Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBOBR:2021:1595

Instantie
Rechtbank Oost-Brabant
Datum uitspraak
06-04-2021
Datum publicatie
08-04-2021
Zaaknummer
9016248 \ EJ VERZ 21-65
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
Beschikking
Inhoudsindicatie

Verzoeker, Kadir Senal wenst bepaalde bevoegdheden te krijgen van een meerderjarige.

De reden hiervoor is dat hij een bedrijf gaat uitoefenen en hiervoor een zakelijke rekening wil openen

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK OOST-BRABANT

Civiel Recht

Zittingsplaats Eindhoven

zaaknummer 9016248 \ EJ VERZ 21-65

Beschikking d.d. 6 april 2021

in de zaak van

Kadir Senal,

geboren op 7 mei 2004,

wonende te 5666 TL Geldrop, Vincent van de Heuvelstraat 3,

verzoeker,

procederend in persoon.

1 De procedure

1.1.

Het verloop van de procedure blijkt uit:

- het verzoek tot handlichting ex artikel 1:235 BW met bijlagen, ingekomen ter

griffie op 8 februari 2021;

- de mondelinge behandeling per skype verbinding gehouden op 6 april 2021, alwaar Kadir Senal is verschenen samen met zijn vader de heer A. Senal die tevens optrad als gemachtigde van mevrouw Y. Senal, moeder van Kadir Senal;

1.2.

Vervolgens is beschikking bepaald.

2 De beoordeling

2.1.

Kadir Senal (hierna: Senal) wenst bepaalde bevoegdheden te krijgen van een meerderjarige.

De reden hiervoor is dat hij een bedrijf gaat uitoefenen en hiervoor een zakelijke rekening wil openen. Senal wil rechtshandelingen verrichten die nodig zijn om via zijn bedrijf ‘Senal Parfums’ artikelen te kunnen verkopen.

2.2.

Op grond van het bepaalde in artikel 1:235 BW kunnen aan een minderjarige die de leeftijd van 16 jaar heeft bereikt bepaalde bevoegdheden van een meerderjarige worden toegekend.

2.3.

Bij de beoordeling van het verzoek moet de kantonrechter zich laten leiden door het belang van de minderjarige en beoordelen of de gevraagde handlichting verantwoord kan worden geacht.

2.4.

Senal is op dit moment 16 jaar oud. Zijn vader en moeder, die het gezag over hem uitoefenen, stemmen in met de verzochte handlichting. Gelet op het verzoek, en wat ter zitting is besproken en het bepaalde in artikel 1:235 BW is de kantonrechter van oordeel dat het verzoek kan worden toegewezen voor het openen en beheren van een zakelijke rekening.

2.5.

Tot slot wordt het volgende overwogen. De bij deze beschikking verleende handlichting werkt niet reeds vanaf de datum van de beschikking, maar eerst vanaf de datum van publicatie zodat derden daarvan kennis kunnen nemen. Artikel 1:237 lid 1 BW bepaalt dat de beschikking waarbij handlichting is verleend, bekend moet worden gemaakt in de Staatscourant en twee in de beschikking aan te wijzen dagbladen. De bedoeling van de wetgever is daarbij geweest dat op die manier zoveel mogelijk personen kennis kunnen nemen van de handlichting. Tegenwoordig is echter toegang tot internet voor (vrijwel) iedereen beschikbaar en publicatie van de handlichting op internet geeft naar het oordeel van de kantonrechter eenzelfde, of zelfs ruimer, bereik. Nu de Staatscourant op internet beschikbaar is en publicatie daarop bovendien kosteloos is, kan daarmee worden volstaan. Daarnaast zal de beschikking (niet geanonimiseerd) door de griffier worden gepubliceerd op de internetpagina www.rechtspraak.nl, zodat de inhoud daarvan ook via die weg kenbaar is.

3 De beslissing

De kantonrechter:

verleent aan Senal, geboren op 7 mei 2004, handlichting tot het openen en beheren van een bankrekening, het sluiten van overeenkomsten en het verrichten van betalingen;

draagt Senal op deze beschikking te publiceren in de Staatscourant;

bepaalt dat deze beschikking door de griffier van deze rechtbank niet geanonimiseerd zal worden gepubliceerd de internetpagina www.rechtspraak.nl.

Deze beschikking is gegeven door mr. P.M. Knaapen, kantonrechter, en in het openbaar uitgesproken op 6 april 2021 in tegenwoordigheid van de griffier.