Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBOBR:2014:2680

Instantie
Rechtbank Oost-Brabant
Datum uitspraak
23-05-2014
Datum publicatie
23-05-2014
Zaaknummer
01/879256-13
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Raadkamer
Inhoudsindicatie

Klaagschrift strekt tot opheffing van het beslag.

De rechtbank gelast de teruggave van apparatuur met digitale gegevens.

Ten aanzien van het in beslag genomen paspoort is klager niet-ontvankelijk. Voor wat betreft de overige goederen is het bezwaarschrift ongegegrond verklaard.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

beschikking

RECHTBANK OOST-BRABANT

Sector Strafrecht

Parketnummer 01/879256-13

RK-nummer: 14/39

Beslissing ex artikel 552a van het Wetboek van Strafvordering

Deze beschikking betreft een op 7 januari 2014 ter griffie van deze rechtbank ingediend klaagschrift, als bedoeld in artikel 552a van het Wetboek van Strafvordering van:

[klager],

geboren te [geboorteplaats], [1958],

wonende te [woonplaats],[adres], woonplaats kiezende te 5211 TX ’s-Hertogenbosch, Havensingel 3, ten kantore van mr. A.S. van der Biezen.

Inleiding

Het klaagschrift strekt tot opheffing van het op 31 oktober 2013 door de regiopolitie Brabant-Noord onder klager gelegde beslag op

diverse goederen zoals vermeld op bijgevoegde lijst van inbeslaggenomen goederen, te weten bank-/betaalpassen, rijbewijs, paspoort en jachtwapens,

en teruggave daarvan aan klager.

De rechtbank heeft kennisgenomen van de betrekkelijke stukken.

Het klaagschrift is op 30 april 2014 in openbare raadkamer behandeld.

Ter zitting van de openbare raadkamer is klager verschenen met zijn raadsman, mr. M. van Dam.

De raadsman heeft zich ter zitting van de openbare raadkamer op het standpunt gesteld dat de meeste goederen reeds werden teruggegeven, hij zich refereert ten aanzien van de inbeslaggenomen wapens en teruggave verzoekt van het paspoort (welke niet staat vermeld op de beslaglijst), laptops, Iphones, administratie en een portemonnee.

De officier van justitie heeft zich ter zitting van de openbare raadkamer op het standpunt gesteld dat het beslag gehandhaafd dient te blijven, met uitzondering van de apparatuur met digitale gegevens, nu zij het niet hoogst onwaarschijnlijk acht dat de rechtbank, later oordelend, de overige inbeslaggenomen goederen verbeurd zal verklaren.

De beoordeling

Het klaagschrift is tijdig ingediend, immers binnen twee jaren na de inbeslagneming.

De rechtbank zal, nu niet is gebleken dat het in beslag houden van voornoemde apparatuur met digitale gegevens enig strafvorderlijk belang dient en klager ten aanzien van deze goederen redelijkerwijs als rechthebbende kan worden aangemerkt, het klaagschrift ten aanzien van deze goederen dan ook gegrond verklaren als na te melden.

De rechtbank zal klager ten aanzien van de reeds teruggegeven goederen en het niet op de lijst van inbeslaggenomen goederen vermeld paspoort, niet-ontvankelijk verklaren als na te melden.

De rechtbank is van oordeel dat het belang van strafvordering zich op dit moment nog verzet tegen teruggave van de overige goederen, nu het naar haar oordeel niet hoogst onwaarschijnlijk is dat de rechtbank, later oordelend, deze inbeslaggenomen goederen verbeurd zal verklaren. Derhalve zal de rechtbank het klaagschrift ten aanzien van deze goederen ongegrond verklaren.

DE BESLISSING

De rechtbank verklaart het bezwaarschrift ten aanzien van de apparatuur met digitale gegevens gegrond en gelast de teruggave van deze goederen aan[klager], klager/beslagene.

De rechtbank verklaart klager ten aanzien van de reeds teruggegeven goederen en het paspoort niet-ontvankelijk in zijn bezwaar.

De rechtbank verklaart het bezwaarschrift ten aanzien van de overige goederen ongegrond.

Deze beslissing is gegeven door

mr. H.A. van Gameren, voorzitter,

mr. W.M. Weerkamp en mr. M.G.P.A. Burghoorn, rechters,

in tegenwoordigheid van G.F.J. Groenendaal, griffier en is uitgesproken in openbare raadkamer van deze rechtbank van 23 mei 2014.