Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBROT:2006:AZ2993

Instantie
Rechtbank Rotterdam
Datum uitspraak
24-11-2006
Datum publicatie
24-11-2006
Zaaknummer
272179 / HA RK 06-174
Formele relaties
Hoger beroep: ECLI:NL:GHSGR:2007:BB2032, Niet ontvankelijk
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

Onbinding van de Stichting Hell's Angels. Verwezen naar de rechtbank Amsterdam.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK ROTTERDAM

Sector civiel recht

Zaak-/rekestnummer: 272179 / HA RK 06-174

Uitspraak: 24 november 2006

BESCHIKKING van de enkelvoudige kamer op het verzoekschrift van:

het OPENBAAR MINISTERIE,

zetelende te Rotterdam,

verzoeker,

- tegen -

de stichting STICHTING HELLS ANGELS MC,

gevestigd te Rotterdam,

wederpartij,

voor wie zich nog geen procureur heeft gesteld.

Partijen worden hierna aangeduid als “het openbaar ministerie” respectievelijk “de stichting”.

1 De beoordeling

1.1 Het openbaar ministerie heeft gevorderd dat de stichting bij uitvoerbaar bij voorraad te verklaren beschikking verboden wordt verklaard en wordt ontbonden, onder benoeming van een vereffenaar, niet zijnde één van de bestuursleden van de stichting, met bepaling dat een eventueel batig saldo na vereffening wordt uitgekeerd aan de Staat.

1.2 Uit het verzoekschrift blijkt dat de stichting één van de zeven in Nederland gevestigde chapters van de Hells Angels is en dat de activiteiten van de chapters zijn ondergebracht in zeven stichtingen/verenigingen met een nagenoeg gelijkluidende doelstelling. Daarnaast is er een, in Amsterdam gevestigde, overkoepelende stichting. Uit het verzoekschrift blijkt dat de hiervoor bedoelde chapters van de Hells Angels voorwerp zijn van een strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Landelijk Parket. Het openbaar ministerie heeft gelijktijdig bij verschillende rechtbanken, onder meer de rechtbank Amsterdam, verzoekschriften ingediend met dezelfde strekking als het bij deze rechtbank ingediende verzoekschrift. De feitelijke grondslag van deze verzoekschriften wordt gevormd door de resultaten van het hiervoor bedoelde strafrechtelijke onderzoek onder leiding van het Landelijk Parket. De in deze verzoekschriften vervatte vordering heeft dezelfde juridische grondslag.

1.3 Het vooroverwogene leidt tot de conclusie dat het bij deze rechtbank ingediende verzoekschrift samenhangt met de onder meer bij de rechtbank Amsterdam ingediende verzoekschriften met betrekking tot de aldaar gevestigde rechtspersonen, te weten die waarin de activiteiten van de aldaar actieve chapter zijn ondergebracht en de eerder aangeduide overkoepelende stichting. Gelet op het onder 1.2 overwogene is deze samenhang zodanig dat een gezamenlijke behandeling door één rechter gerechtvaardigd is om redenen van doelmatigheid, waaronder begrepen het tegengaan van tegenstrijdige beslissingen. De zaak wordt daarom verwezen naar de rechtbank Amsterdam.

2 De beslissing

De rechtbank,

verwijst de zaak in de stand van het geding waarin het zich bevindt naar de rechtbank Amsterdam.

Deze beschikking is gegeven door mr. L. de Loor-Alwin.

Uitgesproken in het openbaar.

1548