Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBROT:2020:3284

Instantie
Rechtbank Rotterdam
Datum uitspraak
01-04-2020
Datum publicatie
14-04-2020
Zaaknummer
C/10/586096 / HA ZA 19-1082
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

Vordering eiseres (koper) tot betaling van schadevergoeding wegens non-conformiteit chiazaad vanwege te hoge aflatoxinewaardes toegewezen. Gedaagde (verkoper) heeft analyseresultaten tevergeefs betwist en tevergeefs betwist dat de analyserapporten zien op de onderhavige partij. Analyseresultaten in verbinding met expertiserapport bewijst dat partij al bij aflevering aan eiseres was besmet.

Beroep gedaagde op schending klacht- en onderzoeksplicht en exoneratie-beding in algemene voorwaarden strandt, omdat niet is komen vast te staan dat partijen de toepasselijkheid van algemene voorwaarden zijn overeengekomen.

Subsidiaire beroep gedaagde op schending keuringsplicht en klachttermijn van artikelen 38 en 39 WK slaagt evenmin. Met eiseres oordeelt de rechtbank dat op grond van het bepaalde in artikel 38 lid 3 WK, in geval van doorverkoop van eiseres aan klant in Turkije en bekendheid daarmee bij de verkoper, de inspectie kan worden uitgesteld tot het tijdstip waarop de zaken bij de opvolgend koper(s) zijn aangekomen. Gedaagde heeft kennelijk zelf ook niet gekeurd bij aflevering aan haar door haar verkoper en ook weegt mee dat het om zaden ging, oftewel planten in rust waarvan onweersproken is gesteld dat die heel lang droog kunnen worden bewaard; het ging dus niet om bederfelijke waar die noopt tot een voortvarende inspectie na aflevering. Gelet op het voorgaande is de klachttermijn eerst gaan lopen vanaf het moment dat eiseres bekend was of redelijkerwijs bekend kon zijn met het analyserapport en is eiseres met haar eerste klacht op tijd.

Eiseres is bij de begroting van haar schade op goede grond uitgegaan van de koopprijs die zij aan gedaagde heeft betaald. Daarop is in mindering gebracht het bedrag waarvoor eiseres de partij heeft verkocht als diervoer.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

vonnis

RECHTBANK ROTTERDAM

Team handel en haven

Vonnis van 1 april 2020

in de zaak met zaaknummer / rolnummer: C/10/586096 / HA ZA 19-1082 van

de vennootschap naar Pools recht

KATOLIK GROUP SP. Z.O.O.,

gevestigd te Kietrz, Polen,

eiseres in vrijwaring,

advocaat mr. J.B. Houtappel te Rotterdam,

tegen

de vennootschap naar buitenlands recht

OBCHODY MILOTA S.R.O.,

gevestigd te Ostrava-Poruda, Tsjechië,

gedaagde in vrijwaring,

niet verschenen.

1. De procedure

1.1.

Het verloop van de procedure blijkt uit:

  • -

    de dagvaarding van 18 december 2018 met producties

  • -

    het tegen gedaagde in vrijwaring verleende verstek.

1.2.

Ten slotte is vonnis bepaald.

2. De beoordeling

2.1.

Nu de vordering in de hoofdzaak is toegewezen, zal de rechtbank de vordering van Katolik Group toewijzen nu deze haar onrechtmatig noch ongegrond voorkomt.

2.2.

Ochbody Milota zal als de in het ongelijk gestelde partij in de proceskosten worden veroordeeld, begroot op € 125,91 kosten dagvaarding en € 695 voor salaris advocaat.

3. De beslissing

De rechtbank

3.1.

veroordeelt Ochbody Milota tot betaling aan Katolik Group van al hetgeen Katolik Group ingevolge het onder zaak- / rolnummer 10/546928 / HA ZA 18-299 gewezen en op 1 april 2020 uitgesproken vonnis van deze rechtbank in de hoofdzaak tussen Commodity Line als eiseres en Katolik Group als gedaagde aan Commodity Line moet betalen;

3.2.

veroordeelt Ochbody Milota in de proceskosten, aan de zijde van Katolik Group tot op heden begroot op € 820,91;

3.3.

verklaart dit vonnis uitvoerbaar bij voorraad.

Dit vonnis is gewezen door mr. A.S. Arnold en door de rolrechter mr. C. Bouwman ondertekend en in het openbaar uitgesproken op 1 april 2020.

615/3179