Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBROT:2011:BP8361

Instantie
Rechtbank Rotterdam
Datum uitspraak
15-03-2011
Datum publicatie
18-03-2011
Zaaknummer
374366/FT-EA 11.536
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

Faillissementsrecht. Eigen aangifte faillissement. In een eerder faillissement heeft er uitdeling plaatsgevonden. Analoge toepassing van artikel 18 Faillissementswet. Onvoldoende baten om de kosten van het faillissement te dekken. Afwijzing.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK ROTTERDAM

Sector civiel recht

Rekestnummer: 374366/FT-EA 11.536

BESCHIKKING op het verzoek van:

[naam verzoekster]

[woonplaats verzoekster]

verzoekster

strekkende tot haar (op eigen aangifte) faillietverklaring:

1. De procedure

Verzoeker is op 15 maart 2011 in raadkamer gehoord.

2. De beoordeling

De rechtbank is er ambtshalve mee bekend dat verzoekster op 19 november 2009 failliet is verklaard, waarna op 25 december 2010 de uitdelingslijst verbindend is geworden. Aan de concurrente schuldeisers 3,34% van hun vorderingen zijn uitgekeerd.

Artikel 18 Faillissementswet stelt dat indien een faillissement wegens gebrek aan baten is opgeheven een nieuwe faillissementsverklaring binnen drie jaar na opheffing van het faillissement slechts mogelijk is als de schuldenaar aantoont dat de kosten van het faillissement gedekt zijn. De rechtbank ziet aanleiding voor een analoge benadering van het onderhavige verzoek.

De rechtbank dient te beoordelen of er perspectief is op betaling van de faillissementskosten en uitdeling aan de schuldeisers. Verzoekster heeft niet aannemelijk gemaakt dat er voldoende baten aanwezig zijn of zullen zijn om de kosten van het faillissement te bestrijden, laat staan dat enige uitkering aan schuldeisers valt te verwachten.

Haar faillissement dient daarom geen door de Faillissementswet beschermd belang.

Derhalve is de rechtbank van oordeel dat ondanks het feit dat er in het voorgaande faillissement een uitdeling heeft plaatsgevonden de onderhavige faillissementsaangifte dient te worden afgewezen.

3. De beslissing

De rechtbank:

- wijst af het verzoek tot faillietverklaring.

Deze beschikking is op 15 maart 2011 gegeven door mr. WE. Merens, rechter, in aanwezigheid van mr. A.M. Pieters-Boelhouwer, griffier.