Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBROT:2020:2752

Instantie
Rechtbank Rotterdam
Datum uitspraak
06-03-2020
Datum publicatie
31-03-2020
Zaaknummer
10/078251-19
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - meervoudig
Inhoudsindicatie

veroordeling voor inbraak in bedrijfspand: 3 maanden gev. Straf. BP niet ontvankelijk.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Rechtbank Rotterdam

Team straf 1

Parketnummer: 10/078251-19

Datum uitspraak: 6 maart 2020

Tegenspraak

Vonnis van de rechtbank Rotterdam, meervoudige kamer voor strafzaken, in de zaak tegen de verdachte:

[naam verdachte] ,

geboren te [geboorteplaats verdachte] (Suriname) op [geboortedatum verdachte] , niet ingeschreven in de basisregistratie personen en zonder bekende feitelijke woon- of verblijfplaats in Nederland.

Dit vonnis is gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de zitting van 6 maart 2020. Aanwezig waren de raadsman van de verdachte mr. E.R. Weening, advocaat te Rotterdam en de officier van justitie mr. mr. H.J. du Croix.

Leeswijzer

In de tenlastelegging wordt de verdachte onder feit 1 beschuldigd van het samen met anderen inbreken in een juwelierswinkel. Onder feit 2 wordt de verdachte primair beschuldigd van het samen met anderen inbreken in een brillenwinkel, subsidiair van het behulpzaam zijn bij die inbraak. De volledige tekst van de tenlastelegging is opgenomen in hoofdstuk 1 van dit vonnis.

De rechtbank vindt feit 1 niet bewezen maar feit 2 primair wel. De korte motivering van de vrijspraak, de bewijsoverweging en de bewezenverklaring zijn in hoofdstuk 2 van dit vonnis uiteengezet. Het overzicht van de bewijsmiddelen is in hoofdstuk 3 van dit vonnis opgenomen.

Het bewezenverklaarde feit is volgens de wet een verboden gedraging. Welke dat is, is omschreven in hoofdstuk 4 van dit vonnis. In dat hoofdstuk wordt ook de strafbaarheid van het feit en de strafbaarheid van de verdachte besproken.

De officier van justitie heeft bij een bewezenverklaring van het onder 1 en 2 primair ten laste gelegde een gevangenisstraf voor de duur van 6 maanden met aftrek van voorarrest geëist. De rechtbank komt tot oplegging van een gevangenisstraf van 3 maanden. Hoofdstuk 5 van dit vonnis vermeldt de overwegingen van de rechtbank die tot deze straf hebben geleid.

Hoofdstuk 6 van dit vonnis bevat de beslissingen over de vordering van de benadeelde partij.

Hoofdstuk 7 sluit dit vonnis af met een korte weergave van alle beslissingen en de ondertekening door de rechters en de griffier.

Hoofdstuk 1: Tenlastelegging

Aan de verdachte is ten laste gelegd wat is vermeld in de dagvaarding, zoals deze op de zitting van 6 maart 2020 is gewijzigd. De tekst van de tenlastelegging luidt:

1.

hij op of omstreeks 10 januari 2019 te Capelle aan den IJssel tezamen en in vereniging met een of meer anderen, althans alleen, diverse juwelen en/of sieraden en/of bladen met ringen en/of etalagemateriaal, in elk geval enig goed, dat geheel of ten dele aan een ander dan aan verdachte en/of zijn mededader(s) toebehoorde, te weten aan [naam winkel 1] , heeft weggenomen met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen, terwijl verdachte en/of zijn mededader(s) zich de toegang tot de plaats van het misdrijf heeft/hebben verschaft en/of dat/die weg te nemen goed/goederen onder zijn/hun bereik heeft/hebben gebracht door middel van braak, verbreking en/of inklimming.

2. (primair)

hij op of omstreeks 1 april 2019 te Rotterdam tezamen en in vereniging met een of meer anderen, althans alleen, een geldbedrag (totaal ongeveer 1750 euro) en/of een mobiele telefoon (merk/type iPhone 5S, kleur zwart) en/of meerdere (zonne)brillen (totaal ongeveer 200), in elk geval enig goed, dat geheel of ten dele aan een ander dan aan verdachte en/of zijn mededader(s) toebehoorde, te weten aan [naam winkel 2] , heeft weggenomen met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen, terwijl verdachte en/of zijn mededader(s) zich de toegang tot de plaats van het misdrijf heeft/hebben verschaft en/of dat/die weg te nemen geldbedrag en goederen onder zijn/hun bereik heeft/hebben gebracht door middel van braak, verbreking en/of inklimming.

subsidiair

[naam medeverdachte] op of omstreeks 1 april 2019 te Rotterdam, een geldbedrag (totaal ongeveer 1750 euro) en/of een mobiele telefoon (merk/type iPhone 5S, kleur zwart) en/of meerdere (zonne)brillen (totaal ongeveer 200), in elk geval enig goed, dat geheel of ten dele aan een ander dan aan verdachte en/of zijn mededader(s) toebehoorde, te weten aan

[naam winkel 2] , heeft weggenomen met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen, terwijl verdachte en/of zijn mededader(s) zich de toegang tot de plaats van het misdrijf heeft/hebben verschaft en/of dat/die weg te nemen geldbedrag en goederen onder zijn/hun bereik heeft/hebben gebracht door middel van braak, verbreking en/of inklimming;

bij het plegen van welk misdrijf verdachte toen daar opzettelijk behulpzaam is geweest door op 1 april 2019 te Rotterdam samen met voornoemde [naam medeverdachte] in de richting van voornoemde [naam winkel 2] aan de Binnenhof te gaan en/of die [naam medeverdachte] terwijl deze zich in het pand

van die [naam winkel 2] bevond al dan niet via telefonisch contact instructies te geven en/of (daarbij) die [naam medeverdachte] te wijzen op de brillen en/of andere goederen die hij bij deze [naam winkel 2] zou kunnen/dienen weg te nemen en/of de tas(en) met die brillen van die

[naam medeverdachte] aan te nemen via de door die [naam medeverdachte] van (binnen)uit geopende deur van die [naam winkel 2] .

Hoofdstuk 2: Bewijs

Feit 1

Beoordeling

De aangifte vindt onvoldoende steun in andere bewijsmiddelen in het dossier. De processen-verbaal van bevindingen van verbalisanten met betrekking tot hun herkenning van de verdachte op camerabeelden van de inbraak en van de dag nadien leveren geen bewijs van het tenlastegelegde op. De beelden waaraan de verbalisanten hun herkenning ontlenen zijn naar het oordeel van de rechtbank niet voldoende duidelijk en bieden daarom te weinig basis om de verdachte daarin met voldoende mate van zekerheid te kunnen herkennen. Dit betekent dat aan de herkenning van de verdachte te weinig bewijswaarde kan worden toegekend om te kunnen dienen als basis voor de bewezenverklaring. Een en ander ook niet in het licht bezien van het vermoedelijk door de verdachte gevoerde telefoongesprek van

6 maart 2019 na een uitzending van ‘Bureau Rijnmond’ over de inbraak.

Conclusie

Het onder 1 ten laste gelegde is niet wettig en overtuigend bewezen. De verdachte wordt daarvan vrijgesproken.

Feit 2

Standpunt verdediging

De verdachte moet worden vrijgesproken, omdat niet kan worden vastgesteld dat de verdachte zich op het moment van de inbraak in de directe omgeving daarvan heeft bevonden en degene is geweest die toen telefonisch in contact stond met de medeverdachte.

Beoordeling

De rechtbank acht het primair tenlastelegde feit wettig en overtuigend bewezen op grond van de verklaring van de aangever, de verklaring van de medeverdachte [naam medeverdachte] en de tussen hen gevoerde telefoongesprekken.

Hieruit blijkt dat de medeverdachte in de brillenwinkel was en dat de verdachte hem telefonisch instructies en aanwijzingen gaf over hoe te handelen en welke spullen moesten worden weggenomen. Ook is de buit uiteindelijk aan de verdache meegegeven. Op deze wijze was er een zo nauwe en bewuste samenwerking tussen de twee dat van medeplegen sprake is.

Het verweer dat het niet uit te sluiten is dat het een ander is geweest die met de medeverdachte belde wordt verworpen. Dat daarvan sprake zou zijn geweest is een suggestie die niet wordt onderbouwd en vindt bovendien weerlegging in de verklaring van de medeverdachte die zegt met de verdachte te hebben gebeld.

Conclusie

Bewezen is dat de verdachte zich samen met de medeverdachte schuldig heeft gemaakt aan de inbraak in de brillenwinkel.

Bewezenverklaring

De rechtbank vindt wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte het onder 2 primair ten laste gelegde heeft begaan, en vindt bewezen dat:

2.

hij op 1 april 2019 te Rotterdam tezamen en in vereniging met een ander een geldbedrag en een mobiele telefoon en brillen die toebehoorden aan [naam winkel 2] heeft weggenomen met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen, terwijl zijn mededader zich de toegang tot de plaats van het misdrijf heeft verschaft en dat weg te nemen geldbedrag en die goederen onder zijn bereik heeft gebracht door middel van braak.

De bewezenverklaring steunt op de bewijsoverweging en de bewijsmiddelen die hieronder zijn uitgewerkt.

Hoofdstuk 3: Bewijsmiddelen

1. Onderzoek van de politie, verklaring [naam]1

De winkel van [naam winkel 2] aan het [adres winkel 2] werd op 30 maart 2019 in goede orde achtergelaten. Op 1 april april 2019 deed ik de winkel open.

Ik zag dat de telefoon, die normaal op de balie of daaronder lag, er nu niet lag. Dit betrof een Iphone 55, zwart van kleur. Ik zag dat al het geld uit de kassalade weg was. Dit moet ongeveer zo'n € 1750, 00 euro zijn geweest. Ik zag op de camerabeelden van de nachtcamera dat er die ochtend, op l april 2019 tussen 04:50 uur en 05:50 uur, een man binnen in de winkel was geweest. Ik zag dat hij brillen pakte en deze in een tas stopte. Na een grove telling zijn er ongeveer 80 zonnebrillen en ongeveer 120 gewone brillen weggenomen. Bij het parkeerdek is een deur geforceerd en zo kom je op het dak van het winkelcentrum. Vanaf het dak is het raam van onze winkel geforceerd.

2. Onderzoek van de politie, verklaring [naam medeverdachte]2

Ik heb ingebroken in de brillenwinkel. Ik ben via het bejaardentehuis binnengekomen en via de parkeergarage op het dak geklommen. Op een gegeven moment heb ik de benedendeur geopend voor [naam verdachte] . Daar was ik mee tijdens de inbraak en alle spullen heb ik ook aan hem meegegeven. Ik ben ongeveer een uur in de brillenwinkel geweest en ik heb uiteindelijk drie tassen gevuld met brillen. De tasjes heb ik allemaal aan [naam verdachte] gegeven.

We hadden afgesproken dat ik geld van hem zou krijgen al naar gelang ik meer of

minder goede brillen zou pakken. Hij belde heel de tijd tijdens dat ik aan het stelen was. Hij vertelde mij wat ik allemaal wel en allemaal niet moest stelen. Hij heeft mij zeker drie of

vier keer gebeld tijdens de inbraak.

3. Onderzoek van de politie, verklaring [naam medeverdachte]3

V: De telefoon die is aangetroffen bij jouw aanhouding, is dat jouw telefoon?

A: Ja.

V: Wat is daar het telefoonnummer van?

A: [telefoonnummer medeverdachte]

4. Onderzoek van de politie4

Op 10 januari 2019 werd ingebroken te Capelle a/d IJssel. Uit onderzoek kon een man genaamd, [naam verdachte] [geboortedatum verdachte] , als verdachte worden aangemerkt. De verdachte beschikte over een mobiele telefoon met het nummer [telefoonnummer verdachte] .

5. Proces-verbaal van de rechter-commissaris, verklaring van de verdachte

Het nummer eindigend op [telefoonnummer verdachte] is van mij.

6. Onderzoek van de politie5

Datum: 1-04-2019 3:30:57 uur

Beller: [telefoonnummer verdachte]

Gebelde: [telefoonnummer medeverdachte]

[naam verdachte] ([telefoonnummer verdachte]) bun [bijnaam medeverdachte] ([telefoonnummer medeverdachte])

[bijnaam medeverdachte] =Yo

[naam verdachte] = ben je al boven

[bijnaam medeverdachte] = ja, ik ben boven, even kijken of ik een raam open kan maken van een winkel

[naam verdachte] = okay, welke winkel

[bijnaam medeverdachte] = ik weet , ik zit boven een winkel even kijken wat voor winkel dit is

[naam verdachte] = welke brillenzaak?

[bijnaam medeverdachte] = ik weet niet man ... brillenzaak ja ...

[naam verdachte] = brillenzaak is goed.

[bijnaam medeverdachte] = ik weet niet precies waar die is. Ik zit boven

[naam verdachte] = ja, wat zie je?

[bijnaam medeverdachte] = ik zit naast die ehhh Lidi

[naam verdachte] = naast de Lidi. ja man ... naast de Lidi. ..

[bijnaam medeverdachte] = even kijken (hijgend)

[naam verdachte] = mooie brillenzaak ... dure ook man ...

[bijnaam medeverdachte] = even kijken hoor (hijgend) even kijken ... ik zit precies naast de Lidi

[naam verdachte] = moet ik uitstappen en kijken?

[bijnaam medeverdachte] = nee ... nee man ... ga je opwekken ....

[naam verdachte] = hehh?

[bijnaam medeverdachte] = nee, je gaat dingen opwekken .... ik ga even kijken ...

[naam verdachte] = okay voorzichtig he?

[bijnaam medeverdachte] = De Lidi komt eerst en dan komt de brillenzaak ... of niet...

[naam verdachte] = als het goed is wel ja .... ik kan toch langs lopen ... niets aan de hand toch? .... weet je zeker. .. daar

hebben ze kanker dure brillen.

[bijnaam medeverdachte] = Ja?

[naam verdachte] = daar hebben ze dure brillen.

[bijnaam medeverdachte] = als ik niets vind, dan kan ik brillen pakken dan?

[naam verdachte] = ja dan moet je dure pakken ... laat mij even uitstappen dan gewoon ... dan kan gewoon ...

[bijnaam medeverdachte] = okay .. okay ... luister ... ehhhh even kijken .. kom naar de voorkant.... loop richting voorkant..

[naam verdachte] = je blijft boven .. ja ...

[bijnaam medeverdachte] = ja dan zie je mij boven bij die dak

[naam verdachte] = okay .. .is goed ik kom ...

[bijnaam medeverdachte] = voorkant .. ja ...

[naam verdachte] = ja voorkant..

[bijnaam medeverdachte] = blijft aan de telefoon .... blijft aan de telefoon ..

[naam verdachte] = ik loop zogenaamd naar de flat... je weet toch ... valt minder op ... dan kan ik beter buiten staan.

[bijnaam medeverdachte] = er komt een auto aan ...

[naam verdachte] = geef niet.. ik loop toch gewoon ..

[bijnaam medeverdachte] = (ntv) die brilenzaak van boven weet ik niet waar het is.

[naam verdachte] = ga ik je precies zeggen je bent nu bij de Lidi

[bijnaam medeverdachte] = ben je nou bij de Lidi...

[naam verdachte] = nee ... kijk en ze kunnen niet naar binnen ... dus je kan makkelijk daar zo ... eh .. maar kom je nu in .. heyy ik ben die torries kwijt geraakt man ...

[bijnaam medeverdachte] = wat..

[naam verdachte] = die schroevendraaier en die breekijzer .. ik weet niet waar ik ze heb gezet... ze zijn in de auto en ze zijn weg ..

[bijnaam medeverdachte] = nee man .. serieus

[naam verdachte] = je krijgt geopend die brillenzaak.

[bijnaam medeverdachte] = hé

[naam verdachte] = die brillenzaak krijg je geopend, maar je moet kijken naar de aller duurste brillen die er zijn .. ze hebben kanker dure brillen daar

[bijnaam medeverdachte] = ja maar zijn het zonnebrillen?

[naam verdachte] = zonnebrillen .. gewone brillen .. alles moet je pakken, alles moet je leeg halen daar .. als ik jou was moet je alles leeg halen .. dan pakken we een mooie buit...

[bijnaam medeverdachte] = (ntv)

[naam verdachte] = waar sta je dan? .... you kaolo javanese ... pede ...

[bijnaam medeverdachte] = hé

[naam verdachte] = bij de Lidi.. ben je boven de Lidi

[bijnaam medeverdachte] = er komt een waggie aan ... hij gaat de andere kant op ... hij komt deze kant

[naam verdachte] = kijken ..

nman = zie je die waggie , zie je die waggie komen

[naam verdachte] = ja er is ook nog eentje ...

[bijnaam medeverdachte] = (surinaams) luku luku ... fishu ..

[naam verdachte] = (surinaams) misabi .. misabi.. is een taxi

[naam verdachte] = ik moet echt staan, om te kijken waar de brillenzaak is.

[bijnaam medeverdachte] = zie je mij

[naam verdachte] = is .. you kowlo javanese, (surinaams)

[bijnaam medeverdachte] = hihihihi

[naam verdachte] = wacht... ik loop terug naar de voorkant om te kijken wat er gebeurd

[bijnaam medeverdachte] = er komt een waggie aan hé

[naam verdachte] = is toch niet erg. Laat ze lekker staan

[bijnaam medeverdachte] = pede?

[naam verdachte] = naast de Lidi ja ..

[bijnaam medeverdachte] = naast de Lidi. ..

[naam verdachte] = ja okay

[bijnaam medeverdachte] = okay ... ik moet even uitvissen waar het is ...

[naam verdachte] = Je ziet zelf Lidi is lang he ... Lidl loopt ver ... je moet even kijken ... dus ... ehhh je moet een beetje .. zeg maar .. ik moet even uittekenen 3 .... 6 ... 9 ..

[bijnaam medeverdachte] = ja .. ik trap die deur hé .. die raam ..

[naam verdachte] = weetje waar je staat.. je ziet precies .. bij de hoor test zie je een balk in het midden lopen .. die deur daar is het..

[bijnaam medeverdachte] = ja

[naam verdachte] = als die balk aan mijn kant heb ... dan is het daar achter ... die deur is het...

[bijnaam medeverdachte] = is boven iets .. wat hangt.. ..

[naam verdachte] = zie je die lamp die aanbrand ..

[bijnaam medeverdachte] = wat voor lamp ..

[naam verdachte] = een lamp brand in midden aan ...

[bijnaam medeverdachte] = okay .. dan daar moet ik gaan?

[naam verdachte] = dan moet je ... oh .. ga je naar binnen of via dak ...

[bijnaam medeverdachte] = via dak .. hier boven .....

[naam verdachte] = hebben ze daar raam boven?

[bijnaam medeverdachte] = grote raam ... die moet ik kapot slaan ...

[naam verdachte] = moet je gewoon kapo slaan ... niet..gewoon doen.(ntv) zie je die balk in het midden ..

[bijnaam medeverdachte] = (ntv) (geluid van het slaan met een voorwerp tegen metaal)

[naam verdachte] = dat is de deur van de garage ofzo .. niemand weet dat je daar bent. zie je die balk daar ... bij die lamp

[bijnaam medeverdachte] = okay ... ik zie niet waar ik ben ....

[naam verdachte] = je ziet toch een lamp branden .. eentje maar .. ziee je toch

[bijnaam medeverdachte] = even kijken .

[naam verdachte] = zie je toch wel. .

[bijnaam medeverdachte] = wachten .. wachten ...

[naam verdachte] = hallo

[bijnaam medeverdachte] = ja (ntv) ik zit precies bij die lamp

[naam verdachte] = vanaf die lamp is het 3 meter verder

[bijnaam medeverdachte] = verder

[naam verdachte] = 3 meter verder dan die lamp die brand

[bijnaam medeverdachte] = kan niet dan kom ik tegen een muur

[naam verdachte] = hé

[bijnaam medeverdachte] = dan kom ik tegen een muur.

[naam verdachte] = dan moet je de eerste volgende raam ..

[bijnaam medeverdachte] = hulp middellen toch .. hulp middelen model

[naam verdachte] = ja hulp middelen shop. ja .. je moet verder pakken ....

[bijnaam medeverdachte] = modelen shop toch

[naam verdachte] = naast hulp middelen shop ...

[bijnaam medeverdachte] = hé

[naam verdachte] = aan de aldi kant.. daar is het... heb je hem ...

[bijnaam medeverdachte] = aha ....

[naam verdachte] = het is die brillen zaak ...

[bijnaam medeverdachte] = ik ga kijken ja.

[naam verdachte] = vanaf de hulpmiddelen shop ... is het pa daarnaast...die brillenzaak ernaast, want ik zie die brillen al staan

[bijnaam medeverdachte] = ik ga kijken ja

[naam verdachte] = moet ik in de waggie of moet ik blijven

7. Onderzoek van de politie6

Datum: 1-04-2019 4:15:40 uur

Beller: [telefoonnummer verdachte]

Gebelde: [telefoonnummer medeverdachte]

[naam verdachte] ([telefoonnummer verdachte]) bun [bijnaam medeverdachte] ([telefoonnummer medeverdachte])

[naam verdachte] = je hoeft niet mee te nemen laat staan ....

[bijnaam medeverdachte] = die alarm is niet afgegaan he

[naam verdachte] = nee ... dat is toch beter

[bijnaam medeverdachte] = hij is niet gegaan hé?

[naam verdachte] = nee, we hebben tijd om alles te onderzoeken ...

[naam verdachte] = je hebt alle tijd van de wereld .. (gerommel op de achtergrond)

[naam verdachte] = (ntv)

[bijnaam medeverdachte] = er is nog steeds niks he?

[naam verdachte] = heb je in de kassa gekeken?

[bijnaam medeverdachte] = die is beneden ... ik ben boven ... aan het zoeken man ...

[naam verdachte] = doe je ding ... er is buit daar ....

[bijnaam medeverdachte] = ehhh? wat zei je?

[naam verdachte] = daar moet buit zijn

[bijnaam medeverdachte] = ehhh

[naam verdachte] = daar is geld zijn .... alles ....

[bijnaam medeverdachte] = ik moet toch boven kijken

[naam verdachte] = (ntv) bung .. er is ... (gerommel op de achtergrond)

[naam verdachte] = je maakt herrie man ...

[bijnaam medeverdachte] = niks hé?

[naam verdachte] = je moet beneden zoeken

[bijnaam medeverdachte] = ehhh??

[naam verdachte] = je moet beneden zoeken ...

[bijnaam medeverdachte] = ja ... ik moet toch eerst boven door zoeken

[naam verdachte] = er is niks aan de hand veilig ...

[naam verdachte] = Yo .... ben je er nog?? die mensen moeten een ... (ntv) hebben ... alles ...

[bijnaam medeverdachte] = niks verdachts hé ....

[naam verdachte] = nee ... nee ... niks verdachts ... helemaal niks ....

[bijnaam medeverdachte] = ik ga nu naar beneden .

[naam verdachte] = ga je nu naar beneden boven is niks?

[bijnaam medeverdachte] = okay .. ik ga nu naar beneden hé ...

[naam verdachte] = boven .. hoeveel kamers zijn er boven ...

[bijnaam medeverdachte] = he

[naam verdachte] = hoeveel kamers waren er daar boven?

[bijnaam medeverdachte] = heel veel. ... bijna niks daar .. alleen maar papier ...

[naam verdachte] = ga snel naar beneden snel. (ntv) buit he ... het is laat... je kan niets meer doen ...

[bijnaam medeverdachte] = hey .. ik zie wel money man .

[naam verdachte] = wat zei je?

[bijnaam medeverdachte] = 49 euro ...

[naam verdachte] = hoeveel?

[bijnaam medeverdachte] = (ntv) brillen .... beneden

[naam verdachte] = brillen ... okay dan ben je in de juiste zaak .... je moet al die brillen, dure brillen meenemen ... alles .. money ... al die dure brillen .. alles ..

[bijnaam medeverdachte] = hallooo ..... ik weet niet waar ik wezen moet man ....

[naam verdachte] = je hebt toch ehhhh ehh .. je moet gewoon kijken waar die dure brillen zijn die zitten achter het glas kijk ook in de kassa ook ja vul gewoon ... maak die zaak gewoon leeg .... kijk ook in de kassa ja pak een grote tas en vullen ... alle dure plangas alles een mooie zaak toch gelijk als je die trap afkomt, de dure spullen.

[bijnaam medeverdachte] = ik kom met brillen

[naam verdachte] = alles ... alle brillen heb je money daar? heb je in de kas gekeken? .... je moet zo lang blijven ... de brillen zijn de duurste ... .. zie je brillen achter glas ...

[bijnaam medeverdachte] = ik heb buit... let goed op ....

[naam verdachte] = ik let goed op ... je hebt alle tijd ... je moet alle dure brillen meenemen .. alle dure brillen ... alles

(gerommel op de achtergrond)

[naam verdachte] = neem een grote vuilniszak ...

[bijnaam medeverdachte] = shit.. ik heb lege dozen Raybans .... kanker licht. .. hoe kan dan nouw

[naam verdachte] = heb je al brillen gevuld als je de trap af loop zie gelijk de dure brillen .... achter glas .. dure brillen ..... het is hier veilig man ... (gerommel te horen wat klinkt als lege plastic bakken)

[bijnaam medeverdachte] = (ntv) ... klein ...

[naam verdachte] = pak alle brillen ... alles mooi zo ....

[bijnaam medeverdachte] = ik doe alles in een zak met klein geld ....

[naam verdachte] = begin met de brillen pak alle brillen ... mooi zo ...

[bijnaam medeverdachte] = wel klein geld ...

[naam verdachte] = neem alles mee in iedergeval. .. pak alle brillen .. alles .... mooi zo

[bijnaam medeverdachte] = ik doe in tas .. bakken met geld ...

[naam verdachte] = meenemen alles .. moet je pakken .. als je dingen doet moet je goed doen .... ze hebben .... je ziet mooie brillen daar toch .. [bijnaam medeverdachte] je ziet mooie brillen toch.

[bijnaam medeverdachte] = (ntv) kassa

[naam verdachte] = wat zei je?

[bijnaam medeverdachte] = de kassa zoek ik .

[naam verdachte] = he begin die bril. je hebt daar toch los geld ... we hebben daar een banku of euro voor smokko .. begin die dingen te regelen .

[bijnaam medeverdachte] = wat te regelen?

[naam verdachte] = die brillen allemaal meenemen

[bijnaam medeverdachte] = JAAA (geïrriteerd stem)

[naam verdachte] = je moet die zaak helemaal leeg halen

[bijnaam medeverdachte] = (ntv) je moet die kowlo .....

[naam verdachte] = achter de toonbank ... (geluiden van plasticbakken op de grond)

[naam verdachte] = wat zei je .

[naam verdachte] = luister dan neem alle plangas alvast mee .... je hebt 100 of 200 brillen .. allemaal meenemen ...

[bijnaam medeverdachte] = ooh ik zie al

[naam verdachte] = wat zie je?? sasa .. ?

[naam verdachte] = [bijnaam medeverdachte] .... [bijnaam medeverdachte] .... luister dan ..... begin alle plangas ... leeg te halen .... alles ...

[bijnaam medeverdachte] = JAAA ... alleen Raybans ga ik weg halen

[naam verdachte] = nee allemaal. .. alles ... allemaal money .... dure montuur van 300-400 euros ...... 500-600 euros neem alles mee ... serie tamara ... je hebt tijd om weg te halen ... waar heb je het over? ... je wilt toch lekker money hebben .... je moet alles leeg halen .... (gerommel op de achtergrond)

[naam verdachte] = wat ben je aan het doen [bijnaam medeverdachte] (gerommel op de achtergrond) [bijnaam medeverdachte] hey [bijnaam medeverdachte] (geluid van ritssluiting te horen) [bijnaam medeverdachte] ... Yo .... haal alles leeg .... helemaal leeg ... okay ..... ben je nog bij ... of niet ..... yo [bijnaam medeverdachte] .... [bijnaam medeverdachte] ... .Yo ... [bijnaam medeverdachte] .....

[naam verdachte] = hey luister hey [bijnaam medeverdachte] ... luister dan man ......

[bijnaam medeverdachte] = kowlo (ntv)

[naam verdachte] = begin alles weg te halen dan .. wat zit dan ...

[bijnaam medeverdachte] = ik kom voor duku toch ....

[naam verdachte] = heb je wat gevonden ... niet toch .... begin dan wat te vullen .. , met een grote zak ....

(gerommerl op de achtergrond)

[bijnaam medeverdachte] = kijk goed buiten voor ml] he ....

[naam verdachte] = wat ben je aan het doen dan?

[bijnaam medeverdachte] = moet alle monturen mee nemen?

[naam verdachte] = alles ... alles ... wat duur is mee nemen ... alle dure merken .... maak de zaak helemaal leeg ....

[bijnaam medeverdachte] = luister dan .. ik pak fucking dure brillen mee

[naam verdachte] = alles ... alles achter glas .. die glas inslaan .. die zijn de duurste .... heb je ze dan?? hey ... ben je al. .. (ntv)

[naam verdachte] = Heb je al money?, ... money? (gerommel op de achtergrond)

[bijnaam medeverdachte] = Veilig toch veilig

[naam verdachte] = alles is veilig je moet alles leeg ... de hele kanker zaak moet leeg ..

[bijnaam medeverdachte] = watte?

[naam verdachte] = heel de zaak moet leeg alle brillen

[bijnaam medeverdachte] = je praat makkelijk man ... hoe moet ik alles meenemen.

[naam verdachte] = het is simpel..je moet alles meenemen. kleine dingetjes ... vullen ....

[naam verdachte] = de kust is veilig nog ...

[bijnaam medeverdachte] = ja?

[naam verdachte] = ik let heel goed op.

[bijnaam medeverdachte] = ja

[naam verdachte] = er is geen alarm" waarom zou je niet alles leeg halen. anders zijn ze allang geweest.... (ntv) Ik verkoop alles wel. .. (ntv) (gerommel op de achtergrond)

Hoofdstuk 4: Kwalificatie en strafbaarheid

3.1

Kwalificatie

Het bewezen feit levert op:

Feit 2:

Diefstal door twee of meer verenigde personen, waarbij de schuldige zich de toegang tot de plaats van het misdrijf heeft verschaft en de weg te nemen goederen onder zijn bereik heeft gebracht door middel van braak.

3.2

Strafbaarheid feit

Er zijn geen feiten of omstandigheden aannemelijk geworden die de strafbaarheid van het feit uitsluiten.

Het feit is strafbaar.

3.3

Strafbaarheid verdachte

Er is geen omstandigheid aannemelijk geworden die de strafbaarheid van de verdachte uitsluit.

De verdachte is strafbaar.

Hoofdstuk 5: Motivering straf

Feit waarop de straf is gebaseerd

De verdachte heeft zich samen met een ander schuldig gemaakt aan een inbraak in een winkel die in gebruik was bij een opticiën. De medeverdachte is via een parkeerdek de winkel binnengegaan en heeft daar een groot aantal dure brillen, geld en een mobiele telefoon weggenomen. Hij stond vrijwel voortdurend telefonisch in contact met de verdachte, die hem duidelijke instructies gaf over de inbraak zelf en over wat hij wel of niet moest wegnemen.

De goederen die zijn weggenomen vertegenwoordigen een aanzienlijke economische waarde. De rechtbank rekent het de verdachte aan dat hij klaarblijkelijk uitsluitend aan zijn eigen belang en behoefte heeft gedacht, geen respect heeft getoond voor de eigendommen van een ander en geen rekening heeft gehouden met de nadelige gevolgen van zijn daden voor de opticiën.

Persoonlijke omstandigheden van de verdachte

Strafblad

De rechtbank heeft acht geslagen op een uittreksel uit de justitiële documentatie van

20 februari 2020, waaruit blijkt dat de verdachte eerder is veroordeeld voor soortgelijke strafbare feiten.

Rapportages

Het Leger des Heils, afdeling reclassering heeft een rapport over de verdachte opgemaakt, gedateerd 19 juni 2019. De rechtbank heeft acht geslagen op dit rapport en op de op dit rapport en de op het moeizame verloop van het huidige toezicht door de deskundige ter terechtzitting gegeven toelichting.

Eis van de officier van justitie

De officier van justitie heeft voor de feiten 1 en 2 die zij bewezen vindt een gevangenisstraf voor de duur van 6 maanden met aftrek van voorarrest geëist.

Gezien de ernst van het feit kan niet anders worden gereageerd dan met het opleggen van een gevangenisstraf. Bij de bepaling van de duur van de gevangenisstraf heeft de rechtbank acht geslagen op straffen die in soortgelijke zaken plegen te worden opgelegd en op de straffen die eerder aan de verdachte zijn opgelegd voor soortgelijke strafbare feiten.

Alles afwegend acht de rechtbank een gevangenisstraf van 3 maanden straf passend en geboden.

Wettelijke voorschriften

Gelet is op artikelen 47 en 311 van het Wetboek van Strafrecht.

Hoofdstuk 5: Vordering benadeelde partij

In het dossier bevindt zich een schadevergoedingsvordering van [naam benadeelde] namens [naam winkel 2] : ter zake van het onder 2 ten laste gelegde feit. De benadeelde partij vordert een vergoeding van € 81.750,00 aan materiële schade en een vergoeding van

€ 10.000,00 aan immateriële schade.

Standpunt officier van justitie

De officier van justitie heeft geconcludeerd tot toewijzing van de vordering. Zij heeft gevorderd dat aan de verdachte ter zake van het toe te wijzen bedrag de maatregel als bedoeld in artikel 36f van het Wetboek van Strafrecht zal worden opgelegd.

Standpunt verdediging

De verdediging heeft primair het standpunt ingenomen dat de vordering een parketnummer vermeldt dat niet bij de strafzaak tegen de verdachte hoort en daarom niet vaststaat dat is bedoeld de vordering in deze strafzaak in te dienen.

Subsidiair heeft de verdediging het standpunt ingenomen dat de benadeelde partij, gelet op de bepleite vrijspraak, niet ontvankelijk is in de vordering.

Beoordeling

Met de verdediging stelt de rechtbank vast dat de vordering een parketnummer vermeldt dat niet is toegekend aan de strafzaak tegen deze verdachte, waarmee formeel de vordering niet kan worden beschouwd als in deze zaak te zijn ingediend.

Gelet op de stukken die betrekking hebben op het onder 2 ten laste gelegde in relatie tot de inhoud van de vordering ligt niettemin voor de hand dat de schade, waarvan vergoeding wordt verzocht, past bij het aan de verdachte verweten strafbaar feit.

Of door de benadeelde partij is bedoeld de vordering in deze zaak in te dienen zou kunnen worden geverifieerd bij de benadeelde partij, maar de benadeelde partij heeft op de aan haar toegezonden correspondentie met daarop het nummer van de onderhavige strafzaak niet meer gereageerd.

Hoewel in het licht van het voorgaande nader onderzoek aangewezen zou kunnen zijn, stelt de rechtbank echter vast dat, de vordering uiterst summier dan wel in het geheel niet is onderbouwd. Onder deze omstandigheden - een niet dan wel uiterst summier onderbouwde vordering - komt de rechtbank tot het oordeel dat nader onderzoek naar of de vordering wel of niet in deze zaak is ingediend een onevenredige belasting en/of vertraging in de behandeling en berechting van de zaak betekenen. De benadeelde partij zal daarom niet ontvankelijk in de vordering worden verklaard. De vordering kan slechts bij de burgerlijke rechter worden aangebracht.

Nu de benadeelde partij niet-ontvankelijk in de vordering zal worden verklaard, zal de benadeelde partij worden veroordeeld in de kosten door de verdachte ter verdediging van de vordering gemaakt, welke kosten tot op heden worden begroot op nihil.

Conclusie

In deze procedure wordt over de gevorderde schadevergoeding geen inhoudelijke beslissing genomen.

Hoofdstuk 6: Beslissingen in het kort en ondertekening

De rechtbank:

verklaart niet bewezen, dat de verdachte het onder 1 ten laste gelegde feit heeft begaan en spreekt de verdachte daarvan vrij;

verklaart bewezen, dat de verdachte het onder 2 primair ten laste gelegde feit, zoals hiervoor omschreven, heeft begaan;

verklaart niet bewezen hetgeen aan de verdachte meer of anders ten laste is gelegd dan hiervoor bewezen is verklaard en spreekt de verdachte ook daarvan vrij;

stelt vast dat het bewezen verklaarde oplevert het hiervoor vermelde strafbare feit;

verklaart de verdachte strafbaar;

veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 3 (drie) maanden;

beveelt dat de tijd die door de veroordeelde voor de tenuitvoerlegging van deze uitspraak in verzekering en in voorlopige hechtenis is doorgebracht, bij de uitvoering van de opgelegde gevangenisstraf in mindering wordt gebracht, voor zover deze tijd niet reeds op een andere vrijheidsstraf in mindering is gebracht;

heft op het bevel tot voorlopige hechtenis van de verdachte, die bij eerdere beslissing is geschorst;

verklaart de benadeelde partij [naam benadeelde] niet-ontvankelijk in de vordering;

veroordeelt de benadeelde partij in de kosten door de verdachte ter verdediging tegen de vordering gemaakt, en begroot deze kosten op nihil.

Dit vonnis is gewezen door:

mr. J.H. Janssen, voorzitter,

en mrs. J.C.M. Persoon en A. Bonder, rechters,

in tegenwoordigheid van J.P. van der Wijden, griffier,

en uitgesproken op de openbare terechtzitting van deze rechtbank op 20 maart 2020.

De oudste en jongste rechter

en de griffier zijn buiten staat

dit vonnis mede te ondertekenen.

1 De paginanummers die in deze en volgende voetnoten worden genoemd verwijzen naar schriftelijke stukken ex art. 344 Sv die zijn opgenomen in het ‘Zaaksdossier , Beter zien en horen’, tenzij anders is vermeld. In dit geval betreft dat pagina 1 e.v.

2 Pagina 41 e.v

3 Pagina 38 e.v.

4 Pagina 47 e.v

5 Pagina 48 e.v.

6 Pagina 61 e.v.