Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBNNE:2017:967

Instantie
Rechtbank Noord-Nederland
Datum uitspraak
21-03-2017
Datum publicatie
06-04-2017
Zaaknummer
KL-5300178 CV EXPL 16-9480 E
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
Op tegenspraak
Inhoudsindicatie

Geen tekortkoming t.a.v. geleverde verwarmingsinstallatie

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK NOORD-NEDERLAND

Afdeling Privaatrecht

Locatie Leeuwarden

zaak-/rolnummer: 5300178 \ CV EXPL 16-9480

vonnis van de kantonrechter d.d. 21 maart 2017

inzake

[eiser] ,

handelend onder de naam [eiser],

wonende te [woonplaats] ,

eiser in conventie,

gedaagde in reconventie,

gemachtigde: mr. K. Zeylmaker, ARAG Rechtsbijstand,

tegen

1. de vennootschap onder firma

[gedaagde 1] ,

gevestigd te [vestigingsplaats] ,

en haar vennoten

2. de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid

[gedaagde 2] ,

gevestigd te [vestigingsplaats] ,

3. de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid

[gedaagde 3] ,

gevestigd te [vestigingsplaats] ,

gedaagden in conventie,

eiseressen in reconventie,

gemachtigde: mr. N.E. Koelemaij.

Partijen zullen hierna [eiser] en [gedaagden] . worden genoemd.

Procesverloop

1.1.

Het verloop van de procedure blijkt uit:

- het tussenvonnis van 18 oktober 2016

- de conclusie van antwoord in reconventie

- het proces-verbaal van comparitie van partijen van 3 februari 2017.

1.2.

Ten slotte is wederom vonnis bepaald.

Motivering

2. De feiten

in conventie en in reconventie

In deze procedure kan van de volgende vaststaande feiten worden uitgegaan.

2.1.

Partijen hebben op of omstreeks 2 juni 2015 een koop-/aannemingsovereenkomst gesloten ter zake van het leveren en installeren door [eiser] van een zonneboiler met warmtepomp (hierna: de installatie) tegen een door [gedaagden] . te betalen prijs van € 18.750,00 exclusief btw, derhalve een bedrag van € 22.687,50 inclusief btw. In de door [gedaagden] . geaccepteerde offerte van die datum is onder meer vermeld:

[…]

Betreft: Offerte zonneboiler / warmte pomp systeem

[…]

Vloerverwarming heeft ongeveer 40 a 45 graden nodig om een woonark te kunnen verwarmen. Zelfs op een mindere dag zou de zonneboiler nog genoeg moeten opleveren om het warm te krijgen. Toch zetten wij voor het zekere een 9kw verwarming element in de boiler zodat er altijd een back up is als er iets uitvalt of minder oplevert.

[…]

Om de energie behoefte van de installatie te kunnen voldoen zullen er 10 zonnepanelen gemonteerd moeten worden wat jaarlijks een 2200 kw op zal leveren.

Daarmee maak je de complete schip energie neutraal op het gebied van verwarmen.

[…]

2.2.

De installatie is door [eiser] geleverd en geïnstalleerd bij klanten van [gedaagden] ., te weten [A] , eigenaren van het voormalig binnenvaartschip [naam schip] . Dit schip is door hen gekocht met het doel om dit om te bouwen tot een duurzaam, energieneutraal woonschip. [A] hebben aan [gedaagden] . - kort gezegd - de opdracht gegeven voor deze verbouwing. [gedaagden] . heeft daarbij gebruik gemaakt van meerdere onderaannemers, waaronder [eiser] .

2.3.

Aan het sluiten van de onder 2.1. bedoelde overeenkomst is het uitbrengen van meerdere offertes van de zijde van [eiser] voorafgegaan.

2.4.

Alvorens tot het sluiten van de onder 2.1. bedoelde overeenkomst is overgegaan, is door [B] op 25 maart 2015 het volgende e-mailbericht aan [gedaagden] . gezonden:

[…]

Ik persoonlijk zou het niet aandurven om enkel voor een zonneboilersysteem te gaan. Zou je al een hr ketel hebben hangen zoals ik en het op besparing doen voor gas zou ik er volledig voor gaan 100%, maar dan weet ik ook dat mijn hr ketel het kan opvangen. Zou je een boot hebben die al een verwarmingssysteem heeft door bijvoorbeeld een palletkachel, maar wil kijken om te bezuinigen dan zou ik er ook zeker voor gaan, maar om enkel voor een zonneboiler te gaan vind ik persoonlijk te riskant.

De 2 andere zijn warmtepompen […] zou een set zijn voor boten met een vloeroppervlakte van 150m3 en de andere voor boten met een vloeroppervlakte van 200m3. Ik zou deze dan in combinatie met zonnepanelen doen, dan heb je ook een garantie dat het altijd werkt.

Bel me anders maar, ik heb info van de warmtepompen bijgevoegd.

[…]

2.5.

Op 16 juni 2015 heeft [eiser] aan [gedaagden] . een factuur gezonden ter hoogte van

€ 9.375,00 exclusief btw (€ 11.343,75 inclusief btw), te weten 50% van het overeengekomen bedrag (een aanbetaling). Deze factuur is door [gedaagden] . betaald en wel door betalingen op 17 en 24 september 2015.

2.6.

Op 15 oktober 2016 is [eiser] begonnen met het uitvoeren van de werkzaamheden, welke werkzaamheden begin januari 2016 zijn afgerond.

2.7.

Op 8 december 2015 heeft [eiser] aan [gedaagden] . een factuur gezonden ter hoogte van € 9.375,00 exclusief btw (€ 11.343,75 inclusief btw), te weten 50% van het overeengekomen bedrag.

2.8.

In de periode januari en februari 2016 is er veel (voornamelijk mondeling) gecommuniceerd tussen partijen over door [A] ervaren problemen met het bereiken van de door hen gewenste warmte.

2.9.

Bij e-mailbericht van 2 februari 2016 heeft [eiser] onder meer het volgende aan [gedaagden] . medegedeeld:

[…]

De vloer verwarming was een flink struikelblok in het hele verhaal. Wij hebben toen der tijd een tekening gekregen met de verdeling van de groepen en hebben dit ook aangehouden tijdens het monteren van de zonneregeling. Een dag na het aanbrengen van de zonneregeling werden we s avond bericht door [voornaam] dat het koud was. […] Aangekomen op de boot hadden we al snel in de gaten dat de tekening van de groepen totaal niet klopte met hoe het in de boot ligt. Op dat moment maar gaan uitzoeken hoe het dan wel zat maar dat was onbegonnen werk. Uiteindelijk contact gehad met vloerverwarmingen bedrijf en die is de volgende dag geweest om alles in kaart te brengen en hij ging kijken waarom die verdeler in de keuken het niet deed.

[…]

Door de problemen met de vloerverwarming zullen wij een bedrag van € 535,- moeten factureren, en dan is het nog heel schappelijk gehouden.

Dan hebben wij nog een bakpomp geleverd en gemonteerd in de technische ruimte € 90,-

[…]

De waterleiding afgemaakt […] Totaal kosten incl. materiaal € 325,- […]

2.10.

Op 3 februari 2016 heeft [eiser] aan [gedaagden] . een factuur gezonden ter hoogte van € 950,00 exclusief btw (€ 1.149,50 inclusief btw) met als omschrijving "Meerwerk factuur [A] vloerverwarming, wateraansluiting en levering van pomp zie mail verkeer

2-2-2016".

2.11.

Bij e-mailbericht van 4 februari 2016 heeft [gedaagden] . onder meer het volgende aan [eiser] medegedeeld:

[…]

Zoals u al van onze inkoper, [C] , hebt begrepen, worden wij geconfronteerd met enige vertraging in de termijnbetalingen door onze 2 grootste, overigens zeer betrouwbare en solvabele, opdrachtgevers. Dit heeft ook direct effect op onze zorgvuldig opgestelde betaalplanning, waardoor ook onze betalingen aan crediteuren haperend verlopen.

[gedaagden] is echter goed solvabel en wij hebben een goed gevulde orderportefeuille. Wij willen de bij u ontstane achterstand dan ook z.s.m. inkopen en streven er naar om vanaf volgende week tenminste

€ 2.000 per week aan u te voldoen. Zo mogelijk zullen wij uiteraard het openstaande saldo sneller aan u voldoen.

[…]

[eiser] heeft hierop diezelfde dag als volgt bij e-mailbericht gereageerd:

[…]

Wij hebben alle begrip voor de situatie en gaan dan ook akkoord met jullie voorstel.

De openstaande bedragen zijn € 11.343,75 factuur nummer 15-115 project [A] en een meerwerk factuur op dit project factuur nummer 16-010 met een bedrag van € 1149,50.

[…]

2.12.

Op 17 februari 2016 is door [gedaagden] . een bedrag van € 4.000,00 aan [eiser] betaald.

2.13.

Bij e-mailbericht van 10 maart 2016 heeft [eiser] onder meer het volgende aan [gedaagden] . medegedeeld:

[…]

Gisteren ben ik weer op de [A] geweest zoals jullie weten. De installatie verbruikt dermate veel energie maar de vloer en ruimtes worden niet warm. Doordat de ruimtes niet op temperatuur komen blijft de installatie maar door draaien en dus maar energie verbruiken. Ook al ga ik de installatie aanpassen naar een voorbeeld uit belgie zal het comfort in het schip niet beter worden. Het energie verbruik zal iets minder worden, maar zolang ik 45 graden in de vloer blijf stoppen en de ruimtes komen niet op temperatuur zal de installatie door blijvend draaien en dus energie kosten.

Wij moeten 45 graden afleveren aan de vloer en dat doen wij, als vloer in zijn geheel warm wordt en de kamer op temperatuur brengt zal onze installatie uitgaan. De installatie zal mondjes maat aan gaan om de vloer bij te verwarmen, maar nu staat de installatie 18 uur per dag te draaien om de vloer warm te krijgen. Maar uit eindelijk wordt de vloer en de ruimtes niet warm.

Mijn geplande aanpassing aan de installatie zal dus geen verandering gaan brengen aan warmte die de vloer in zal gaan dit blijft namelijk 45 graden.

[…]

2.14.

[gedaagden] . is door haar opdrachtgevers - [A] - bij brief van 13 maart 2016 aansprakelijk gesteld voor (met name) een hoog stroomverbruik. [gedaagden] . heeft deze brief aan [eiser] ter beschikking gesteld.

2.15.

Op 29 maart 2016 heeft [gedaagden] . een aangetekend stuk aan [eiser] gezonden waarin de claim van [A] en de visie daarop van [gedaagden] . is beschreven. Daarin is vermeld dat [gedaagden] . de wekelijkse kosten van het stroomverbruik aan [A] zal voldoen en dat [gedaagden] . dit op [eiser] zal verhalen.

2.16.

Bij e-mailbericht van 4 april 2016 heeft [gedaagden] . onder meer het volgende aan de heer [A] medegedeeld:

[…]

Van thercon hebben wij afgelopen vrijdag een adviseur langs gehad.

De conclusie die zij stellen is het volgende:

Allereerst om een korte trouble shooting te doen moeten alle vertrekken op 14 graden gezet worden. Vervolgens moet dan over 24 uur het stroom verbruik opgenomen worden.

Dit is noodzakelijk omdat alle vertrekken deze temp makkelijk halen en het systeem dan niets zou moeten vragen.

Vervolgens weten wij dan zeker of het daadwerkelijk aan de regeltechniek en of onder capaciteit ligt, en kan ik hen opdracht geven dit te verhelpen, [naam] kan dit dan aangeven bij zijn aansprakelijkheidsverzekering zodat wij niet allemaal financieel leeg bloeden.

Verder hebben zei al de volgende diagnose en verbeter punten vast gesteld.

* Verdeler vloerverwarming vervangen voor gesloten verdeler zodat deze niet mengt met retour hier treedt nu veel energie verlies op.

* Groepen woonkamer zijn te lang voor een ideale opstellen , beter was geweest om 6 groepen aan te brengen, oplossing vloer erover heen storten , of extra zonneboiler voor meer capaciteit.

* verder moeten er vloer thermostaten aangebracht worden ipv kamer thermostaten.

* warmtepomp boiler moet naar buiten afblazen middels een luchtkanaal.

* besproken ruimte's die niet genoeg wattage uit de vloer halen bij verwarmen middels warm water batterij

Wanneer bovenstaande toepassing doorgevoerd worden zal het systeem goed moeten functioneren.

[…]

2.17.

Bij e-mailbericht van 25 april 2016 heeft [gedaagden] . onder meer het volgende aan de heer [A] medegedeeld:

[…]

Verder moeten wij de vloer in woonkamer nieuwe groepen in frezen helaas, om er vervolgens weer een vloer over te storten.

* Verdeler vloerverwarming vervangen voor gesloten verdeler zodat deze niet mengt met retour hier treedt nu veel energie verlies op.

* Groepen woonkamer zijn te lang voor een ideale opstellen , beter was geweest om 6 groepen aan te brengen, oplossing vloer erover heen storten, of extra zonneboiler voor meer capaciteit.

* verder moeten er vloerthermostaten aangebracht worden ipv kamer thermostaten.

* warmtepomp boiler moet naar buiten afblazen middels een luchtkanaal.

* besproken ruimte's die niet genoeg wattage uit de vloer halen bij verwarmen middels warm water batterij.

[…]

2.18.

Bij e-mailbericht van 17 mei 2016 heeft [D] van Thercon B.V. onder meer het volgende aan [gedaagden] . medegedeeld:

[…]

De maxicool 300LD-2 is een boiler met warmtepomp voor het maken van tapwater.

Met dit apparaat is het niet mogelijk om de woning te verwarmen.

Hierdoor zal het elektrisch verwarmingselement in de boiler veel bij staan en de elektriciteitsrekening hoog op lopen.

In het systeem zal een warmte pomp voor verwarming van de Ark opgenomen moeten worden met eventueel en kleine CV als back up.

Het is weinig zinvol om onze monteur hierheen te sturen.

[…]

2.19.

De gemachtigde van [eiser] heeft [gedaagden] . bij brief en e-mailbericht van

10 juni 2016 gesommeerd om binnen veertien dagen de nog openstaande factuurbedragen te voldoen.

2.20.

Bij e-mailbericht van 10 juni 2016 heeft [gedaagden] . onder meer het volgende aan de gemachtigde van [eiser] medegedeeld:

[…]

Wij zullen de nota's van [eiser] niet voldoen aangezien het systeem niet werkend opgeleverd is. En door de slechte in bedrijfstelling een enorme kosten post is ontstaan, deze nalatigheid is volledig te wijten aan [eiser] .

Ook is aannemer [naam] niet gekomen met een oplossing en mist expertise om het door hem aangenomen project volgens de getekende overeenkomst af te handelen.

Er zou een expert gestuurd worden door [eiser] , inmiddels 3 maanden verder nimmer iemand gezien of gehoord.

Wij hebben dan ook geen andere keus om [eiser] volledig aansprakelijk te stellen voor de huidige schade en de gevolg en herstel schade.

Verder zullen wij een kundige installateur het niet werkende systeem laten demonteren en laten vervangen voor een juist werkend systeem.

Zoals wij in de eerdere brief al hadden geschreven.

[…]

2.21.

Bij brief van 30 augustus 2016 heeft [E] onder meer het volgende aan [gedaagden] . medegedeeld:

[…]

Conclusie

Op dit moment wordt er te weinig/fout gebruik gemaakt van de duurzame mogelijkheden die de installatie biedt.

Verder wordt er door verschillende instellingen van de installatie meer energie verbruikt dan noodzakelijk is.

Gezien de energiebehoefte van de installatie (15 KW) en het geplaatste vermogen van de PV-panelen (3000 wp) zal deze installatie nooit energie neutraal kunnen werken.

Door het aanpassen van de installatie en het optimaliseren van de instellingen kan wel een beter rendement van de duurzame toepassingen behaald worden, maar energie neutraal is zeker niet haalbaar.

[…]

3. De vordering in conventie

3.1.

De vordering van [eiser] strekt ertoe, dat de kantonrechter bij vonnis, uitvoerbaar bij voorraad:

I. de betalingsregeling van 4 februari 2016 ontbindt;

II. [gedaagden] . hoofdelijk veroordeelt, om tegen behoorlijk bewijs van kwijting aan [eiser] te voldoen:

a. ter zake de openstaande factuur van 8 december 2015 een bedrag van € 7.343,75, te vermeerderen met de wettelijke handelsrente ex artikel 6:119a BW vanaf 14 december 2015 dan wel vanaf 10 juni 2016 dan wel vanaf 25 juni 2016 dan wel vanaf de datum der dagvaarding tot de dag der algehele voldoening;

b. terzake de meerwerkfactuur d.d. 3 februari 2016 een bedrag van € 1.149,50 inclusief btw, te vermeerderen met de wettelijke handelsrente ex artikel 6:119a BW vanaf

5 maart 2016 dan wel vanaf 10 juni 2016 dan wel vanaf 25 juni 2016 dan wel vanaf de datum der dagvaarding tot de dag der algehele voldoening;

c. terzake de wettelijke handelsrente over de te laat betaalde eerste factuur d.d. 16 juni 2015 een bedrag van € 227,34, te vermeerderen met de wettelijke rente ex artikel 6:119 BW vanaf de datum der dagvaarding tot de dag der algehele voldoening;

d. terzake de buitengerechtelijke incassokosten een bedrag van € 811,03, te vermeerderen met de wettelijke rente ex artikel 6:119 BW vanaf de datum der dagvaarding tot de dag der algehele voldoening;

e. de kosten van deze procedure vermeerderd met de wettelijke rente vanaf 14 dagen na dagtekening van het in deze te wijzen vonnis tot de dag der algehele voldoening;

f. de nakosten voor een door de kantonrechter te bepalen bedrag, conform de aanbeveling van het Landelijk Overleg Voorzitters Civiele en Kantonsectoren d.d. 2 oktober 2012 te begroten op een half salarispunt van het toegewezen salaris, met een maximum van

€ 100,00.

3.2.

[gedaagden] . voert verweer.

3.3.

Op de stellingen en verweren van partijen wordt hierna - voor zover van belang - nader ingegaan.

4. De vordering in reconventie

4.1.

De vordering van [gedaagden] . strekt ertoe, dat de kantonrechter, voor zoveel mogelijk wettelijk uitvoerbaar bij voorraad:

I. voor recht verklaart dat [eiser] , zijdens [gedaagden] . met name door na te laten een duurzame, energie neutrale verwarmingsinstallatie op te leveren, jegens [gedaagden] . toerekenbaar tekort is geschoten in de nakoming van verbintenissen uit overeenkomst en volledig aansprakelijk is voor de dientengevolge door [gedaagden] . geleden en te lijden schade;

II.

primair:

de op of omstreeks 2 juni 2015 tussen partijen gesloten overeenkomst van aanneming ontbindt, in dier voege dat [gedaagden] . bevrijd is (en aanspraak maakt op restitutie van het reeds voldane gedeelte) van de aannemingsprijs ter hoogte van € 22.687,50 en hierbij voor recht verklaart dat [eiser] ten dezen volledig aansprakelijk is voor de schade die [gedaagden] . heeft geleden en zal lijden doordat in zoverre ontbinding in plaats van wederzijdse nakoming heeft plaatsgevonden;

subsidiair:

de op of omstreeks 2 juni 2015 tussen partijen gesloten overeenkomst van aanneming partieel ontbindt, hetgeen leidt tot een evenredige vermindering van de wederzijdse prestaties, in welk kader [gedaagden] . aanspraak maakt op een vermindering (en terugbetaling) van de aannemingsprijs als in goede justitie zal zijn te bepalen en hierbij voor recht verklaart dat [eiser] ten dezen volledig aansprakelijk is voor de schade die [gedaagden] . heeft geleden en zal lijden doordat in zoverre ontbinding in plaats van wederzijdse nakoming heeft plaatsgevonden;

III. [eiser] veroordeelt om, tegen behoorlijk bewijs van kwijting, over te gaan tot vergoeding aan [gedaagden] . van de door [gedaagden] . geleden en te lijden schade ten gevolge van de onder I bedoelde toerekenbare tekortkoming. Deze schade bestaat in ieder geval uit (1) de energiekosten zoals door [gedaagden] . met ingang van 25 maart 2016 wekelijks, ten bedrage van € 299,00 per week, voldaan aan [A] , bij gebreke van de realisatie van een duurzame verwarmingsinstallatie door [eiser] , en (2) de kosten voor het inschakelen van een vervangende - ter zake deskundige - installateur, als in goede justitie is vast te stellen, dan wel zal zijn op te maken bij staat en te vereffenen volgens de wet, één en ander te vermeerderen met de wettelijke rente ex artikel 6:119 BW vanaf 10 juni 2016, dan wel vanaf de dag der dagvaarding in onderhavige procedure (10 augustus 2016) dan wel vanaf de dag der eis in reconventie (18 oktober 2016);

IV. [eiser] veroordeelt tot vergoeding, tegen behoorlijk bewijs van kwijting, van de door [gedaagden] . gemaakte buitengerechtelijke kosten conform de Wet normering buitengerechtelijke incassokosten en het bijbehorende Besluit, te vermeerderen met de wettelijke rente ex artikel 6:119 BW vanaf de dag der eis in reconventie (18 oktober 2016) tot aan de dag der algehele voldoening;

V. [eiser] veroordeelt in de kosten van de procedure in conventie en reconventie, alsmede - in elk separaat vonnis waarin een proceskostenveroordeling wordt uitgesproken - in het nasalaris ad € 205,00 (subsidiair: € 131,00) zonder betekening en € 273,00 (subsidiair: € 199,00) in geval van betekening, alles steeds te vermeerderen met de wettelijke rente als bedoeld in artikel 6:119 BW (over zowel de proceskosten als het nasalaris) in zoverre betaling binnen veertien dagen na betekening van het ten dezen ten wijzen vonnis/de ten dezen ten wijzen vonnissen uitblijft tot de dag der algehele voldoening;

VI. het te wijzen vonnis/ de te wijzen vonnissen, wat betreft de eis in reconventie en de proceskosten en het nasalaris in conventie en reconventie, uitvoerbaar bij voorraad te verklaren;

VII. alsmede/althans, gelet op het door [gedaagden] . gestelde, zodanige beslissingen te geven als de kantonrechter in goede justitie vermeent te behoren.

5. Het geschil en de beoordeling daarvan

in conventie en in reconventie

5.1.

De vordering van [eiser] strekt - kort samengevat - tot ontbinding van de betalingsregeling van 4 februari 2016 en tot betaling van de openstaande factuur van

8 december 2015 ter hoogte van € 7.343,75 en van de meerwerkfactuur van 3 februari 2016 ter hoogte van € 1.149,50, vermeerderd met rente en kosten.

5.2.

[gedaagden] . heeft - onder verwijzing naar het e-mailbericht van 17 mei 2016 van

[D] van Thercon B.V. en naar de brief van Installatiebedrijf [E] van

30 augustus 2016 - hiertegen aangevoerd dat [eiser] toerekenbaar tekort is geschoten in de nakoming van de tussen partijen gesloten overeenkomst door na te laten een duurzame, energie neutrale verwarmingsinstallatie op te leveren; het energieverbruik van de familie [A] is allesbehalve energieneutraal te noemen. [gedaagden] . vordert in reconventie (partiële) ontbinding van de overeenkomst, als gevolg waarvan de conventionele vordering volgens [gedaagden] . niet toewijsbaar is. Subsidiair beroept [gedaagden] . zich op verrekening met een vordering tot schadevergoeding ter zake van de toerekenbare tekortkoming, dan wel beroept zij zich op opschorting, althans op schuldeisersverzuim aan de zijde van [eiser] .

Wat betreft het in rekening gebrachte meerwerk heeft [gedaagden] . aangevoerd dat zij ter zake nimmer aan [eiser] opdracht heeft gegeven voor het uitvoeren van deze werkzaamheden.

5.3.

Ter zake van de meerwerkfactuur van 3 februari 2016 ter hoogte van € 1.149,50 is de kantonrechter van oordeel dat [gedaagden] . op juiste gronden heeft aangevoerd dat zij geen opdracht heeft gegeven. Ook uit de stellingen van [eiser] volgt immers dat toen [eiser] trachtte de problemen die [A] ondervonden op te lossen, laatstgenoemden - en dus niet [gedaagden] . - aan [eiser] meerwerk hebben opgedragen. De vordering zal in zoverre dan ook worden afgewezen.

5.4.

Wat betreft het verweer van [gedaagden] . ten aanzien van de door [eiser] gevorderde ontbinding van de betalingsregeling van 4 februari 2016 en betaling van de factuur van 8 december 2015 ter hoogte van € 7.343,75, alsmede wat betreft de vordering in reconventie overweegt de kantonrechter dat van een toerekenbare tekortkoming aan de zijde van [eiser] geen sprake is. [gedaagden] . heeft niet weersproken dat zij op 25 maart 2015 een e-mailbericht van [B] heeft ontvangen, waarin zij is gewaarschuwd dat de onderhavige installatie - kort samengevat - een riskante keuze is. Weliswaar heeft [gedaagden] . aangevoerd dat dit e-mailbericht niet van [eiser] zélf afkomstig is maar zij heeft niet betwist dat dit e-mailbericht wel aan [eiser] kan worden toegedicht. [gedaagden] . heeft bij conclusie van antwoord immers ook zelf verwezen naar

e-mailcorrespondentie betreffende de onderhavige kwestie van haarzelf aan [B] . Bovendien heeft [eiser] gemotiveerd weersproken dat de onderhavige problemen daadwerkelijk te wijten zijn aan de onderhavige installatie. [eiser] heeft bij conclusie van antwoord in reconventie de bevindingen en de conclusies van zowel Thercon B.V als [E] gemotiveerd weersproken. Zoals [eiser] bij

e-mailbericht van 2 februari 2016 reeds aan [gedaagden] . heeft uiteengezet, ligt de oorzaak van de onderhavige problemen volgens [eiser] in de (niet door haar aangelegde) vloerverwarming omdat er slechts drie groepen aanwezig zijn en een open verdeler in plaats van zes groepen en een gesloten verdeler. De kantonrechter overweegt dat [gedaagden] . niet heeft weersproken - en uit haar e-mailberichten van 4 april 2016 en 25 april 2016 volgt ook de erkenning - dat er slechts drie groepen aanwezig zijn en dat er sprake is van een gesloten verdeler, terwijl er zes groepen aangebracht hadden moeten worden en een open verdeler. Gelet hierop, alsmede gelet op de gemotiveerde betwisting door [eiser] van de bevindingen en conclusies van Thercon B.V. en [E] , waarna [gedaagden] . heeft volstaan met de mededeling dat zij haar stellingen op dit punt handhaaft zonder nader in te gaan op hetgeen [eiser] heeft aangevoerd, zal de kantonrechter er van uitgaan dat de onderhavige problemen te wijten zijn aan de omstandigheid dat er slechts drie groepen zijn aangebracht in plaats van zes en dat er sprake is van een gesloten verdeler in plaats van open verdeler. Van het schenden van een waarschuwingsplicht aan de zijde van [eiser] is naar het oordeel van de kantonrechter bovendien geen sprake. [gedaagden] . heeft niet weersproken dat op de tekening die destijds aan [eiser] ter hand is gesteld wél zes groepen waren ingetekend en dat nadien - na het ontstaan van de onderhavige problemen - is gebleken dat de tekening niet overeenkwam met de werkelijke situatie. Ook overigens heeft [gedaagden] . niet gesteld dat de omstandigheid dat sprake was van drie groepen en een open verdeler voor [eiser] kenbaar had moeten zijn. Gelet op de omstandigheid dat de kantonrechter er van uitgaat dat de problemen niet veroorzaakt worden door de onderhavige installatie maar door de vloerverwarming - die niet door [eiser] is aangelegd - zal het verweer van [gedaagden] . in conventie worden verworpen en zal de betalingsregeling van 4 februari 2016 - die [gedaagden] . gelet op het bovenstaande op onjuiste gronden niet is nagekomen - worden ontbonden en zal de vordering strekkende tot betaling van de factuur van 8 december 2015 ter hoogte van

€ 7.343,75 worden toegewezen. Op dezelfde grond zal de reconventionele vordering integraal worden afgewezen.

5.5.

[eiser] vordert wettelijke handelsrente over het toe te wijzen bedrag vanaf

14 december 2015, 10 juni 2016, dan wel 25 juni 2016. De kantonrechter zal de wettelijke handelsrente toewijzen vanaf 10 juni 2016. Uit de mededeling van [gedaagden] bij e-mailbericht van 10 juni 2016 dat zij de nota's van [eiser] niet zal voldoen, mocht [eiser] immers afleiden - zoals [eiser] heeft gesteld - dat [gedaagden] . in de nakoming van de verbintenis zal tekortschieten. Op grond van artikel 6:83 sub c is het verzuim op dat moment ingetreden. [eiser] heeft naar het oordeel van de kantonrechter onvoldoende gesteld dat op

14 december 2015 reeds sprake was van verzuim aan de zijde van [gedaagden] . Weliswaar heeft [eiser] gesteld dat zij een betalingstermijn van 5 dagen hanteerde, maar - nog afgezien van de omstandigheid dat op de desbetreffende factuur een betalingstermijn van 30 dagen is vermeld - zij heeft niet gesteld dat dit een tussen partijen overeengekomen betalingstermijn betrof en geen eenzijdig opgelegde betalingstermijn.

5.6.

Het gevorderde bedrag van € 227,34 ter zake van de wettelijke handelsrente over de te laat betaalde eerste factuur van 16 juni 2015 zal worden afgewezen. Uit de als productie 13 bij dagvaarding in het geding gebrachte berekening van het bedrag van € 227,34 volgt dat aanspraak wordt gemaakt op wettelijke handelsrente vanaf 21 juni 2015 tot de betalingen op 17 en 24 september 2015. Kennelijk beroept [eiser] zich ook hier op de door haar genoemde betalingstermijn van 5 dagen. De kantonrechter verwijst naar hetgeen hieromtrent in rechtsoverweging 5.5. is overwogen.

5.7.

[eiser] heeft voldoende gesteld en onderbouwd dat buitengerechtelijke incassowerkzaamheden zijn verricht. De gevorderde buitengerechtelijke kosten zullen worden toegewezen tot ten hoogste het bedrag van de wettelijke staffel zoals vermeld in artikel 2 van het Besluit vergoeding voor buitengerechtelijke incassokosten, te weten een bedrag van € 742,19. Ook de over de toe te wijzen buitengerechtelijke incassokosten gevorderde wettelijke rente vanaf de dag der dagvaarding (10 augustus 2016) acht de kantonrechter toewijsbaar.

5.8.

[gedaagden] . zal als de grotendeels in het ongelijk te stellen partij worden veroordeeld in de kosten van het geding, zowel in conventie als in reconventie.

5.8.1.

De kosten aan de zijde van [eiser] worden in conventie vastgesteld op:

- dagvaardingskosten € 111,29

- griffierecht € 223,00

- salaris gemachtigde € 500,00 (2 punten x tarief € 250,00)

Totaal € 834,29.

Ook de over de proceskosten gevorderde wettelijke rente acht de kantonrechter toewijsbaar zoals in het dictum te melden.

5.8.2.

De kosten aan de zijde van [eiser] worden in reconventie vastgesteld op:

- salaris gemachtigde € 250,00 (0,5 x 2 punten x tarief € 250,00).

Ook de over de proceskosten gevorderde wettelijke rente acht de kantonrechter toewijsbaar zoals in het dictum te melden.

5.9.

De door [eiser] gevorderde veroordeling in de nakosten is in het kader van deze procedure slechts toewijsbaar voor zover deze kosten op dit moment reeds kunnen worden begroot. De nakosten zullen dan ook worden toegewezen op de wijze zoals in het dictum te melden.

5.10.

De gevorderde hoofdelijke veroordeling van [gedaagden] zal worden toegewezen. In zoverre is door [gedaagden] geen zelfstandig verweer gevoerd.

5.11.

[gedaagden] . heeft de kantonrechter verzocht om een eventuele veroordeling niet uitvoerbaar bij voorraad te verklaren. [gedaagden] . heeft hiertoe aangevoerd dat zeker niet bij voorbaat onaannemelijk is dat een in te stellen hoger beroep succes zal hebben, dat er geen verdere spoedeisende belangen gemoeid zijn met het voldoen aan een veroordeling en dat het belang van [gedaagden] . bij het behoud van de bestaande toestand tot op het rechtsmiddel is beslist, dus het zwaarst moet wegen. De kantonrechter zal de gevorderde bij voorraad uitvoerbaarverklaring echter toewijzen. [gedaagden] . is slechts in algemene zin ingegaan op de belangen van een eiser en die van een gedaagde zonder in te gaan op de belangen van partijen in dit concrete geval.

6. Beslissing

De kantonrechter:

in conventie

6.1.

ontbindt de betalingsregeling van 4 februari 2016;

6.2.

veroordeelt [gedaagden] . hoofdelijk om tegen behoorlijk bewijs van kwijting aan [eiser] te voldoen een bedrag van € 7.343,75, te vermeerderen met de wettelijke handelsrente ex artikel 6:119a BW vanaf 10 juni 2016 tot de dag der algehele voldoening;

6.3.

veroordeelt [gedaagden] . hoofdelijk om tegen behoorlijk bewijs van kwijting aan [eiser] te voldoen een bedrag van € 742,19, te vermeerderen met de wettelijke rente ex artikel 6:119 BW vanaf 10 augustus 2016 tot de dag der algehele voldoening;

6.4.

veroordeelt [gedaagden] . hoofdelijk in de kosten van het geding, aan de zijde van [eiser] vastgesteld op € 834,29, te vermeerderen met de wettelijke rente vanaf 14 dagen na dagtekening van dit vonnis tot de dag der algehele voldoening;

6.5.

veroordeelt [gedaagden] . hoofdelijk, indien niet binnen veertien dagen na heden vrijwillig volledig aan dit vonnis is voldaan, in de na dit vonnis ontstane kosten, begroot op

€ 100,00 aan salaris gemachtigde;

6.6.

verklaart dit vonnis tot zover uitvoerbaar bij voorraad;

6.7.

wijst af het anders of meer gevorderde;

in reconventie

6.8.

wijst de vordering af;

6.9.

veroordeelt [gedaagden] . hoofdelijk in de kosten van het geding, aan de zijde van [eiser] vastgesteld op € 250,00, te vermeerderen met de wettelijke rente vanaf 14 dagen na dagtekening van dit vonnis tot de dag der algehele voldoening,

6.10.

verklaart de kostenveroordeling onder 6.9. uitvoerbaar bij voorraad.

Aldus gewezen door mr. M. Sanna, kantonrechter, en uitgesproken ter openbare terechtzitting van 21 maart 2017 in tegenwoordigheid van de griffier.

c 502.