heeft schuldig gemaakt aan belediging van Moslims, aanzetten tot haat en geweld tegen en discriminatie van Moslims en openbaar maken dan wel verspreiden van uitlatingen die voor Moslims beledigend waren, dan wel die aanzetten tot haat en geweld tegen en discriminatie van Moslims.

De officier van justitie heeft zich op het standpunt gesteld dat er onvoldoende bewijs in het dossier aanwezig is dat verdachte uitingen 1 tot en met 18 en 20 heeft opgemaakt en verstuurd, nu deze niet op een computer van verdachte zijn aangetroffen. Dat ligt anders bij de overige uitingen en e-mailberichten. Primair heeft de officier van justitie zich op het standpunt gesteld dat deze door verdachte verzonden uitingen en berichten een beledigend en haatzaaiend karakter hebben en niet kunnen worden aangemerkt als een serieuze bijdrage aan het maatschappelijk debat. Voor het geval de rechtbank ervan zou uitgaan dat de uitingen en e-mailberichten wel dienen te worden aangemerkt als een deelname aan het maatschappelijk debat is de officier van justitie van mening dat de strafbaarheid daardoor niet komt te vervallen, omdat de teksten zodanig ongenuanceerd zijn dat zij als onnodig grievend moeten worden aangemerkt.

De officier van justitie heeft gevorderd dat de rechtbank wettig en overtuigend bewezen zal verklaren dat verdachte feiten 1, 2 en 3 heeft begaan, met dien verstande dat de officier van justitie ten aanzien van feit 1 uiting 21 en e-mailbericht 3 bewezen acht, dat hij ten aanzien van feit 2 uitingen 19 en 21 en e-mailberichten 1, 2 en 4 bewezen acht en dat hij ten aanzien van feit 3 uitingen 19 en 21 en e-mailberichten 1, 2, 3 en 4 bewezen acht.

3.3. Het standpunt van de verdediging

De raadsman van verdachte heeft primair betoogd dat niet kan worden bewezen dat verdachte de ten laste gelegde uitingen en e-mailberichten heeft opgemaakt en verzonden. Subsidiair heeft de raadsman aangevoerd dat verdachte dient te worden vrijgesproken, nu de ten laste gelegde uitingen en e-mailberichten onder de gegeven omstandigheden niet beledigend zijn, noch aanzetten tot haat, geweld of discriminatie.

3.4. De beoordeling van de tenlastelegging

De rechtbank is, net als de officier van justitie en de raadsman van verdachte, van oordeel dat in het dossier onvoldoende bewijs aanwezig is dat verdachte uitingen 1 tot en met 18 en 20 heeft opgemaakt en verstuurd. Zij zal verdachte reeds daarom ten aanzien van deze uitingen vrijspreken.

Ten aanzien van uitingen 19 en 21 en e-mailberichten 1 tot en met 4 overweegt de rechtbank als volgt.

De rechtbank ziet zich allereerst voor de vraag gesteld of verdachte deze uitingen en e-mailberichten heeft opgemaakt en verstuurd. Daarbij heeft de rechtbank de volgende omstandigheden in aanmerking genomen:

- In de aangifte wordt verdachte als afzender genoemd.

- Meerdere uitingen en e-mailberichten worden 'ondertekend' met "[voornaam verdachte]" of "[naam verdachte ]".

- De uitingen en e-mailberichten zijn verstuurd door het e-mailadres [e-mailadres]. Dit e-mailadres is bij de provider gekoppeld aan de woning van verdachte. Verdachte heeft bovendien verklaard gebruik te maken van dit e-mailadres.

- Verdachte heeft op 15 februari 2006 melding gedaan van een bedreiging en daarbij verklaard dat hij de Islam bestudeert en zijn bevindingen via internet en e-mail deelt met geïnteresseerden met de intentie een dialoog aan te gaan en gedachten uit te wisselen.

- De uitingen en e-mailberichten zijn op de computers van verdachte aangetroffen.

De rechtbank gaat er op grond van deze omstandigheden vanuit dat verdachte deze uitingen en e-mailberichten heeft opgemaakt en verstuurd. De omstandigheid dat de raadsman van verdachte ter terechtzitting enkele schriftelijke verklaringen van personen, inhoudende dat zij gebruik hebben gemaakt van de computers van verdachte, heeft overgelegd, doet daar niet aan af. De rechtbank neemt daarbij in aanmerking dat deze personen niet hebben verklaard dat zij deze uitingen en e-mailberichten hebben verstuurd en dat verdachte nimmer heeft verklaard dat niet hij, maar een ander deze uitingen en e-mailberichten zou hebben verzonden. Verdachte heeft zich bij de politie op zijn zwijgrecht beroepen en is ter terechtzitting van 26 oktober 2011 (de inhoudelijke behandeling) niet verschenen.

De rechtbank ziet zich vervolgens voor de vraag gesteld of verdachte door het versturen van deze uitingen en e-mailberichten zich schuldig heeft gemaakt aan artikelen 137c, 137d en 137e Sr. De rechtbank heeft daarbij met name in aanmerking genomen de omstandigheden waaronder de uitingen en e-mailberichten zijn verstuurd.

De rechtbank stelt allereerst vast dat de ten laste gelegde uitingen en e-mailberichten fragmenten uit (meer uitgebreide) berichten zijn. De door verdachte verzonden berichten dienden meestal ter onderbouwing van door zijn geloofsovertuiging ingegeven stellingen. Ter beantwoording van de hierboven geformuleerde vraag zal de rechtbank niet alleen acht slaan op de letterlijke tekst van de ten laste gelegde uitingen en e-mailberichten, maar ook op de overige inhoud van die berichten, met andere woorden de gehele context waarin die tekstfragmenten zijn geplaatst.

Verder houdt de rechtbank rekening met het gegeven dat volgens vaste jurisprudentie (deelname aan) het publieke debat het beledigende of haatzaaiende karakter aan uitlatingen en (e-mail)berichten kan ontnemen. Daarbij moet worden opgemerkt dat de vrijheid van meningsuiting in het maatschappelijk debat van groot belang is. Naarmate dit debat heviger is, komt aan de vrijheid van meningsuiting meer ruimte toe, waarbij ook uitlatingen kunnen worden gedaan die kwetsen, choqueren en verontrusten. De rechtbank stelt verder vast dat in de ten laste gelegde periode de Islam, de multiculturele samenleving en immigratie een prominente rol hadden in het maatschappelijk debat.

De rechtbank is allereerst van oordeel dat verdachte door middel van het per email versturen van uitingen/berichten aan diverse politici, journalisten, redacties van televisieprogramma's en anderen kennelijk heeft getracht zich te voegen in dit maatschappelijk debat. Hij heeft problemen in de maatschappij over Moslims en de Islam aangekaart, heeft zijn zorgen over politieke ontwikkelingen geuit en heeft daarbij de grens van het toelaatbare opgezocht.

De rechtbank is voorts van oordeel dat verdachte in zijn uitingen en e-mailberichten weliswaar vergaande stellingen inneemt, maar dat hij deze van enige (op zijn geloofsovertuiging gebaseerde) onderbouwing voorziet en dat deze stellingen zien op (vergaande) kritiek op een andere geloofsovertuiging, te weten de Islam. Deze stellingen staan niet op zichzelf staan en zijn reeds eerder door anderen ingenomen.

De rechtbank wenst in dit verband te benadrukken dat daarmee niet is gegeven dat de door verdachte geuite stellingen juist, dan wel betamelijk zijn en dat ook onderbouwde en reeds eerder ingenomen stellingen nog steeds onder het bereik van artikelen 137c, 137d en 137e Sr kunnen vallen.

Ten slotte heeft de rechtbank in haar oordeel betrokken de uitspraak d.d. 23 juni 2011 van de rechtbank Amsterdam, LJN: BQ9001 (de zaak Wilders). Naar het oordeel van de rechtbank kan van de door verdachte verstuurde uitingen en e-mailberichten niet worden gezegd dat deze een meer beledigend of haatzaaiend karakter hebben dan de door Wilders gedane uitlatingen die in dezelfde periode zijn gedaan en die niet tot een veroordeling hebben geleid.

Gelet op al het vorenstaande is de rechtbank van oordeel dat de door verdachte verstuurde uitingen en e-mailberichten niet van zodanige aard zijn dat deze vallen onder artikelen 137c, 137d en 137e Sr.

De rechtbank zal verdachte derhalve vrijspreken van de onder 1, 2 en 3 ten laste gelegde feiten.

4. De beslissing

De rechtbank verklaart niet wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte de onder 1, 2 en 3 ten laste gelegde feiten heeft begaan en spreekt de verdachte daarvan vrij.

Dit vonnis is gewezen door

mr. M.M. Meessen, voorzitter,

mrs. H.J.M. Smid-Verhage en S.M. Krans, rechters,

in tegenwoordigheid van W.H. Ng, griffier,

en uitgesproken ter openbare terechtzitting van 9 november 2011.