Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBNNE:2020:3212

Instantie
Rechtbank Noord-Nederland
Datum uitspraak
17-09-2020
Datum publicatie
18-09-2020
Zaaknummer
18/730083-19
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - meervoudig
Op tegenspraak
Inhoudsindicatie

Integrale vrijspraak. Schietpartij Leeuwarden. Herroepen verklaring.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK NOORD-NEDERLAND

Afdeling strafrecht

Locatie Leeuwarden

parketnummer 18/730083-19

vonnis van de meervoudige kamer voor de behandeling van strafzaken d.d. 17 september 2020 in de zaak van het openbaar ministerie tegen de verdachte

[verdachte] ,

geboren op [geboortedatum] 1983 te [geboorteplaats] ,

wonende te [straatnaam] , [woonplaats] .

Dit vonnis is gewezen naar aanleiding van het onderzoek ter terechtzitting van 3 september 2020.

De verdachte is verschenen, bijgestaan door mr. S. Dogan, advocaat te Utrecht.

Het openbaar ministerie is ter terechtzitting vertegenwoordigd door mr. M. Kappeyne van de Coppello.

Tenlastelegging

Aan verdachte is ten laste gelegd dat:

hij op of omstreeks 2 mei 2019 te Leeuwarden, ter uitvoering van het door verdachte voorgenomen misdrijf om opzettelijk [slachtoffer] van het leven te beroven, met dat opzet (met) een vuurwapen (een kogel) heeft afgevuurd/afgeschoten in de richting van die [slachtoffer] , terwijl de uitvoering van dat voorgenomen misdrijf niet is voltooid;

althans, indien terzake van het vorenstaande geen veroordeling mocht volgen, dat

hij op of omstreeks 2 mei 2019 te Leeuwarden ter uitvoering van het door verdachte voorgenomen misdrijf om aan een persoon, te weten [slachtoffer] , opzettelijk zwaar lichamelijk letsel toe te brengen, met dat opzet (met) een vuurwapen (een kogel) heeft afgevuurd/afgeschoten in de richting van die [slachtoffer] , terwijl de uitvoering van dat voorgenomen misdrijf niet is voltooid;

althans, indien terzake van het vorenstaande geen veroordeling mocht volgen, dat

hij op of omstreeks 2 mei 2019 te Leeuwarden, [slachtoffer] heeft bedreigd met enig misdrijf tegen het leven gericht en/of met zware mishandeling, immers heeft verdachte opzettelijk dreigend een vuurwapen getoond aan en/of gericht op die [slachtoffer] en (vervolgens) (met) dat vuurwapen (een kogel) afgevuurd/afgeschoten in de richting van die [slachtoffer] .

Beoordeling van het bewijs

Standpunt van de officier van justitie

De officier van justitie heeft een integrale vrijspraak gevorderd in verband met het ontbreken van overtuigend bewijs. Het bewijs voor betrokkenheid van verdachte bij de schietpartij op 2 mei 2019 bestaat uit de 112-melding van het slachtoffer [slachtoffer] en diens op de plaats delict afgelegde verklaring dat het verdachte is geweest die op hem heeft geschoten. Uit het buurtonderzoek blijkt dat er een schot is gehoord en ter plaatse zijn een huls en een patroon gevonden. Dit steunt de verklaring van [slachtoffer] dat er is geschoten. Familieberaad heeft er nadien echter toe geleid dat [slachtoffer] op zijn verklaring is teruggekomen in die zin dat verdachte niet de persoon is geweest die heeft geschoten, dat er door derden in de lucht is geschoten en dat hij het verhaal heeft verzonnen om wraak op verdachte te nemen. Hierdoor is er ruimte voor twijfel ontstaan, hetgeen maakt dat er geen overtuigend bewijs is dat verdachte het ten laste gelegde heeft begaan.

Standpunt van de verdediging

De raadsvrouw heeft gemotiveerd betoogd dat verdachte integraal moet worden vrijgesproken in verband met het ontbreken van wettig en overtuigend bewijs.

Oordeel van de rechtbank

De rechtbank acht de primair, subsidiair en meer subsidiair tenlastegelegde feiten niet wettig en overtuigend bewezen, zodat verdachte hiervan zal worden vrijgesproken. De rechtbank overweegt hierbij het volgende.

Op grond van het dossier kan worden vastgesteld dat er op 2 mei 2019 in Leeuwarden is geschoten. [slachtoffer] heeft deze schietpartij gemeld bij de meldkamer en heeft verklaard dat hij door verdachte is beschoten.

Op 2 oktober 2019 heeft [slachtoffer] deze verklaring herroepen: het is niet verdachte geweest die heeft geschoten, maar het zijn derden geweest die in de lucht hebben geschoten.

De rechtbank stelt vast dat er naast de verklaring van [slachtoffer] in het dossier geen ander stuk voorhanden is waaruit zou kunnen blijken dat verdachte in de richting van [slachtoffer] heeft geschoten of aan [slachtoffer] opzettelijk dreigend een vuurwapen heeft getoond en op hem heeft gericht. Nu [slachtoffer] zijn initiƫle verklaring heeft herroepen, is de rechtbank, alles overziend en in onderling verband en samenhang beschouwd, van oordeel dat aan deze verklaring geen doorslaggevende betekenis kan worden toegekend en deze verklaring daartoe onvoldoende steun vindt in ander bewijsmateriaal. Aldus kan niet met voldoende mate van zekerheid worden vastgesteld wat er zich op 2 mei 2019 bij het schietincident daadwerkelijk heeft afgespeeld en of en op welke wijze verdachte daarbij betrokken is geweest. Dit betekent dat verdachte van alle tenlastegelegde feiten moet worden vrijgesproken.

Uitspraak

De rechtbank

Verklaart niet bewezen hetgeen verdachte primair, subsidiair en meer subsidiair is ten laste gelegd en spreekt verdachte daarvan vrij.

Dit vonnis is gewezen door mr. M.B. de Wit, voorzitter, mr. C.H. Beuker en mr. B.F. Hammerle, rechters, bijgestaan door mr. C.G. Velvis, griffier, en uitgesproken ter openbare terechtzitting van deze rechtbank op 17 september 2020.

Mr. C.H. Beuker is buiten staat dit vonnis mede te ondertekenen.