Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBSGR:2010:BM8562

Instantie
Rechtbank 's-Gravenhage
Datum uitspraak
02-06-2010
Datum publicatie
24-06-2010
Zaaknummer
340591 / HA RK 09-290
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

Rijkswet op het Nederlanderschap. Erkenning naar Peruaans recht. Erkenning moet bij het register van de burgerlijke stand worden gemeld bij de inschrijving van de geboorte, waarna het kind de achternaam van de erkenner krijgt.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

beschikking

RECHTBANK 'S-GRAVENHAGE

Sector civiel recht

JKL

zaaknummer / rekestnummer: 340591 / HA RK 09-290

Beschikking van 2 juni 2010

in de zaak van:

[verzoeker],

wonende te [woonplaats],

verzoeker,

advocaat: mr. S. Mooij,

t e g e n:

DE STAAT DER NEDERLANDEN,

zetelende te 's-Gravenhage,

belanghebbende,

vertegenwoordigd door mr. drs. C.J. Cappon.

Partijen worden hierna aangeduid met "[verzoeker]" en "de Staat".

1. Het procesverloop

1.1[verzoeker] heeft op 15 juni 2009 een verzoekschrift ingediend waarin hij de rechtbank verzoekt vast te stellen dat hij bij zijn geboorte op [geboortedatum] 1983 de Nederlandse nationaliteit heeft verkregen en dat hij nog altijd de Nederlandse nationaliteit heeft.

1.2De Staat heeft bij brief van 30 november 2009 zijn standpunt met betrekking tot het verzoek kenbaar gemaakt. Hij komt tot de conclusie dat [verzoeker] vanaf zijn geboorte de Nederlandse nationaliteit bezit.

1.3Beide partijen en de officier van justitie hebben schriftelijk te kennen gegeven af te zien van een mondelinge behandeling van het verzoekschrift.

2. De beoordeling

2.1[verzoeker] is op [geboortedatum] 1983 te [geboorteplaats] in Peru geboren als zoon van [moeder van verzoeker], van Peruaanse nationaliteit. In zijn geboorteakte staat als vader vermeld [vader van verzoeker], met Nederlandse nationaliteit. De vader heeft de geboorte van [verzoeker] aangegeven en hij heeft de geboorteakte ondertekend. De ouders van [verzoeker] waren ten tijde van zijn geboorte niet met elkaar gehuwd.

2.2[verzoeker] stelt zich op het standpunt dat uit de inhoud van zijn geboorteakte kan worden afgeleid dat hij bij zijn geboorte is erkend door zijn Nederlandse vader en dat hij daarom in het bezit is van de Nederlandse nationaliteit.

2.3De rechtbank is met de Staat van oordeel dat voor wat betreft de erkenning gekeken dient te worden naar het Peruaans recht ten tijde van de geboorte van [verzoeker]. Uit de Peruaanse Codigo Civil, waarvan door [verzoeker] een Nederlandse vertaling is overgelegd van de artikelen 342 tot en met 392, valt het volgende af te leiden. Een buitenechtelijk kind kan volgens het bepaalde in artikel 352 worden erkend door de vader en de moeder gezamenlijk of door een van beiden. De erkenning moet bij het register van de burgerlijke stand worden gemeld bij de inschrijving van de geboorte (art. 355), waarna het buitenechtelijk kind de achternaam krijgt van de vader of de moeder, afhankelijk van wie het heeft erkend, of van de vader als het door beiden is erkend (art. 361). In de geboorteakte staat als achternaam van verzoeker genoteerd: [verzoeker].

2.4Gelet op het vorenstaande komt de rechtbank tot het oordeel dat [verzoeker] in Peru ten tijde van zijn geboorte rechtsgeldig is erkend door zijn Nederlandse vader en dat er sprake is van een familierechtelijke betrekking die op één lijn gesteld kan worden met een familierechtelijke betrekking die naar Nederlands recht ontstaat als gevolg van een erkenning.

2.5Het vorenstaande leidt tot de conclusie dat het verzoek dient te worden toegewezen.

BESLISSING:

De rechtbank stelt vast dat [verzoeker] vanaf zijn geboorte op [geboortedatum] 1983 in het bezit is van de Nederlandse nationaliteit.

Deze beschikking is gegeven door mr. Punt en is uitgesproken ter openbare terechtzitting van 2 juni 2010, in tegenwoordigheid van de griffier.