Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBROT:2008:BE9145

Instantie
Rechtbank Rotterdam
Datum uitspraak
21-08-2008
Datum publicatie
25-08-2008
Zaaknummer
07-799R
Rechtsgebieden
Insolventierecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

Faillissementsrecht. Schuldsaneringsregeling. Overgangsrecht. De overgangsbepaling dat het oude recht (van voor 1 januari 2008) van toepassing blijft op een reeds vastgesteld saneringsplan, moet zo gelezen worden dat zij dient ter bescherming van eenmaal vastgestelde belangen van schuldenaren die door het nieuwe recht in het geding zouden komen.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK ROTTERDAM

Sector civiel recht

afwijzing voordracht tussentijdse beëindiging schuldsaneringsregeling

+ wijziging saneringsplan

insolventienummer: <-->

uitspraakdatum: 21 augustus 2008

VONNIS in de schuldsaneringsregeling van:

<schuldenares>

wonende te Rotterdam

schuldenares

1. De procedure

De rechter-commissaris heeft op 2 juli 2008 een voordracht gedaan om de toepassing van de schuldsaneringsregeling te beëindigen. De schuldenares en de bewindvoerder zijn gehoord ter terechtzitting van 21 augustus 2008. De uitspraak is bepaald op heden.

De rechtbank verwijst voor de grond voor tussentijdse beëindiging naar de voordracht van de rechter-commissaris.

2. De beoordeling

De rechtbank stelt vast dat de opleiding van schuldenares zich in de fase bevindt dat zij een stageplek moet zoeken. De stage duurt drie maanden, aan het eind waarvan, bij gebleken geschiktheid, kans bestaat op een arbeidsovereenkomst voor zes maanden. Dit is een positieve ontwikkeling, maar het laat onverlet dat schuldenares zich vanaf december 2007 zes maanden niet naar behoren aan haar sollicitatieverplichting heeft gehouden. De rechtbank gaat voorbij aan het verweer dat schuldenares niet op de hoogte was van deze verplichting. Onder andere in het op de toelatingszitting uitgereikte informatieblad en tijdens het huisbezoek door de bewindvoerder is de sollicitatieverplichting aan de orde (geweest).

De rechtbank oordeelt dat tussentijdse beëindiging van de regeling niet in verhouding staat tot de geconstateerde tekortkoming. De tekortkoming kan echter niet zonder gevolgen blijven. De rechtbank wijzigt het saneringsplan daarom in die zin, dat de termijn gedurende welke de schuldsaneringsregeling van toepassing is met een half jaar wordt verlengd om de schuldeisers te compenseren voor de schade die zij lijden door de tekortkoming van schuldenares. Hoewel op een eenmaal vastgesteld saneringsplan volgens artikel IV Overgangsrecht het voor 1 januari 2008 geldende recht van toepassing blijft, waardoor het voornemen tot wijziging van het saneringsplan gepubliceerd moet worden, wijkt de rechtbank daar in de voorliggende regeling van af omdat zij de overgangsbepaling zo leest, dat zij dient ter bescherming van eenmaal vastgestelde belangen van schuldenaren die door het nieuwe recht in het geding zouden komen. Daarvan is in deze regeling geen sprake. Schuldenares stemt in met verlenging van de regeling.

3. De beslissing

De rechtbank:

- wijst af de voordracht tot tussentijdse beëindiging van de toepassing van de schuldsaneringsregeling;

- wijzigt het saneringsplan in die zin, dat de termijn gedurende welke de toepassing van de schuldsaneringsregeling van toepassing is eindigt op 6 maart 2011.

Dit vonnis is gewezen door mr. I.C. Prenger-de Kwant, rechter, en in aanwezigheid van de griffier uitgesproken ter openbare terechtzitting van 21 augustus 2008.