Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBROT:2018:7592

Instantie
Rechtbank Rotterdam
Datum uitspraak
05-09-2018
Datum publicatie
21-09-2018
Zaaknummer
7125552
Rechtsgebieden
Personen- en familierecht
Bijzondere kenmerken
Beschikking
Inhoudsindicatie

Verzoek benoemde vereffenaar strekkende tot het geven van een aanwijzing als bedoeld in artikel 4:210 lid 1 BW of verzoekster als vereffenaar de actio pauliana al dan niet rechtmatig heeft ingeroepen.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
ERF-Updates.nl 2018-0179
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK ROTTERDAM

zaaknummer: 7125552-18

uitspraak: 5 september 2018

beschikking van de kantonrechter, zittinghoudende te Rotterdam,

ex artikel 4:210 lid 1 BW

Het verloop van de procedure en het verzoek

Op 3 augustus 2018 is ter griffie van de rechtbank het verzoek ingekomen van:

[De Vereffenaar],

vereffenaar in de na te noemen nalatenschap,

kantoorhoudende te [plaatsnaam]

,

verzoekster,

inzake de nalatenschap van:

[erflaatster],

geboren op [geboortedatum],

overleden op [overlijdensdatum],

laatst gewoond hebbende te [plaatsnaam],

strekkende tot het geven van een aanwijzing of verzoekster als vereffenaar de actio pauliana al dan niet rechtmatig heeft ingeroepen, waardoor Uitdelingslijst II als correct kan worden ingediend.

Op 4 september 2018 heeft een mondelinge behandeling plaatsgevonden, waarbij verzoekster aanwezig was.

De beoordeling van het verzoek

1) Bij beschikking van de rechtbank Rotterdam van 16 november 2016 is verzoekster benoemd tot vereffenaar inzake voornoemde nalatenschap. Zij is belanghebbende in de nalatenschap.

2) Artikel 4:210 BW geeft de kantonrechter instrumenten voor zijn toezichthoudende functie bij de vereffening van nalatenschappen. Zo kan hij de vereffenaar verzoeken inlichtingen over het verloop van de vereffening te verschaffen en aanwijzingen geven die de vereffenaar dient op te volgen. De kantonrechter is er niet om voorlichting in het algemeen te geven of in specifieke situaties de vereffenaar te adviseren. Dit betekent ook dat de vereffenaar niet al zijn voorgenomen handelingen ter goedkeuring aan de kantonrechter hoeft voor te leggen.

3) De beoordeling van de in deze procedure aan de kantonrechter voorgelegde vraag of verzoekster al dan niet rechtmatig de actio pauliana heeft ingeroepen kan niet aan de kantonrechter worden voorgelegd in het kader van een verzoek ex artikel 4:210 lid 1 BW. Deze vraag leent zich niet voor het geven van een aanwijzing, nu het de toezichthoudende taak van de kantonrechter te buiten gaat, en het al dan niet inroepen van de actio pauliana tot de gebruikelijke taken of werkzaamheden van vereffenaar in het kader van de vereffening van de nalatenschap behoort.

4) Het verzoek tot het geven van een aanwijzing op grond van artikel 4:210 lid 1 BW wordt daarom afgewezen.

De beslissing

De kantonrechter:

wijst het verzoek af.

Deze beschikking is gegeven door mr. H.M. van de Ven en uitgesproken ter openbare terechtzitting in tegenwoordigheid van de griffier.

781

Tegen deze beschikking kan door verzoeker en andere belanghebbenden geen rechtsmiddel worden aangewend (artikel 676a Rv).