Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBSGR:2005:AU6178

Instantie
Rechtbank 's-Gravenhage
Datum uitspraak
12-10-2005
Datum publicatie
15-11-2005
Zaaknummer
241891
Rechtsgebieden
Personen- en familierecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

[...] De vader doet zijn verzoek steunen op de stelling dat de omstandigheden na de dagtekening van voormelde beschikking zijn gewijzigd. De vader heeft verklaard dat de minderjarige sinds eind juni 2001 bij hem woont en sinds 28 juni 2002 ook officieel staat ingeschreven op zijn adres. De moeder heeft vanaf dat moment zeer weinig contact gezocht met de minderjarige. Vanaf de zomer van 2004 hebben de moeder en de minderjarige helemaal geen contact meer. De vader heeft het vermoeden dat de moeder ten gevolge van drugsgebruik in financiële problemen is geraakt, hetgeen ertoe heeft geleid dat zij onlangs uit haar woning is gezet. Sindsdien is de verblijfplaats van de moeder onbekend. De vader heeft verklaard dat hij gedurende zijn relatie met de moeder nagenoeg de gehele verzorging en opvoeding voor de minderjarige heeft gehad en dit nadat de minderjarige bij hem kwam wonen, heeft voortgezet. De vader acht het in het belang van de minderjarige dat hij alleen belangrijke beslissingen ten aanzien van de opvoeding en verzorging van de minderjarige kan nemen. [...]

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK 'S-GRAVENHAGE

Sector Familie- en Jeugdrecht

Enkelvoudige Kamer

Wijziging gezagsvoorziening

rekestnummer : 05-2416

zaaknummer : 241891

datum beschikking : 12 oktober 2005

BESCHIKKING op het verzoekschrift van:

[de vader],

de vader,

wonende te [woonplaats],

procureur: mr. F. Holstege.

Als belanghebbende wordt aangemerkt:

[de moeder],

de moeder,

zonder bekende woon- of verblijfplaats,

procureur: mr. --.

PROCEDURE

De rechtbank heeft kennis genomen van de stukken, waaronder:

- het op 27 april 2005 ter griffie van deze rechtbank ingediende verzoekschrift.

Op 14 september 2005 is de zaak ter terechtzitting van deze rechtbank behandeld. Hierbij zijn verschenen de vader met zijn procureur. De moeder is, hoewel behoorlijk opgeroepen middels een advertentie in de Haagsche Courant, niet verschenen.

De minderjarige heeft zich in raadkamer uitgelaten over het verzoek.

FEITEN

Genoemde vader en moeder hebben een affectieve relatie gehad. Uit de moeder is op [geboortedatum] te [geboorteplaats], de minderjarige [minderjarige] geboren.

Bij beschikking van de kantonrechter te Gouda d.d. 15 april 1993 zijn de ouders gezamenlijk met het gezag belast.

BEOORDELING

Het verzoekschrift strekt tot wijziging van voormelde beschikking, in die zin dat de vader verzoekt dat hij met ingang van de datum van het verzoekschrift met het eenhoofdige gezag over de minderjarige wordt belast.

De vader doet zijn verzoek steunen op de stelling dat de omstandigheden na de dagtekening van voormelde beschikking zijn gewijzigd.

De vader heeft verklaard dat de minderjarige sinds eind juni 2001 bij hem woont en sinds 28 juni 2002 ook officieel staat ingeschreven op zijn adres. De moeder heeft vanaf dat moment zeer weinig contact gezocht met de minderjarige. Vanaf de zomer van 2004 hebben de moeder en de minderjarige helemaal geen contact meer. De vader heeft het vermoeden dat de moeder ten gevolge van drugsgebruik in financiële problemen is geraakt, hetgeen ertoe heeft geleid dat zij onlangs uit haar woning is gezet. Sindsdien is de verblijfplaats van de moeder onbekend. De vader heeft verklaard dat hij gedurende zijn relatie met de moeder nagenoeg de gehele verzorging en opvoeding voor de minderjarige heeft gehad en dit nadat de minderjarige bij hem kwam wonen, heeft voortgezet. De vader acht het in het belang van de minderjarige dat hij alleen belangrijke beslissingen ten aanzien van de opvoeding en verzorging van de minderjarige kan nemen.

Ter terechtzitting heeft de vader verklaard dat de minderjarige, voordat zij bij hem kwam wonen, bij de grootmoeder verbleef die naast de moeder woonde. De moeder heeft geen contact met de minderjarige, komt niet op bezoek, schrijft en belt niet, zelfs niet op verjaardagen. De moeder is in het bezit van het telefoonnummer en adres van de minderjarige. De vader neemt alle beslissingen, soms in overleg met de grootmoeder. Teneinde in staat te zijn zelfstandig beslissingen te nemen, zoals bij het aanvragen van een paspoort, wenst de vader met het eenhoofdige gezag over de minderjarige te worden belast.

De rechtbank overweegt als volgt. Gebleken is dat de moeder, sinds de minderjarige bij de vader woont, weinig contact met haar heeft gezocht en er sinds de zomer van 2004 op geen enkele manier contact meer bestaat. Tevens is gebleken dat de verblijfplaats van de moeder onbekend is sinds zij ten gevolge van financiële problemen uit haar woning is gezet. De omstandigheden zijn na de vorige beschikking derhalve gewijzigd, zodat de vader wordt ontvangen in zijn verzoek. De rechtbank is voorts van oordeel dat het in het belang van de minderjarige is dat de vader in staat gesteld wordt belangrijke beslissingen ten behoeve van haar opvoeding en verzorging te kunnen nemen.

Het verzoek van de vader zal mitsdien worden toegewezen, met dien verstande dat het verzoek om het gezag vanaf datum indiening verzoekschrift toe te wijzen, zal worden afgewezen nu ingevolge artikel 1:253p BW het gezag aanvang neemt zodra de beschikking in kracht van gewijsde is gegaan of, indien zij uitvoerbaar bij voorraad is verklaard, daags nadat de beschikking is verstrekt of verzonden.

BESLISSING

De rechtbank - met wijziging in zoverre van de beschikking van de kantonrechter te Gouda

d.d. 15 april 1993 - :

*

bepaalt dat voortaan alleen aan de vader, [de vader], wonende te

[adres], het gezag zal toekomen over de minderjarige:

[minderjarige], geboren op [geboortedatum] te [geboorteplaats],

en verklaart deze gezagsvoorziening uitvoerbaar bij voorraad;

*

wijst af het meer of anders verzochte.

*

Deze beschikking is gegeven door mr. P. de Haan, tevens kinderrechter, bijgestaan door

M.J.G.P. Derks als griffier, en uitgesproken ter openbare terechtzitting van 12 oktober 2005.