Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBROT:2010:BL3709

Instantie
Rechtbank Rotterdam
Datum uitspraak
10-02-2010
Datum publicatie
12-02-2010
Zaaknummer
346952 / BO RK 113/10
Rechtsgebieden
Personen- en familierecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

Wet BOPZ. Voorlopige machtiging tot opneming/verblijf in psychiatrisch ziekenhuis. Weigering behandeling tumor - doodswens - wilsbekwaamheid.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

beschikking

RECHTBANK ROTTERDAM

Sector civiel recht

Enkelvoudige kamer

Datum uitspraak: 10 februari 2010

Zaaknummer: 346952

Rekestnummer: BO RK 113/10

Pati├źntennummer: 1022559

Beschikking in de zaak van:

de officier van justitie in het arrondissement Rotterdam, hierna: de officier,

met betrekking tot:

[naam betrokkene],

geboren op [geboortedatum] te [geboorteplaats],

wonende te [adres],

advocaat mr. M.H. de Lange.

Het verloop van de procedure

De officier heeft op 20 januari 2010 een verzoekschrift ingediend tot het verlenen van een voorlopige machtiging tot opneming/verblijf van betrokkene in een psychiatrisch ziekenhuis. Bij dit verzoekschrift bevindt zich:

- de geneeskundige verklaring bedoeld in artikel 5 lid 1 van de wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (BOPZ).

Op 9 februari 2010 zijn gehoord: de sociaal psychiatrisch verpleegkundige [naam verpleegkundige] en betrokkene, alsmede de ouders van betrokkene, allen in het bijzijn van mr. M.H. de Lange voornoemd.

Op 10 februari 2010 is de behandeld arts [naam arts] telefonisch gehoord. De rechter heeft mr. De Lange vervolgens telefonisch op de hoogte gesteld van het gehoorde. Mr. De Lange heeft daarop telefonisch gereageerd.

De beoordeling

Uit de geneeskundige verklaring en de mondelinge toelichting van de behandelend arts voornoemd blijkt het volgende: bij betrokkene is sprake van een schizo-affectieve stoornis.

Derhalve is betrokkene lijdende aan een stoornis van de geestvermogens.

Deze stoornis van de geestvermogens doet betrokkene het volgende gevaar veroorzaken voor betrokkene zelf en anderen: betrokkene lijdt aan angsten en paranoïde wanen en weigert als gevolg daarvan zich te laten onderzoeken op een mogelijke borsttumor. Het gevaar bestaat hierdoor dat de lichamelijke conditie van betrokkene zal verslechteren met mogelijk een dodelijke afloop. Daarnaast gaat de zorg voor betrokkene ten koste van de gezondheid van de hoogbejaarde ouders. Helaas weigert betrokkene medicatie te nemen voor haar stoornis, hoewel zij daar in het verleden goed op reageerde.

De betrokkene geeft duidelijk te kennen dat zij niet behandeld wil worden voor de eventuele tumor en geeft aan dat zij liever door middel van een morfinepomp wil sterven. Volgens de behandelend arts komt deze wens voort uit de stoornis waaraan betrokkene lijdt en is zij op dit punt dus wilsonbekwaam.

Op grond van het voorgaande ziet de rechter reden de machtiging te verlenen voor de duur van drie maanden, om betrokkene nader te kunnen onderzoeken, in te stellen op medicatie en vervolgens te bezien hoe bekwaam haar wens om niet behandeld te worden dan moet worden beoordeeld.

Het gevaar kan niet door tussenkomst van personen of instellingen buiten een psychiatrisch ziekenhuis worden afgewend. Betrokkene geeft geen blijk van de nodige bereidheid vrijwillig in een psychiatrisch ziekenhuis te verblijven.

Daarom wordt op grond van de BOPZ als volgt beslist.

De beslissing

Verleent voorlopige machtiging om: [naam betrokkene], voornoemd,

in een psychiatrisch ziekenhuis te doen opnemen en te doen verblijven tot uiterlijk 9 mei 2010.

Deze beschikking is gegeven door mr. H.L. de Gruijl- van Benthem, rechter, in bijzijn van D.T.A.M. Schapendonk, griffier.