Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBNNE:2020:2852

Instantie
Rechtbank Noord-Nederland
Datum uitspraak
21-08-2020
Datum publicatie
25-08-2020
Zaaknummer
LEE 20/1323
Rechtsgebieden
Bestuursprocesrecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

Het beroep tegen het niet-tijdig beslissen op bezwaar wordt niet-ontvankelijk verklaard omdat er geen bezwaartermijn loopt die overschreden kan worden. In de hoofdzaak loopt de procedure van rechtstreeks beroep.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK NOORD-NEDERLAND

Zittingsplaats Groningen

Bestuursrecht

zaaknummer: LEE 20/1323

uitspraak van de enkelvoudige kamer van 21 augustus 2020 in de zaak tussen

[eiser] , te [woonplaats] , eiser

en

het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Stadskanaal, verweerder

(gemachtigde: mr. M.P. Korevaar).

Procesverloop

Eiser heeft beroep ingesteld tegen het niet tijdig nemen van een besluit op zijn bezwaar.

Overwegingen

1. De rechtbank doet op grond van artikel 8:54 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) uitspraak zonder zitting.

2. Tegen het niet tijdig nemen van een besluit kan beroep worden ingesteld (artikel 6:2, aanhef en onder b, in samenhang met artikel 7:1, eerste lid, aanhef en onder f, van de Awb). Het beroepschrift kan worden ingediend zodra het bestuursorgaan in gebreke is om op tijd een besluit te nemen en twee weken zijn verstreken nadat een schriftelijke ingebrekestelling door het bestuursorgaan is ontvangen (artikel 6:12, tweede lid, van de Awb).

3.1

Bij brief van 26 september 2019 heeft eiser bezwaar gemaakt tegen een besluit van verweerder van 19 augustus 2019. Bij brief van 1 december 2019 heeft eiser de bezwaargronden aangevuld en daarnaast verweerder verzocht op grond van artikel 7:1a van de Awb in te stemmen met rechtstreeks beroep bij de bestuursrechter.

3.2.

Op 21 januari 2020 heeft verweerder het bezwaarschrift naar de rechtbank doorgezonden en in de begeleidende brief toegelicht in te stemmen met het verzoek van eiser. De rechtbank heeft het bezwaar als rechtstreeks beroep in behandeling genomen en geregistreerd als LEE 20/225.

3.3.

Bij brief van 2 maart 2020 heeft eiser verweerder in gebreke gesteld wegens overschrijding van de termijn om te beslissen op bezwaar. Bij brief van 29 maart 2020 heeft eiser bij de rechtbank beroep ingesteld tegen het niet tijdig beslissen op het bezwaar.

4.1.

In de uitspraak van heden in de procedure LEE 20/225 heeft de rechtbank geoordeeld bevoegd te zijn in die procedure.

4.2.

De rechtbank overweegt dat behandeling als rechtstreeks beroep met zich brengt dat verweerder niet meer zal beslissen op bezwaar. Er loopt dus geen bezwaartermijn die overschreden kan worden. Om die reden kan er geen beroep worden ingesteld tegen het niet tijdig beslissen.

4.3.

Het beroep dient daarom kennelijk niet-ontvankelijk te worden verklaard.

5. Voor een proceskostenveroordeling bestaat geen aanleiding.

Beslissing

De rechtbank verklaart het beroep niet-ontvankelijk.

Deze uitspraak is gedaan door mr. R.L. Vucsán, rechter, in aanwezigheid van mr. H.A. Hulst, griffier op 21 augustus 2020. De uitspraak wordt openbaar gemaakt op de eerstvolgende maandag na deze datum.

de griffier de rechter

afschrift verzonden op:

Rechtsmiddel

Tegen deze uitspraak kan binnen zes weken na de dag van verzending daarvan verzet worden ingesteld bij deze rechtbank. De indiener van het verzetschrift kan daarbij vragen in de gelegenheid te worden gesteld over het verzet te worden gehoord.