Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBNNE:2019:4202

Instantie
Rechtbank Noord-Nederland
Datum uitspraak
12-09-2019
Datum publicatie
10-10-2019
Zaaknummer
18/202541-19 509a SV
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Op tegenspraak
Inhoudsindicatie

Verzoek raadsvrouw tot verklaring door voorzitter dat verdachte niet in staat is zijn belangen naar behoren te behartigen en het vervolgens verstrekken van een last tot toevoeging.

Wetsverwijzingen
Wetboek van Strafvordering 509a
Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK NOORD-NEDERLAND

Afdeling strafrecht

Locatie Leeuwarden

parketnummer 18/202541-19

Beslissing van de voorzitter d.d. 12 september 2019 op het verzoekschrift ex artikel 509a van het Wetboek van Strafvordering

in de zaak tegen

[verdachte],

geboren op [geboortedatum] 1998 te [geboorteplaats],

wonende te [woonplaats], [straatnaam],

verdachte,

raadsvrouw mr. J.S.Bauer.

Procesverloop

Verdachte is gedagvaard tegen een terechtzitting van de politierechter op 15 januari 2020.

De raadsvrouw heeft de voorzitter schriftelijk verzocht te verklaren dat verdachte niet in staat is zijn belangen behoorlijk te behartigen en vervolgens een ambtshalve last tot toevoeging van een raadsman af te geven. Het verzoek is op 29 augustus 2019 ter griffie van deze rechtbank ontvangen.

Motivering

De raadsvrouw heeft in het kader van een bezwaarschrift tegen de dagvaarding een aantal stukken ingediend waaronder een in april 2018 opgemaakte psychiatrische rapportage.

Op grond van de inhoud van deze rapportage komt de voorzitter tot het oordeel dat het vermoeden bestaat dat de geestvermogens van verdachte dusdanig gebrekkig ontwikkeld of ziekelijk gestoord zijn dat hij als gevolg daarvan niet in staat is zijn belangen behoorlijk te behartigen. De voorzitter zal daarom op grond van artikel 509c van het Wetboek van Strafvordering een last tot aanwijzing c.q. toevoeging van mr. Bauer als raadsvrouw afgeven.

Beslissing

De voorzitter verklaart dat verdachte niet in staat is zijn belangen behoorlijk te behartigen.

De voorzitter verstrekt een last tot toevoeging van mr. Bauer als raadsvrouw aan verdachte.

Deze beslissing is gegeven op 12 september 2019 door mr. W.S. Sikkema, voorzitter, bijgestaan door T.L. Komrij, griffier.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------Art. 509a lid 4 Sv schrijft voor dat deze beslissing zo spoedig mogelijk door het openbaar ministerie aan verdachte moet worden betekend.