Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBROT:2017:10245

Instantie
Rechtbank Rotterdam
Datum uitspraak
20-12-2017
Datum publicatie
04-01-2018
Zaaknummer
10/660657-16
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - meervoudig
Inhoudsindicatie

Bewezen is verklaard dat de verdachte met anderen twee personen enige tijd van hun vrijheid heeft beroofd, bestolen en mishandeld. Drie jaar gevangenisstraf.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Rechtbank Rotterdam

Team straf 3

Parketnummer: 10/660657-16

Datum uitspraak: 20 december 2017

Tegenspraak

Vonnis van de rechtbank Rotterdam, meervoudige kamer voor strafzaken, in de zaak tegen de verdachte:

[naam verdachte] ,

geboren te [geboorteplaats verdachte] op [geboortedatum verdachte] ,

ingeschreven in de basisregistratie personen op het adres

[adres verdachte] , [woonplaats verdachte] ,

ten tijde van het onderzoek op de terechtzitting preventief gedetineerd in de P.I. Hoogvliet, Koddeweg 100 in Hoogvliet Rotterdam,

raadsman mr. H. Raza, advocaat te Rotterdam.

1 Onderzoek op de terechtzitting

Gelet is op het onderzoek op de terechtzittingen van 27 en 28 november 2017. Het onderzoek is gesloten op de zitting van 20 december 2017.

2 Tenlastelegging

Aan de verdachte is ten laste gelegd hetgeen is vermeld in de dagvaarding, zoals deze op de terechtzitting van 27 november 2017 overeenkomstig de vordering van de officieren van justitie is gewijzigd.

De tekst van de gewijzigde tenlastelegging is als bijlage I aan dit vonnis gehecht.

3 Eis officier van justitie

De officieren van justitie mr. L.C. Visser en mr. P. Wijnands (verder gezamenlijk aan te duiden als: de officier van justitie) hebben gevorderd:

  • -

    bewezenverklaring van het onder 1. primair, 2. primair en 3. primair ten laste gelegde;

  • -

    veroordeling van de verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van zes jaar met aftrek van voorarrest.

4 Waardering van het bewijs

4.1.

Zaak Wet

4.1.1.

Inleiding

In deze zaak worden de verdachte [naam verdachte] en zijn medeverdachten [naam medeverdachte 1] en [naam medeverdachte 2] beschuldigd van – kort gezegd – vrijheidsberoving, diefstal met geweld en mishandeling, plaatsgevonden op 29 november 2016. Verdachten zouden zich hieraan samen schuldig hebben gemaakt; bij [naam verdachte] is subsidiair medeplichtigheid aan deze feiten tenlastegelegd.

4.1.2.

Feiten en omstandigheden

- In de nacht van 29 november 2016 is rond 04.00 uur bij de politie de melding binnengekomen dat er een gijzeling heeft plaatsgevonden. De politie spreekt die nacht met [naam slachtoffer 1] . Deze vertelt dat hij en een vriend van hem, [naam slachtoffer 2] , die nacht door een aantal mannen in een woning in Rotterdam zijn vastgebonden, mishandeld en bedreigd, en na een paar uur zijn vrijgelaten. De politie ziet verwondingen en maakt daarvan foto's. Zowel [naam slachtoffer 1] als [naam slachtoffer 2] doen in de loop van de dag aangifte bij de politie en op 12 januari 2017 zijn zij beiden nogmaals gehoord.

- Volgens de verklaringen van [naam slachtoffer 1] is het volgende gebeurd.

[naam slachtoffer 1] was die avond op stap geweest met zijn vriend [naam slachtoffer 2] . Net na middernacht, rond 00:15 uur, ontving hij via whatsapp een berichtje van [naam verdachte] met de vraag of hij bij hem langs wilde komen. [naam slachtoffer 1] kent [naam verdachte] van kleins af aan, maar hij had hem nu al een tijd niet gezien. [naam slachtoffer 1] heeft [naam slachtoffer 2] gevraagd met hem mee te gaan. Ze zijn samen in de auto van [naam slachtoffer 2] naar de woning van [naam verdachte] in de wijk Zevenkamp in Rotterdam gereden. [naam verdachte] stond buiten bij zijn woning, zodat ze wisten waar ze precies moesten zijn. Toen ze amper binnen waren, in de woonkamer, hoorde [naam slachtoffer 1] in de ruimte ernaast een pistool doorgeladen worden en toen kwamen er ineens tenminste zeven mannen de kamer in, waarvan een aantal met bivakmutsen en met pistolen. [naam slachtoffer 1] is naar de grond gewerkt, op zijn buik. Zijn handen en enkels werden vastgebonden en de capuchon van zijn trui werd over zijn hoofd getrokken. Hij is bedreigd, waarbij vuurwapens zijn getoond. Hij is geslagen en geschopt en mishandeld met diverse voorwerpen, waaronder een hamer en een mes. Zijn broek en boxershort zijn naar beneden getrokken en er zijn foto’s van hem gemaakt. Er zijn vuurwapens op zijn slapen gezet. Hij moest beloven geld te gaan betalen, waarbij gesproken is over € 10.000. Zijn portemonnee en zijn telefoon zijn afgepakt. Uiteindelijk gingen de mannen opruimen en mochten [naam slachtoffer 2] en hij gaan. De portemonnee lag de volgende ochtend voor de deur van de woning van zijn moeder.

- Volgens de verklaringen van [naam slachtoffer 2] is hij die nacht rond 00:30 uur gebeld door [naam slachtoffer 1] met de vraag of hij meeging naar een vriend van hem, die trainingspakken had van bekende voetbalclubs. In de auto van [naam slachtoffer 2] zijn ze naar Zevenkamp gereden. Bij een woning stond een man bij de voordeur, die [naam slachtoffer 1] een boks gaf. Ook [naam slachtoffer 2] heeft deze man een boks gegeven. [naam slachtoffer 1] en [naam slachtoffer 2] zijn daar naar binnen gegaan en op de bank gaan zitten. Toen kwamen er mannen binnen, met bivakmutsen en een aantal met een pistool. Hij is naar de grond gewerkt, zijn onderkleding werd uitgetrokken, en zijn handen en voeten werden vastgebonden. Zijn capuchon is over zijn hoofd getrokken. Hij is geschopt en met verschillende voorwerpen mishandeld. Meermalen is hij geslagen met een vuurwapen tegen zijn hoofd. Hij hoorde dat een wapen werd doorgeladen. Zijn autosleutels moest hij afgeven en zijn IPhone 6 is afgenomen. Uiteindelijk mochten ze vertrekken, rond 03.30 uur, en zijn ze met de auto van [naam slachtoffer 2] weggereden. [naam slachtoffer 2] heeft [naam slachtoffer 1] thuis in Ridderkerk afgezet en is daarna naar Schiedam gereden.

- [naam slachtoffer 1] en [naam slachtoffer 2] hebben, afzonderlijk, aan de politie de woning aan de [adres verdachte] te Rotterdam aangewezen als de woning waarin de gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. [naam verdachte] is als enige bewoner ingeschreven op dit adres.

- Het NFI-rapport over het DNA-onderzoek naar de puntige zijde van een in de woning aangetroffen hamer houdt, op basis van een waarschijnlijkheidshypothese, in dat het DNA- profiel van [naam slachtoffer 1] daarop is aangetroffen.

- Er heeft onderzoek plaatsgevonden naar het gebruik van een aantal mobiele telefoonnummers, die volgens de politie in gebruik zijn bij de drie hiervoor genoemde verdachten in deze zaak. Dit onderzoek heeft het volgende uitgewezen. Tijdens of rond het gepleegde feit is er contact geweest tussen de mobiele telefoons en de zendmast aan de Rietdekkerweg. De plaats delict valt binnen het dekkingsgebied van die zendmast. Rond 04.00 uur 's nachts hebben de mobiele telefoons van de drie verdachten en die van [naam slachtoffer 2] verbinding gemaakt met een zendmast aan de Burg. Hazenberglaan [huisnummer] in Rotterdam-zuid.

- Uit registratiekaarten van eerdere detenties blijkt dat [naam slachtoffer 2] en [naam verdachte] tegelijkertijd in de PI De Schie hebben gezeten in de periode van 13 juni 2014 tot en met 20 augustus 2014, en dat [naam slachtoffer 2] en [naam medeverdachte 1] in de periode van 29 april 2016 tot en met 28 juni 2016 tegelijk waren gedetineerd in afdeling-D van PI De Schie.

Wat was volgens aangevers de rol van [naam verdachte] ?

Volgens [naam slachtoffer 1] is het [naam verdachte] geweest die contact met hem heeft opgenomen en hem heeft gevraagd naar zijn woning te komen. [naam slachtoffer 1] en [naam verdachte] kennen elkaar van kleins af aan. [naam verdachte] heeft [naam slachtoffer 1] en [naam slachtoffer 2] binnen geleid, zijn woning in. [naam verdachte] had geen wapen en geen gezichtsbedekking, maar heeft wel geslagen en geschopt en tegen [naam slachtoffer 1] gezegd dat hij zijn bek moest houden.

Volgens [naam slachtoffer 2] ging hij met [naam slachtoffer 1] naar diens kennis en stond die kennis bij de deur van de woning toen ze daar aankwamen. [naam slachtoffer 2] verklaart dat hij die kennis van [naam slachtoffer 1] in de woning niet meer heeft gezien.

4.1.3.

Standpunt officier van justitie

Volgens de officier van justitie komen de verklaringen van beide aangevers op essentiële punten overeen en geven zij een gedetailleerd beeld van de gebeurtenissen. [naam slachtoffer 1] is verschillende keren gehoord en heeft uitgelegd dat voor zover hij achteraf bepaalde dingen heeft ingevuld, dit kwam doordat bivakmutsen werden gedragen en hij erg gestrest was. Aangevers hebben niet de hele tijd iets over hun hoofd gehad. Zij verklaren dat [naam verdachte] er bij was. Hij zou geen gezichtsbedekking hebben gehad. [naam slachtoffer 1] kent hem al van kleins af aan. Alles heeft zich in zijn woning afgespeeld. [naam verdachte] heeft vervolgens geen duidelijkheid verschaft over wat er volgens hem is gebeurd die nacht en over zijn rol in het geheel. Uit het dossier volgt dat zijn rol bestond uit het maken van de afspraak, terwijl anderen in zijn woning waren, uit het aanwezig zijn in de woning, en – volgens [naam slachtoffer 1] – uit slaan en schoppen. Na het gebeurde is [naam verdachte] meegegaan met de anderen naar Rotterdam-Zuid; hij heeft zich ook toen niet gedistantieerd. De officier van justitie concludeert tot bewezenverklaring van het onder de feiten 1 tot en met 3 telkens primair tenlastegelegde: wederrechtelijke vrijheidsberoving, diefstal met geweld en de mishandeling, tezamen en in vereniging gepleegd met de andere verdachten.

4.1.4.

Standpunt verdediging

Primair is vrijspraak bepleit van alle feiten, subsidiair is bepleit dat een bewezenverklaring beperkt zou moeten blijven tot medeplichtigheid aan mishandeling (feit 3, subsidiair).

De betrouwbaarheid van de verklaringen van de aangevers is zeer gering, mede omdat zij beiden een capuchon of theedoek over hun gezichten hadden. [naam slachtoffer 1] verklaart wisselend over wie er in de woning aanwezig zouden zijn geweest en hij noemt allerlei namen waar hij dan later op terugkomt. De verklaringen van [naam slachtoffer 1] moeten daarom worden uitgesloten van het bewijs.

Als toch aangenomen zou worden dat [naam verdachte] [naam slachtoffer 1] met een smoesje naar zijn woning heeft gelokt en dat hij op de hoogte was van de aanwezigheid van de mannen met bivakmutsen, dan heeft te gelden dat hij geen opzet had op vrijheidsberoving en diefstal. Hooguit is dan medeplichtigheid aan mishandeling aan de orde. Uit het dossier blijkt immers niet dat er concrete afspraken waren gemaakt over wat er in de woning met [naam slachtoffer 1] zou gebeuren; de gebeurtenissen hebben zich in de loop van die nacht ontwikkeld.

Verder is van belang dat vanaf het moment dat aangevers in de woning waren, geen duidelijke rol van [naam verdachte] blijkt. Alleen [naam slachtoffer 1] verklaart dat hij heeft geschopt en geslagen, maar die verklaring moet, zoals gezegd, worden uitgesloten van het bewijs. [naam slachtoffer 2] heeft niets verklaard over geweld door [naam verdachte] . Bovendien zou het genoemde schoppen en slaan een te kleine rol vormen om medeplegen aan te kunnen nemen. [naam verdachte] zou eerder als een 'slaafje' gezien kunnen worden, met een ondergeschikte rol die hoogstens past bij die van een medeplichtige.

4.1.5.

Het oordeel van de rechtbank

Algemeen

De rechtbank overweegt het volgende. De verklaringen van beide aangevers komen op hoofdlijnen en ook op een groot aantal detailpunten overeen, met name als het gaat om de gang van zaken voordat zij de woning binnengaan en over wat er binnen is gebeurd. De bevindingen van het politieonderzoek, zoals hiervoor genoemd onder de feiten en omstandigheden, ondersteunen deze verklaringen op belangrijke onderdelen. [naam slachtoffer 1] en [naam slachtoffer 2] zijn vastgebonden aan handen en voeten/enkels. Fors geweld, bedreigingen en een overmacht van personen met vuurwapens hebben hen verhinderd weg te gaan. De rechtbank acht op grond hiervan wettig en overtuigend bewezen dat [naam slachtoffer 1] en [naam slachtoffer 2] enige tijd wederrechtelijk van hun vrijheid beroofd zijn geweest. Ook de diefstal met geweld van de mobieltjes van de aangevers wordt bewezen geacht. De diefstal van de mobieltjes is gepaard gegaan met fors geweld.

[naam slachtoffer 1] heeft zijn portemonnee teruggevonden voor de woning van zijn moeder, zodat niet blijkt van een oogmerk van wederrechtelijke toe-eigening. Dit laatste geldt ook voor de afgepakte autosleutels van [naam slachtoffer 2] . Aangevers zijn vertrokken in zijn auto, zodat aangenomen moet worden dat hij zijn autosleutels weer heeft teruggekregen.

Tot slot acht de rechtbank ook de mishandelingen wettig en overtuigend bewezen, op grond van de verklaringen van aangevers en de constatering van letsel van [naam slachtoffer 1] door de politie.

Wat was de rol van [naam verdachte] hierbij?

[naam verdachte] is degene geweest die [naam slachtoffer 1] heeft benaderd en uitgenodigd om bij hem langs te komen. [naam slachtoffer 1] heeft [naam verdachte] gezegd dat hij met nog iemand zou komen. [naam verdachte] heeft hen binnengelaten in zijn woning. Het kan niet anders dan dat [naam verdachte] wist dat er op dat moment een aantal mannen in zijn woning aanwezig was.

De rechtbank gaat er verder van uit dat [naam verdachte] bij de strafbare feiten jegens [naam slachtoffer 1] en [naam slachtoffer 2] een actieve rol heeft gehad, in die zin dat hij [naam slachtoffer 1] heeft geschopt en geslagen en hem heeft gezegd dat hij "zijn bek moest houden". De rechtbank ziet geen reden tot twijfel aan de juistheid van de verklaringen van [naam slachtoffer 1] op dit punt. [naam slachtoffer 1] kende [naam verdachte] al lang zodat aan de herkenning grote waarde toekomt. Het feit dat [naam slachtoffer 1] een capuchon en/of theedoek over zijn gezicht had, hoeft geen beletsel te zijn geweest om, ondanks de positie op de buik op de grond, [naam verdachte] te kunnen zien en herkennen gedurende de gebeurtenissen die globaal een paar uur hebben geduurd.

Er is geen enkel aanknopingspunt voor de gedachte dat [naam verdachte] heeft geprobeerd zich te distantiëren van de handelingen van de andere aanwezigen in de woning. Dit wordt versterkt door de omstandigheid dat de mobiele telefoons van de verdachten, met inbegrip van die van [naam verdachte] , rond 04.00 uur 's nachts verbinding hebben gemaakt met een bepaalde zendmast in Rotterdam-zuid. Hieruit volgt dat [naam verdachte] ook na de gebeurtenissen in de woning niet zijn eigen weg is gegaan, maar nog gezamenlijk is opgetrokken met de andere verdachten.

Was er sprake van medeplegen?

Dit alles brengt de rechtbank tot de conclusie dat [naam verdachte] een actieve rol heeft gehad. Het 'lokken' van [naam slachtoffer 1] naar de woning en de vrijwel direct na aankomst in de woning gevolgde geweldshandelingen jegens [naam slachtoffer 1] en [naam slachtoffer 2] impliceren een nauwe en bewuste samenwerking met anderen, welke rol in de woning niet is beëindigd maar juist voortgezet. Dit was een substantiële rol, zowel voorafgaand aan als tijdens het plegen van de strafbare feiten, en van voldoende gewicht om te kunnen spreken van het medeplegen van de vrijheidsberoving, van de diefstal met geweld en van de mishandeling. Deze misdrijven hielden in de onderhavige omstandigheden zodanig sterk verband met elkaar dat niet gezegd kan worden, zoals de verdediging heeft gesteld, dat het opzet van [naam verdachte] , hoogstens in voorwaardelijke zin, beperkt is geweest tot uitsluitend het plegen van een mishandeling.

Het verweer dat hooguit sprake zou kunnen zijn van medeplichtigheid en niet van medeplegen, wordt op deze gronden verworpen.

4.1.6.

Conclusie

Op grond van het voorgaande, in samenhang met de in bijlage II opgenomen bewijsmiddelen, is de conclusie dat [naam verdachte] zich schuldig heeft gemaakt aan het medeplegen van: wederrechtelijke vrijheidsberoving, diefstal met geweld en mishandeling, zoals hierna onder 'de bewezenverklaring' nader zal worden omschreven.

4.2.

Bewezenverklaring

In bijlage II heeft de rechtbank de inhoud van wettige bewijsmiddelen opgenomen, houdende voor de bewezenverklaring redengevende feiten en omstandigheden. Op grond daarvan, en op grond van de redengevende inhoud van het voorgaande, is wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte het onder 1. primair, 2. primair en 3. primair ten laste gelegde heeft begaan op die wijze dat:

1.

(primair)

hij op 29 november 2016 te Rotterdam tezamen en in vereniging met anderen opzettelijk [naam slachtoffer 1] en [naam slachtoffer 2] wederrechtelijk van de vrijheid heeft beroofd en beroofd gehouden, immers hebben hij verdachte en zijn mededaders

- met die [naam slachtoffer 1] afgesproken naar een woning aan de Zevenkampsering te komen en

- in die woning een of meer vuurwapens doorgeladen en vuurwapens en een mes en een hamer en een (vlees)vork getoond aan die [naam slachtoffer 1] en [naam slachtoffer 2] en

- hun, verdachtes, gezichten afgeschermd met bivakmutsen en/of capuchons

en/of doeken en- (meermalen) die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] in het gezicht en/of tegen het hoofd en/of tegen het lichaam geslagen en/of gestompt en/of geschopt en/of getrapt

en

- die [naam slachtoffer 1] en [naam slachtoffer 2] de woorden toegevoegd: "Op de grond liggen. Liggen!"

en

(vervolgens) die [naam slachtoffer 1] en [naam slachtoffer 2] over de grond getrokken en/of gesleept en het gezicht en/of hoofd van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] met een capuchon

en theedoek afgedekt en de handen en enkels van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] (met veters en tyraps) vastgebonden en met een hamer die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] op een oog geslagen en- met een vleesvork in het dijbeen van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] geprikt en/of gestoken

en- met een mes in de arm van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] gesneden en

- sigaretten op de billen van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] uitgedrukt en as van een of meer sigaretten op de billen van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] afgetikt en

- op de rug van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] gestaan en- (meermalen) met een zweep en/of een kabel en/of riem die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] geslagen en- de broek en het boxershort van die [naam slachtoffer 1] en [naam slachtoffer 2] naar beneden getrokken en/of (vervolgens) foto's gemaakt van de billen van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] en

- in de nabijheid van die [naam slachtoffer 2] gezegd: "Houd zijn kont open" en vervolgens een

wc-borstel in de kont van die [naam slachtoffer 2] geduwd en

- een of meer (vuur)wapens op de slapen van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] gezet

en met die (vuur)wapens over het gezicht van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] geaaid en

met een of meer (vuur)wapens tegen het hoofd van die [naam slachtoffer 2] en/of [naam slachtoffer 1] geslagen en- die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] gedreigd zijn/hun moeder en/of vriendin en/of

familie te zullen vermoorden en/of open te zullen snijden en

- in de nabijheid van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] gezegd: "Ga hem voor mij

neerschieten, bewijs jezelf, schiet hem voor mij dood, ik zorg voor je

familie als je vast komt te zitten" en/of "Ik doe het broer, ik doe het",

en- een telefoon aan het oor van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] gehouden en/of

die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] gedwongen te zeggen: "Sorry nee, ik ga terug betalen" en

- de portemonnee en/of telefoon van die [naam slachtoffer 1] afgepakt en/of

die [naam slachtoffer 2] zijn autosleutels en/of telefoon laten afgeven en

- die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] de woorden toegevoegd: "Je weet waar het over

gaat, je weet dat het om die sieraden gaat, je weet dat het over die inbraak

gaat" en/of "We gaan je vermoorden als je aangifte gaat doen" en/of

"Je moet je bek houden", en/of "Je moet 40.000 en/of 10.000 euro, althans

veel geld, betalen" en/of "Waar gaan jullie de 10.000 euro vandaan halen?"

en/of "Waar zijn de sieraden?";

2.

(primair)

hij op 29 november 2016 te Rotterdam tezamen en in vereniging met anderen met het oogmerk van wederrechtelijke toeëigening heeft weggenomen een portemonnee en een telefoon (Samsung S7) toebehorende aan [naam slachtoffer 1] , en een telefoon (merk iPhone)toebehorende aan [naam slachtoffer 2] ,

welke diefstal werd voorafgegaan en vergezeld van gewelden bedreiging met geweld tegen die [naam slachtoffer 1] en [naam slachtoffer 2] , gepleegd met het oogmerk om die diefstal voor te bereiden engemakkelijk te maken , welk geweld en welke bedreiging met geweld

bestonden uit het:

- in de nabijheid van die [naam slachtoffer 1] en [naam slachtoffer 2] vuurwapens doorladen

en- vuurwapens en een mes en een hamer en een vleesvork tonen aan die [naam slachtoffer 1] en [naam slachtoffer 2] en- zijn/hun, verdachtes, gezichten afschermen met bivakmutsen en/of capuchons

en/of doeken en- (meermalen) die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] in het gezicht en/of tegen het hoofd en/of tegen het lichaam slaan en/of stompen en/of schoppen en/of trappen

en- die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] de woorden toevoegen: "Op de grond liggen. Liggen!", en

(vervolgens) die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] over de grond trekken en/of slepen

en

- het gezicht en/of hoofd van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] met een capuchon

en/of theedoek afdekken en

- de handen en enkels van die [naam slachtoffer 1] en [naam slachtoffer 2] (met veters en/of tieraps) vastbinden en- met een hamer die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] op een oog en/of het lichaam slaan en- met een (vlees)vork in het dijbeen van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] prikken en/of steken en met een mes in de arm van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] snijden en- een of meer sigaretten op de billen van die [naam slachtoffer 1] uitdrukken en/of as van een of meer sigaretten op de billen van die [naam slachtoffer 1] aftikken en- op de rug van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] staan en- (meermalen) met een zweep en/of een kabel en/of riem die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] slaan en- de broek en/of het boxershort van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] naar beneden

trekken en/of (vervolgens) foto's maken van de billen van die [naam slachtoffer 1]

en- een wc-borstel in de kont van die [naam slachtoffer 2] te duwen en- een of meer (vuur)wapens op de slapen en/of hoofd van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] zetten

en/of met die (vuur)wapens over het gezicht van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] aaien en/of

met een of meer (vuur)wapens tegen het hoofd van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] slaan en- die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] dreigen zijn moeder en/of vriendin en/of

familie te zullen vermoorden en/of open te zullen snijden en- in de nabijheid van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] zeggen: "Ga hem voor mij neerschieten, bewijs jezelf, schiet hem voor mij dood, ik zorg voor je

familie als je vast komt te zitten" en/of "Ik doe het broer, ik doe het", en

- een telefoon aan het oor van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] houden en/of die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] dwingen te zeggen: "Sorry nee, ik ga terug betalen" en- die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] de woorden toevoegen: "Je weet waar het over gaat, je weet dat het om die sieraden gaat, je weet dat het over die inbraak gaat" en/of "We gaan je vermoorden als je aangifte gaat doen" en/of "Je moet je bek houden", en/of "Je moet 40.000 en/of 10.000 euro, althans

veel geld, betalen" en/of "Waar gaan jullie de 10.000 euro vandaan halen?"

en/of "Waar zijn de sieraden?";

3.

(primair)

hij op 29 november 2016 te Rotterdam, tezamen en in vereniging met anderen meermalen [naam slachtoffer 1] en [naam slachtoffer 2] heeft mishandeld door:

- ( meermalen) die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] in het gezicht en/of tegen het hoofd

en/of tegen het lichaam te slaan en/of te stompen en/of te schoppen en/of

te trappen en- met een hamer die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] op een oog en of het lichaam te slaan en

- met een vleesvork in het dijbeen van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] te prikken en/of

te steken en

- met een mes in de arm van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] te snijden en

- een of meer sigaretten op de billen van die [naam slachtoffer 1] uit te drukken en

- op de rug van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] te staan en

- ( meermalen) met een zweep en/of een kabel en/of riem die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] te

slaan en

- een wc-borstel in de kont van die [naam slachtoffer 2] te duwen en

- met een of meer (vuur)wapens tegen het hoofd van die [naam slachtoffer 2] en/of [naam slachtoffer 1] te slaan.

Hetgeen meer of anders is ten laste gelegd is niet bewezen. De verdachte moet daarvan worden vrijgesproken.

Voor zover in de bewezenverklaarde tenlastelegging taal- en/of schrijffouten voorkomen, zijn deze in de bewezenverklaring verbeterd. De verdachte is daardoor niet in zijn verdediging geschaad.

5 Strafbaarheid feiten

De bewezen feiten leveren op:

1. primair)

medeplegen van opzettelijk iemand wederrechtelijk van de vrijheid beroven en beroofd houden;

2. ( primair)

diefstal, voorafgegaan en vergezeld van geweld en bedreiging met geweld tegen personen, gepleegd met het oogmerk om die diefstal voor te bereiden of gemakkelijk te maken, terwijl het feit gepleegd wordt door twee of meer verenigde personen;

3. ( primair)

medeplegen van mishandeling, meermalen gepleegd.

Er zijn geen feiten of omstandigheden aannemelijk geworden die de strafbaarheid van de feiten uitsluiten. De feiten zijn dus strafbaar.

6 Strafbaarheid verdachte

Er is geen omstandigheid aannemelijk geworden die de strafbaarheid van de verdachte uitsluit. De verdachte is dus strafbaar.

7 Motivering straf

7.1.

Algemene overweging

De straf die aan de verdachte wordt opgelegd, is gegrond op de ernst van de feiten, de omstandigheden waaronder de feiten zijn begaan en de persoon en de persoonlijke omstandigheden van de verdachte. Daarbij wordt in het bijzonder het volgende in aanmerking genomen.

7.2.

Feiten waarop de straf is gebaseerd

De verdachte heeft samen met anderen op 29 november 2016 in zijn woning een kennis van hem, genaamd [naam slachtoffer 1] , en diens vriend, genaamd [naam slachtoffer 2] , tegen hun wil vast gehouden. [naam slachtoffer 1] was een oude bekende van [naam verdachte] en werd ’s nachts opeens door hem gebeld en uitgenodigd in zijn woning in de Rotterdamse wijk Zevenkamp langs te komen. Toen [naam slachtoffer 1] en [naam slachtoffer 2] in de woning arriveerden werden zij vrijwel meteen door meerdere gemaskerde en gewapende mannen overvallen, vastgebonden, mishandeld, vernederd en bedreigd met vuurwapens. Omdat de gezichten van [naam slachtoffer 1] en [naam slachtoffer 2] ook vrijwel meteen werden bedekt en de meeste mannen waren gemaskerd, is het voor hun niet geheel duidelijk wie voor welke handelingen verantwoordelijk is geweest. De verdachte en de anderen hebben van [naam slachtoffer 1] en [naam slachtoffer 2] een geldbedrag geëist. Dit diende binnen een bepaalde termijn na hun vrijlating te worden voldaan, anders zou dit gevolgen hebben voor de vriendinnen en de familie van [naam slachtoffer 1] en [naam slachtoffer 2] .

Dit is een zeer beangstigende situatie en een nachtmerrie voor de slachtoffers geweest. Uit de ter terechtzitting voorgelezen verklaring van [naam slachtoffer 1] blijkt dat het hele gebeuren enorm veel impact op hem heeft gehad en dat hij nog steeds erg veel last heeft van de gevolgen. Er is sprake van zeer ernstige, vernederende feiten, die de rechtbank de verdachte ten zeerste aanrekent.

7.3.

Persoonlijke omstandigheden van de verdachte

7.3.1.

Strafblad

De rechtbank heeft acht geslagen op een uittreksel uit de justitiële documentatie van 9 november 2017, waaruit blijkt dat de verdachte eerder is veroordeeld voor soortgelijke strafbare feiten.

7.3.2.

Rapportages

Reclassering Nederland heeft een vroeghulprapport over de verdachte opgemaakt, gedateerd 21 april 2017, en een rapportage, gedateerd 12 oktober 2017. De reclassering heeft zich in die laatste rapportage van inhoudelijk advies onthouden, aangezien de verdachte geweigerd heeft met de reclassering in gesprek te gaan. De rechtbank heeft acht geslagen op deze rapporten.

7.4.

Conclusies van de rechtbank

Gelet op hetgeen de rechtbank hierboven heeft overwogen, komt zij tot de volgende conclusies.

Gezien de ernst van de feiten kan niet anders worden gereageerd dan met het opleggen van een gevangenisstraf. De rechtbank komt echter tot een lagere straf dan door de officier van justitie is geëist, omdat de rechtbank is uitgegaan van straffen die in min of meer vergelijkbare zaken plegen te worden opgelegd en die liggen lager dan door de officier van justitie is geëist. Alles afwegend acht de rechtbank de hierna te noemen straf passend en geboden.

8 Vordering benadeelde partij/ schadevergoedingsmaatregel

Als benadeelde partij heeft zich in het geding gevoegd: [naam benadeelde] ter zake van de ten laste gelegde feiten. De benadeelde partij vordert een vergoeding van € 1.028,00 aan materiële schade, een vergoeding van € 10.000,00 aan immateriële schade en een bedrag van € 199,00 aan al verschenen rente, in totaal dus een bedrag van € 11.227,00.

8.1.

Standpunt officier van justitie

De officier van justitie heeft zich op het standpunt gesteld dat de vordering van de benadeelde partij hoofdelijk dient te worden toegewezen tot een bedrag van € 11.227,00, met daaraan gekoppeld de schadevergoedingsmaatregel, en dat het resterende gedeelte van de vordering niet-ontvankelijk dient te worden verklaard.

8.2.

Standpunt verdediging

De raadsman heeft zich primair op het standpunt gesteld dat de vordering van de benadeelde partij niet-ontvankelijk dient te worden verklaard, gelet op de bepleite vrijspraak, subsidiair dat de vordering van de benadeelde partij dient te worden afgewezen, nu het niet duidelijk is of er schade is geleden. De onderbouwing van de immateriële schade is te summier. Het strafgeding leent zich niet voor de behandeling van deze vordering.

8.3.

Beoordeling

Naar het oordeel van de rechtbank volgt uit de bewijsoverwegingen dat aan de benadeelde partij door de bewezen verklaarde strafbare feiten rechtstreeks materiële schade is toegebracht. De vordering tot vergoeding hiervan is deugdelijk onderbouwd en zal worden toegewezen tot een bedrag van € 1.028,00.

Voorts volgt naar het oordeel van de rechtbank uit de aard en ernst van hetgeen de benadeelde partij is aangedaan en diens onderbouwing van de gevolgen daarvan voor hem, dat hij door de bewezen verklaarde strafbare feiten rechtstreeks immateriële schade heeft geleden en lijdt. Die schade, voor zover deze nu is kunnen blijken, zal naar maatstaven van billijkheid worden vastgesteld op € 5.000,00. De benadeelde partij zal voor het overige niet-ontvankelijk worden verklaard, aangezien de stukken geen uitsluitsel geven over de ernst en de duur van de psychische schade, nu er slechts een intakegesprek met de benadeelde partij heeft plaatsgevonden. Nader onderzoek naar de gegrondheid van dit resterende, mogelijk toekomstige, gedeelte van de vordering zou een uitgebreide nadere behandeling vereisen. De rechtbank is van oordeel dat de nadere behandeling van dit deel van de vordering een onevenredige belasting van het strafproces zou vormen. Dit deel van de vordering kan derhalve slechts bij de burgerlijke rechter worden aangebracht.

Nu de verdachte de strafbare feiten ter zake waarvan schadevergoeding zal worden toegekend, samen met mededaders heeft gepleegd, zijn zij daarvoor ieder hoofdelijk aansprakelijk. Indien en voor zover de mededaders de benadeelde partij betalen, is de verdachte in zoverre jegens de benadeelde partij van deze betalingsverplichting bevrijd.

De benadeelde partij heeft gevorderd het te vergoeden bedrag te vermeerderen met wettelijke rente. De rechtbank bepaalt dat het te vergoeden schadebedrag vermeerderd wordt met wettelijke rente vanaf 29 november 2016.

Nu de vordering van de benadeelde partij (in overwegende mate) zal worden toegewezen, zal de verdachte worden veroordeeld in de kosten door de benadeelde partij gemaakt, tot op heden begroot op nihil.

Verder is een contactverbod gevorderd, als vorm van schadevergoeding in de zin van artikel 6:103 BW. Naar het oordeel van de rechtbank biedt deze bepaling geen juridische grondslag om een contactverbod op te leggen, omdat dit verbod niet gericht zou zijn op compensatie van schade die wordt veroorzaakt door de bewezen feiten. De juridische grondslag voor een vrijheidsbeperkende maatregel zou gevonden kunnen worden in artikel 38v Wetboek van Strafrecht, welke bepaling een zodanige maatregel mogelijk maakt voor een periode van ten hoogste twee jaren. Gelet evenwel op de op te leggen gevangenisstraf en het voortduren van de voorlopige hechtenis ziet de rechtbank onvoldoende aanleiding nu een contactverbod op te leggen.

8.4.

Conclusie

De verdachte moet de benadeelde partij een schadevergoeding betalen van € 6.028,00, vermeerderd met de wettelijke rente en kosten als hieronder in de beslissing vermeld.

Tevens wordt oplegging van de hierna te noemen maatregel als bedoeld in artikel 36f van het Wetboek van Strafrecht, gevorderd door de officier van justitie, passend en geboden geacht.

Over een deel van de gevorderde schadevergoeding wordt in deze procedure geen inhoudelijke beslissing genomen.

9 Toepasselijke wettelijke voorschriften

Gelet is op de artikelen 36f, 47, 57, 63, 282, 300 en 312 van het Wetboek van Strafrecht.

10 Bijlagen

De in dit vonnis genoemde bijlagen maken deel uit van dit vonnis.

11 Beslissing

De rechtbank:

verklaart bewezen, dat de verdachte de onder 1. primair, 2. primair en 3. primair ten laste gelegde feiten, zoals hiervoor omschreven, heeft begaan;

verklaart niet bewezen hetgeen aan de verdachte meer of anders ten laste is gelegd dan hiervoor bewezen is verklaard en spreekt de verdachte daarvan vrij;

stelt vast dat het bewezen verklaarde oplevert de hiervoor vermelde strafbare feiten;

verklaart de verdachte strafbaar;

veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 3 (drie) jaar;

beveelt dat de tijd die door de veroordeelde voor de tenuitvoerlegging van deze uitspraak in verzekering en in voorlopige hechtenis is doorgebracht, bij de uitvoering van de opgelegde gevangenisstraf in mindering wordt gebracht, voor zover deze tijd niet reeds op een andere vrijheidsstraf in mindering is gebracht;

benadeelde partij [naam benadeelde]

veroordeelt de verdachte hoofdelijk met diens mededaders, des dat de een betalende de ander zal zijn bevrijd, om tegen behoorlijk bewijs van kwijting aan de benadeelde partij [naam benadeelde] , te betalen een bedrag van € 6.028,00 (zegge: zesduizendachtentwintig euro), bestaande uit € 1.028,00 aan materiële schade en € 5.000,00 aan immateriële schade, te vermeerderen met de wettelijke rente hierover vanaf 29 november 2016 tot aan de dag der algehele voldoening;

verklaart de benadeelde partij niet-ontvankelijk in het resterende deel van de vordering; bepaalt dat dit deel van de vordering slechts kan worden aangebracht bij de burgerlijke rechter;

veroordeelt de verdachte in de proceskosten door de benadeelde partij gemaakt, tot op heden aan de zijde van de benadeelde partij begroot op nihil;

legt aan de verdachte de maatregel tot schadevergoeding op, inhoudende de verplichting aan de staat ten behoeve van de benadeelde partij [naam benadeelde] te betalen € 6.028,00 (hoofdsom, zegge: zesduizendachtentwintig euro), vermeerderd met de wettelijke rente vanaf 29 november 2016 tot aan de dag van de algehele voldoening; beveelt dat bij gebreke van volledige betaling en volledig verhaal van het bedrag vervangende hechtenis zal worden toegepast voor de duur van 65 (vijfenzestig) dagen; toepassing van de vervangende hechtenis heft de betalingsverplichting niet op;

verstaat dat betaling aan de benadeelde partij, waaronder begrepen betaling door zijn mededaders, tevens geldt als betaling aan de staat ten behoeve van de benadeelde partij en omgekeerd.

Dit vonnis is gewezen door:

mr. G.M. Munnichs, voorzitter,

en mr. R.J.A.M. Cooijmans en mr. K. Bakker, rechters,

in tegenwoordigheid van mr. L.C. de Hooge, griffier,

en uitgesproken op de openbare terechtzitting van deze rechtbank op de datum die in de kop van dit vonnis is vermeld.

Bijlage I

Tekst gewijzigde tenlastelegging

Aan de verdachte wordt ten laste gelegd dat

1.

op of omstreeks 29 november 2016 te Rotterdam, althans in Nederland,

tezamen en in vereniging met een ander of anderen, althans alleen,

opzettelijk [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] wederrechtelijk van de vrijheid

heeft beroofd en/of beroofd gehouden,

immers heeft/hebben hij verdachte en/of zijn mededader(s)

- met die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] afgesproken naar een woning aan de

Zevenkampsering te komen en/of

- in die woning een of meer (vuur)wapens doorgeladen en/of

- een of meer (vuur)wapens en/of messen en/of een (klauw)hamer en/of een

(vlees)vork getoond aan die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] en/of

- zijn/hun, verdachtes, gezichten afgeschermd met bivakmutsen en/of capuchons

en/of doeken en/of

- ( meermalen) die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] in het gezicht en/of tegen het hoofd

en/of tegen het lichaam geslagen en/of gestompt en/of geschopt en/of getrapt

en/of

- die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] de woorden toegevoegd: "Op de grond liggen. Liggen!", althans

woorden van gelijke (dreigende) aard en/of strekking, en/of (vervolgens) die

[naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] op en/of over de grond getrokken en/of gesleept en/of

- het gezicht en/of hoofd van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] met een capuchon

en/of theedoek afgedekt en/of

- de handen en/of enkels van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] (met veters en/of

tyraps) vastgebonden en/of

- met een (klauw)hamer die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] op een oog geslagen en/of

- met een (vlees)vork in het dijbeen van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] geprikt en/of gestoken

en/of

- met een mes in de arm van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] gesneden en/of

- een of meer sigaretten op de billen van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] uitgedrukt en/of

as van een of meer sigaretten op de billen van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] afgetikt en/of

- op de rug van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] gestaan en/of

- ( meermalen) met een zweep en/of een kabel en/of riem die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2]

geslagen en/of

- de broek en/of het boxershort van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] naar beneden

getrokken en/of (vervolgens) foto's gemaakt van de billen van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2]

en/of

- in de nabijheid van die [naam slachtoffer 2] gezegd: "Houd zijn kont open", althans woorden

van gelijke (dreigende) aard en/of strekking, en/of (vervolgens) een

wc-borstel in de kont van die [naam slachtoffer 2] geduwd en/of

- een of meer (vuur)wapens op de slapen van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] gezet

en/of met die (vuur)wapens over het gezicht van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] geaaid en/of

met een of meer (vuur)wapens tegen het hoofd van die [naam slachtoffer 2] en/of [naam slachtoffer 1] geslagen en/of

- die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] gedreigd zijn/hun moeder en/of vriendin en/of

familie te zullen vermoorden en/of open te zullen snijden en/of

- in de nabijheid van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] gezegd: "Ga hem voor mij

neerschieten, bewijs jezelf, schiet hem voor mij dood, ik zorg voor je

familie als je vast komt te zitten" en/of "Ik doe het broer, ik doe het",

althans woorden van gelijke (dreigende) aard en/of strekking, en/of

- een telefoon aan het oor van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] gehouden en/of die [naam slachtoffer 1] en/of

[naam slachtoffer 2] gedwongen te zeggen: "Sorry nee, ik ga terug betalen", althans woorden van

gelijke aard en/of strekking, en/of

- de portemonnee en/of telefoon van die [naam slachtoffer 1] afgepakt en/of

die [naam slachtoffer 2] zijn autosleutels en/of telefoon laten afgeven en/of

- die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] de woorden toegevoegd: "Je weet waar het over

gaat, je weet dat het om die sieraden gaat, je weet dat het over die inbraak

gaat" en/of "We gaan je vermoorden als je aangifte gaat doen" en/of

"Je moet je bek houden", en/of "Je moet 40.000 en/of 10.000 euro, althans

veel geld, betalen" en/of "Waar gaan jullie de 10.000 euro vandaan halen?"

en/of "Waar zijn de sieraden?", althans woorden van gelijke (dreigende) aard

en/of strekking;

Subsidiair, voorzover het vorenstaande niet tot een veroordeling mocht of zou

kunnen leiden:

[naam medeverdachte 1] en/of [naam medeverdachte 2] en/of een of meer (nog) onbekend

gebleven personen,

op of omstreeks 29 november 2016 te Rotterdam, althans in Nederland,

tezamen en in vereniging met een ander of anderen, althans alleen,

opzettelijk [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] wederrechtelijk van de vrijheid

heeft beroofd en/of beroofd gehouden,

immers heeft/hebben hij verdachte en/of zijn mededader(s)

- met die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] afgesproken naar een woning aan de

Zevenkampsering te komen en/of

- in die woning een of meer (vuur)wapens doorgeladen en/of

- een of meer (vuur)wapens en/of messen en/of een (klauw)hamer en/of een

(vlees)vork getoond aan die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] en/of

- zijn/hun, verdachtes, gezichten afgeschermd met bivakmutsen en/of capuchons

en/of doeken en/of

- ( meermalen) die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] in het gezicht en/of tegen het hoofd

en/of tegen het lichaam geslagen en/of gestompt en/of geschopt en/of getrapt

en/of

- die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] de woorden toegevoegd: "Op de grond liggen. Liggen!", althans

woorden van gelijke (dreigende) aard en/of strekking, en/of (vervolgens) die

[naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] op en/of over de grond getrokken en/of gesleept en/of

- het gezicht en/of hoofd van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] met een capuchon

en/of theedoek afgedekt en/of

- de handen en/of enkels van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] (met veters en/of

tyraps) vastgebonden en/of

- met een (klauw)hamer die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] op een oog geslagen en/of

- met een (vlees)vork in het dijbeen van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] geprikt en/of gestoken

en/of

- met een mes in de arm van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] gesneden en/of

- een of meer sigaretten op de billen van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] uitgedrukt en/of

as van een of meer sigaretten op de billen van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] afgetikt en/of

- op de rug van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] gestaan en/of

- ( meermalen) met een zweep en/of een kabel die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2]

geslagen en/of

- de broek en/of het boxershort van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] naar beneden

getrokken en/of (vervolgens) foto's gemaakt van de billen van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2]

en/of

- in de nabijheid van die [naam slachtoffer 2] gezegd: "Houd zijn kont open", althans woorden

van gelijke (dreigende) aard en/of strekking, en/of (vervolgens) een

wc-borstel in de kont van die [naam slachtoffer 2] geduwd en/of

- een of meer (vuur)wapens op de slapen van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] gezet

en/of met die (vuur)wapens over het gezicht van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] geaaid en/of

met een of meer (vuur)wapens tegen het hoofd van die [naam slachtoffer 2] en/of [naam slachtoffer 1] geslagen en/of

- die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] gedreigd zijn/hun moeder en/of vriendin en/of

familie te zullen vermoorden en/of open te zullen snijden en/of

- in de nabijheid van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] gezegd: "Ga hem voor mij

neerschieten, bewijs jezelf, schiet hem voor mij dood, ik zorg voor je

familie als je vast komt te zitten" en/of "Ik doe het broer, ik doe het",

althans woorden van gelijke (dreigende) aard en/of strekking, en/of

- een telefoon aan het oor van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] gehouden en/of die [naam slachtoffer 1] en/of

[naam slachtoffer 2]

gedwongen te zeggen: "Sorry nee, ik ga terug betalen", althans woorden van

gelijke aard en/of strekking, en/of

- de portemonnee en/of telefoon van die [naam slachtoffer 1] afgepakt en/of

die [naam slachtoffer 2] zijn autosleutels en/of telefoon laten afgeven en/of

- die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] de woorden toegevoegd: "Je weet waar het over

gaat, je weet dat het om die sieraden gaat, je weet dat het over die inbraak

gaat" en/of "We gaan je vermoorden als je aangifte gaat doen" en/of

"Je moet je bek houden", en/of "Je moet 40.000 en/of 10.000 euro, althans

veel geld, betalen" en/of "Waar gaan jullie de 10.000 euro vandaan halen?"

en/of "Waar zijn de sieraden?", althans woorden van gelijke (dreigende) aard

en/of strekking;

bij en/of tot het plegen van welk misdrijf verdachte op of omstreeks

29 november 2016 te Rotterdam

opzettelijk behulpzaam is geweest en/of opzettelijk gelegenheid, middelen en/of

inlichtingen heeft verschaft, door met die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] af

te spreken en/of die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] mee te nemen naar en/of binnen te laten in zijn,

verdachtes, woning, zijnde de plaats delict

2.

op of omstreeks 29 november 2016 te Rotterdam, althans in Nederland,

tezamen en in vereniging met een ander of anderen, althans alleen,

met het oogmerk van wederrechtelijke toeëigening heeft weggenomen

een portemonnee en/of een telefoon (Samsung S7), in elk geval enig goed,

geheel of ten dele toebehorende aan [naam slachtoffer 1] , en/of een telefoon (merk iPhone), in elk geval enig goed, toebehorende aan [naam slachtoffer 2]

in elk geval aan een ander of anderen dan aan verdachte en/of zijn mededader(s),

welke diefstal werd voorafgegaan en/of vergezeld en/of gevolgd van geweld

en/of bedreiging met geweld tegen die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] , gepleegd met het oogmerk om

die diefstal voor te bereiden en/of gemakkelijk te maken en/of om bij

betrapping op heterdaad aan zichzelf en/of aan (een) andere deelnemer(s) van

voormeld misdrijf hetzij de vlucht mogelijk te maken, hetzij het bezit van het

gestolene te verzekeren, welk geweld en/of welke bedreiging met geweld

bestond(en) uit het:

- in de nabijheid van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] een of meer (vuur)wapens doorladen en/of

- een of meer (vuur)wapens en/of messen en/of een (klauw)hamer en/of een

(vlees)vork tonen aan die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] en/of

- zijn/hun, verdachtes, gezichten afschermen met bivakmutsen en/of capuchons

en/of doeken en/of

- ( meermalen) die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] in het gezicht en/of tegen het hoofd

en/of tegen het lichaam slaan en/of stompen en/of schoppen en/of trappen

en/of

- die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] de woorden toevoegen: "Op de grond liggen. Liggen!", althans

woorden van gelijke (dreigende) aard en/of strekking, en/of (vervolgens) die

[naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] op en/of over de grond trekken en/of slepen en/of

- het gezicht en/of hoofd van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] met een capuchon

en/of theedoek afdekken en/of

- de handen en/of enkels van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] (met veters en/of

tieraps) vastbinden en/of

- met een (klauw)hamer die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] op een oog en/of het lichaam slaan en/of

- met een (vlees)vork in het dijbeen van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] prikken en/of steken en/of

met een mes in de arm van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] snijden en/of

- een of meer sigaretten op de billen van die [naam slachtoffer 1] uitdrukken en/of

as van een of meer sigaretten op de billen van die [naam slachtoffer 1] aftikken en/of

- op de rug van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] staan en/of

- ( meermalen) met een zweep en/of een kabel en/of riem die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] slaan en/of

- de broek en/of het boxershort van die [naam slachtoffer 1] /of [naam slachtoffer 2] naar beneden

trekken en/of (vervolgens) foto's maken van de billen van die [naam slachtoffer 1]

en/of

- een wc-borstel in de kont van die [naam slachtoffer 2] te duwen en/of

- een of meer (vuur)wapens op de slapen van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] zetten

en/of met die (vuur)wapens over het gezicht van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] aaien en/of

met een of meer (vuur)wapens tegen het hoofd van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] slaan en/of

- die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] dreigen zijn moeder en/of vriendin en/of

familie te zullen vermoorden en/of open te zullen snijden en/of

- in de nabijheid van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] zeggen: "Ga hem voor mij

neerschieten, bewijs jezelf, schiet hem voor mij dood, ik zorg voor je

familie als je vast komt te zitten" en/of "Ik doe het broer, ik doe het",

althans woorden van gelijke (dreigende) aard en/of strekking, en/of

- een telefoon aan het oor van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] houden en/of die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2]

dwingen te zeggen: "Sorry nee, ik ga terug betalen", althans woorden van

gelijke aard en/of strekking, en/of

- die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] de woorden toevoegen: "Je weet waar het over

gaat, je weet dat het om die sieraden gaat, je weet dat het over die inbraak

gaat" en/of "We gaan je vermoorden als je aangifte gaat doen" en/of

"Je moet je bek houden", en/of "Je moet 40.000 en/of 10.000 euro, althans

veel geld, betalen" en/of "Waar gaan jullie de 10.000 euro vandaan halen?"

en/of "Waar zijn de sieraden?", althans woorden van gelijke (dreigende) aard

en/of strekking;

(artikel 312 jo 47 SR)

Subsidiair, voorzover het vorenstaande niet tot een veroordeling mocht of zou

kunnen leiden:

[naam medeverdachte 1] en/of [naam medeverdachte 2] en/of een of meer (nog) onbekend

gebleven personen,

op of omstreeks 29 november 2016 te Rotterdam, althans in Nederland,

tezamen en in vereniging met een ander of anderen, althans alleen,

met het oogmerk van wederrechtelijke toeëigening heeft weggenomen

een portemonnee en/of een telefoon (Samsung S7), in elk geval enig goed,

geheel of ten dele toebehorende aan [naam slachtoffer 1] , en/of een telefoon (merk iPhone), in elk geval enig goed, toebehorende aan [naam slachtoffer 2] in elk geval aan een ander of anderen dan aan verdachte en/of zijn mededader(s),

welke diefstal werd voorafgegaan en/of vergezeld en/of gevolgd van geweld

en/of bedreiging met geweld tegen die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] gepleegd met het oogmerk om

die diefstal voor te bereiden en/of gemakkelijk te maken en/of om bij

betrapping op heterdaad aan zichzelf en/of aan (een) andere deelnemer(s) van

voormeld misdrijf hetzij de vlucht mogelijk te maken, hetzij het bezit van het

gestolene te verzekeren, welk geweld en/of welke bedreiging met geweld

bestond(en) uit het:

- in de nabijheid van die [naam slachtoffer 1] of [naam slachtoffer 2] een of meer (vuur)wapens doorladen en/of

- een of meer (vuur)wapens en/of messen en/of een (klauw)hamer en/of een

(vlees)vork tonen aan die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] en/of

- zijn/hun, verdachtes, gezichten afschermen met bivakmutsen en/of capuchons

en/of doeken en/of

- ( meermalen) die [naam slachtoffer 1] of [naam slachtoffer 2] in het gezicht en/of tegen het hoofd

en/of tegen het lichaam slaan en/of stompen en/of schoppen en/of trappen

en/of

- die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] de woorden toevoegen: "Op de grond liggen, liggen", althans

woorden van gelijke (dreigende) aard en/of strekking, en/of (vervolgens) die

[naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] op en/of over de grond trekken en/of slepen en/of

- het gezicht en/of hoofd van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] met een capuchon

en/of theedoek afdekken en/of

- de handen en/of enkels van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] (met veters en/of

tyraps) vastbinden en/of

- met een (klauw)hamer die [naam slachtoffer 1] of [naam slachtoffer 2] op een oog en/of het lichaam slaan en/of

- met een (vlees)vork in het dijbeen van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] prikken en/of steken

en/of

- met een mes in de arm van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] snijden en/of

- een of meer sigaretten op de billen van die [naam slachtoffer 1] uitdrukken en/of

as van een of meer sigaretten op de billen van die [naam slachtoffer 1] aftikken en/of

- op de rug van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] staan en/of

- ( meermalen) met een zweep en/of een kabel en/of riem die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] slaan en/of

- de broek en/of het boxershort van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] naar beneden

trekken en/of (vervolgens) foto's maken van de billen van die [naam slachtoffer 1]

en/of

- een wc-borstel in de kont van die [naam slachtoffer 2] te duwen en/of

- een of meer (vuur)wapens op de slapen van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] zetten

en/of met die (vuur)wapens over het gezicht van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] aaien en/of

met een of meer (vuur)wapens tegen het hoofd van die [naam slachtoffer 2] en/of [naam slachtoffer 1] slaan en/of

- die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] dreigen zijn moeder en/of vriendin en/of

familie te zullen vermoorden en/of open te zullen snijden en/of

- in de nabijheid van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] zeggen: "Ga hem voor mij

neerschieten, bewijs jezelf, schiet hem voor mij dood, ik zorg voor je

familie als je vast komt te zitten" en/of "Ik doe het broer, ik doe het",

althans woorden van gelijke (dreigende) aard en/of strekking, en/of

- een telefoon aan het oor van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] houden en/of die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2]

dwingen te zeggen: "Sorry nee, ik ga terug betalen", althans woorden van

gelijke aard en/of strekking, en/of

- die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] de woorden toevoegen: "Je weet waar het over

gaat, je weet dat het om die sieraden gaat, je weet dat het over die inbraak

gaat" en/of "We gaan je vermoorden als je aangifte gaat doen" en/of

"Je moet je bek houden", en/of "Je moet 40.000 en/of 10.000 euro, althans

veel geld, betalen" en/of "Waar gaan jullie de 10.000 euro vandaan halen?"

en/of "Waar zijn de sieraden?", althans woorden van gelijke (dreigende) aard

en/of strekking,

bij en/of tot het plegen van welk misdrijf verdachte op of omstreeks

29 november 2016 te Rotterdam

opzettelijk behulpzaam is geweest en/of opzettelijk gelegenheid, middelen en/of

inlichtingen heeft verschaft, door met die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] af

te spreken en/of die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] mee te nemen naar en/of binnen te laten in zijn,

verdachtes, woning, zijnde de plaats delict

3.

Hij op of omstreeks 29 november 2016 te Rotterdam,

tezamen en in vereniging met een of meer anderen, althans alleen,

meermalen, althans eenmaal, (telkens)

[naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] heeft mishandeld door:

- ( meermalen) die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] in het gezicht en/of tegen het hoofd

en/of tegen het lichaam te slaan en/of te stompen en/of te schoppen en/of

te trappen en/of

- met een (klauw)hamer die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] op een oog en/of het lichaam te slaan en/of

- met een (vlees)vork in het dijbeen van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] te prikken en/of

te steken en/of

- met een mes in de arm van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] te snijden en/of

- een of meer sigaretten op de billen van die [naam slachtoffer 1] uit te drukken en/of

- op de rug van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] te staan en/of

- ( meermalen) met een zweep en/of een kabel en/of riem die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] te

slaan en/of

- een wc-borstel in de kont van die [naam slachtoffer 2] te duwen en/of

- met een of meer (vuur)wapens tegen het hoofd van die [naam slachtoffer 2] en/of [naam slachtoffer 1] te slaan;

(artikel 300 jo 47 SR)

Subsidiair, voorzover het vorenstaande niet tot een veroordeling mocht of zou

kunnen leiden:

[naam medeverdachte 1] en/of [naam medeverdachte 2] en/of een of meer (nog) onbekend

gebleven personen,

op of omstreeks 29 november 2016 te Rotterdam,

tezamen en in vereniging met een of meer anderen, althans alleen,

meermalen, althans eenmaal, (telkens)

[naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] heeft mishandeld door:

- ( meermalen) die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] in het gezicht en/of tegen het hoofd

en/of tegen het lichaam te slaan en/of te stompen en/of te schoppen en/of

te trappen en/of

- met een (klauw)hamer die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] op een oog en/of het lichaam te slaan en/of

- met een (vlees)vork in het dijbeen van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] te prikken en/of

te steken en/of

- met een mes in de arm van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] te snijden en/of

- een of meer sigaretten op de billen van die [naam slachtoffer 1] uit te drukken en/of

- op de rug van die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] te staan en/of

- ( meermalen) met een zweep en/of een kabel en/of riem die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] te

slaan en/of

- een wc-borstel in de kont van die [naam slachtoffer 2] te duwen en/of

- met een of meer (vuur)wapens tegen het hoofd van die [naam slachtoffer 2] en/of [naam slachtoffer 1] te slaan,

bij en/of tot het plegen van welk misdrijf verdachte op of omstreeks

29 november 2016 te Rotterdam

opzettelijk behulpzaam is geweest en/of opzettelijk gelegenheid, middelen en/of

inlichtingen heeft verschaft, door met die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] af

te spreken en/of die [naam slachtoffer 1] en/of [naam slachtoffer 2] mee te nemen naar en/of binnen te laten in zijn,

verdachtes, woning, zijnde de plaats delict;

(artikel 300 jo 48 SR)