Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBNNE:2019:4238

Instantie
Rechtbank Noord-Nederland
Datum uitspraak
14-10-2019
Datum publicatie
15-10-2019
Zaaknummer
18/820303-16 ontneming
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - meervoudig
Op tegenspraak
Inhoudsindicatie

Afgewezen ontnemingsvordering.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK NOORD-NEDERLAND

Afdeling strafrecht

Locatie Groningen

parketnummer 18/820303-16

beslissing van de meervoudige kamer d.d. 14 oktober 2019 op een vordering van de officier van justitie tot ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel

in de zaak tegen

[veroordeelde]

geboren op [geboortedatum] 1978 te [geboorteplaats] ,

wonende te [woonadres]

hierna: veroordeelde.

Procesverloop

De officier van justitie heeft d.d. 4 september 2019 schriftelijk gevorderd dat de rechtbank het bedrag vast zal stellen waarop het wederrechtelijk verkregen voordeel als bedoeld in artikel 36e, vijfde lid, van het Wetboek van Strafrecht, wordt geschat en dat de rechtbank aan voornoemde veroordeelde de verplichting zal opleggen tot betaling aan de staat van een bedrag van € 117.847,48 ter ontneming van het uit het in de zaak met parketnummer 18/820303-16 voortvloeiende, wederrechtelijk verkregen voordeel.

De behandeling heeft plaatsgevonden ter terechtzitting van 30 september 2019. De veroordeelde, haar raadsman mr. A.P.E.M. Pover, en de officier van justitie zijn op de vordering gehoord.

Beoordeling

De officier van justitie heeft ter zitting gepersisteerd bij de ontnemingsvordering van € 117.847,48.

De raadsman heeft bepleit dat de ontnemingsvordering dient te worden afgewezen.

De rechtbank gaat bij de beoordeling van de ontnemingsvordering uit van het heden tegen veroordeelde gewezen vonnis waarin is vast komen te staan dat de veroordeelde zich schuldig heeft gemaakt aan het medeplegen van het opzettelijk handelen in strijd met een in artikel 3 onder B van de Opiumwet gegeven verbod. Veroordeelde heeft verklaard dat zij wist van de aanwezigheid van de kweekruimten voor hennep in de woningen van haar en medeveroordeelde [medeveroordeelde] aan de [woonadres] en 88. Veroordeelde heeft echter ontkend dat zij actief betrokken is geweest bij de hennepteelt in voornoemde woningen en dat zij enig voordeel heeft genoten uit de hennepteelt. Uit het dossier blijkt niet duidelijk welk aandeel veroordeelde heeft gehad in de hennepteelt. Daarnaast kan uit het dossier niet worden afgeleid of veroordeelde voordeel heeft genoten uit de hennepteelt.

Gelet op het hiervoor overwogene zal de rechtbank de ontnemingsvordering afwijzen.

Toepassing van de wetsartikelen

De rechtbank heeft gelet op artikel 36e van het Wetboek van Strafrecht.

Beslissing

De rechtbank wijst de vordering van de officier van justitie af.

Deze uitspraak is gegeven door mr. O.J. Bosker, voorzitter, mr. Th.A. Wiersma, en mr. R.R. van der Heide, bijgestaan door mr. S. Fokkert, griffier, en uitgesproken ter openbare terechtzitting op 14 oktober 2019.

Mr. Wiersma en mr. Van der Heide zijn buiten staat deze beslissing mede te ondertekenen.