Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBSGR:2006:AY7942

Instantie
Rechtbank 's-Gravenhage
Datum uitspraak
20-06-2006
Datum publicatie
11-09-2006
Zaaknummer
KG 06/648
Rechtsgebieden
Personen- en familierecht
Bijzondere kenmerken
Kort geding
Inhoudsindicatie

Kinderontvoering;

afgifte minderjarige kinderen, die door de vader zonder toestemming van moeder zijn overgebracht naar Egypte, en hun paspoorten aan eiseres, vonnis uitvoerbaar bij lijfsdwang

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK 's-GRAVENHAGE

sector civiel recht - voorzieningenrechter

Vonnis in kort geding van 20 juni 2006,

gewezen in de zaak met rolnummer KG 06/648 van:

[naam van de vrouw],

wonende te [woonplaats],

eiseres,

procureur mr. S. Salhi,

tegen:

[naam van de man]

wonende te [woonplaats],

gedaagde,

niet verschenen.

1. De procedure

Eiseres heeft de dagvaarding doen uitbrengen overeenkomstig aangehechte kopie en heeft ter zitting van 13 juni 2006 bij de daarin opgenomen eis volhard.

Gedaagde is behoorlijk opgeroepen tegen die terechtzitting, doch is aldaar niet verschenen. Tegen hem is verstek verleend.

2. De beoordeling van het geschil

Nu de vordering de voorzieningenrechter noch onrechtmatig noch ongegrond voorkomt, zal de vordering - op de wijze als hierna vermeld- worden toegewezen.

Hoewel lijfsdwang als een ultimum remedium gezien moet worden, is het gevraagde dwangmiddel gerechtvaardigd nu voldoende aannemelijk is geworden dat lijfsdwang thans de enige mogelijkheid is waarmee de afgifte van de drie minderjarigen die door gedaagde in februari 2006 zonder overleg met eiseres naar Egypte zijn gebracht en daar sedertdien verblijven, aan eiseres kan worden afgedwongen. Het is van groot belang dat de drie minderjarigen die 11, 9 en 4 jaar oud zijn weer teruggebracht worden naar eiseres omdat zij sinds de echtscheiding in 2001 steeds hun hoofdverblijf bij eiseres hebben gehad en hun hele leven in Nederland hebben gewoond. Het uitgangspunt blijkens internationale verdragen en de rechtspraak is dat eigenrichting in de vorm van kinderontvoering moet worden bestreden.

Dit leidt tot de conclusie dat de vordering tot de toepassing van lijfsdwang eveneens zal worden toegewezen.

In de omstandigheid dat partijen gewezen echtelieden zijn wordt aanleiding gevonden te bepalen dat iedere partij de eigen proceskosten draagt.

3. De beslissing

De voorzieningenrechter:

gebiedt gedaagde de minderjarige kinderen [naam kind 1], [naam kind 2] en [naam kind 3] en hun paspoorten per omgaande af te geven aan eiseres danwel genoemde minderjarigen met hun paspoorten te doen afgeven aan eiseres door derden;

verklaart dit vonnis uitvoerbaar bij lijfsdwang;

verleent eiseres verlof tot tenuitvoerlegging van de lijfsdwang en gedaagde daartoe in gijzeling te doen stellen zo nodig met behulp van de sterke arm van justitie en politie;

bepaalt dat de lijfsdwang niet of niet verder ten uitvoer zal worden gelegd zodra genoemde minderjarigen met hun paspoorten zijn afgegeven aan eiseres;

verklaart dit vonnis tot zover uitvoerbaar bij voorraad;

bepaalt dat iedere partij de eigen kosten draagt;

wijst af het meer of anders gevorderde.

Dit vonnis is gewezen door mr. R.G. de Lange-Tegelaar en uitgesproken ter openbare zitting van 20 juni 2006 in tegenwoordigheid van de griffier.