Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBOVE:2013:4560

Instantie
Rechtbank Overijssel
Datum uitspraak
09-10-2013
Datum publicatie
25-03-2014
Zaaknummer
C/08/145681 FT RK 1538/13
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

Niet-ontvankelijk verklaring in schuldsaneringsverzoek, omdat de verklaring ex artikel 285 lid 1 sub f Faillissementswet is afgegeven door een daartoe onbevoegde persoon/onbevoegde instantie, zijnde de beschermingsbewindvoerder

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK OVERIJSSEL

Team Toezicht

Zittingsplaats Almelo

rekestnummers: C/08/145681 FT RK 1538/13

uitspraakdatum: 9 oktober 2013

Vonnis van de rechtbank Overijssel, enkelvoudige kamer voor burgerlijke zaken op het verzoek van:

[verzoeker],

geboren op [geboortedatum] te[geboortedatum],

wonende te [woonplaats], [adres].

verder [verzoeker] te noemen.

Ten aanzien van de goederen van [verzoeker] is op 4 maart 2010 een onderbewindstelling uitgesproken, met benoeming van de Stichting Christelijke Schuldhulp te Enschede tot (beschermings)bewindvoerder.

Het procesverloop

[verzoeker] heeft een verzoekschrift ingediend de toepassing van de schuldsaneringsregeling uit te spreken.

De beoordeling

De feiten

Op 8 oktober 2013 heeft de rechtbank een verzoekschrift tot toepassing van de schuldsaneringsregeling met bijlagen van [verzoeker] ontvangen.

Bij het verzoekschrift is een verklaring ex artikel 285 lid 1 sub f Faillissementswet (Fw.) gevoegd, welke is afgegeven door de Stichting Christelijke Schuldhulp.

De overwegingen van de rechtbank

De rechtbank overweegt dat de Hoge Raad bij arrest van 5 november 2010 (NJ 2011, 31) heeft bepaald dat een verklaring ex artikel 285 lid 1 sub f Fw. niet alleen door gemeenten en gemeentelijke kredietbanken, maar ook door in artikel 48 lid 1 onder c Wet op het consumentenkrediet (WcK) genoemde personen mag worden afgegeven. De rechtbank concludeert dat beschermingsbewindvoerders niet tot deze personen behoren. Nu de verklaring ex artikel 285 lid 1 sub f Faillissementswet in het onderhavige geval is afgegeven door een beschermingsbewindvoerder, is de verklaring afgegeven door een onbevoegd persoon/onbevoegde instantie. Dientengevolge dient [verzoeker] naar het oordeel van de rechtbank niet-ontvankelijk te worden verklaard in zijn verzoek.

De beslissing

De rechtbank:

- verklaart [verzoeker] niet-ontvankelijk in zijn verzoek;

Gewezen door mr. M.L.J. Koopmans, lid van genoemde kamer, en uitgesproken ter openbare terechtzitting van 9 oktober 2013, in tegenwoordigheid van de griffier.