Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBNNE:2015:2938

Instantie
Rechtbank Noord-Nederland
Datum uitspraak
21-05-2015
Datum publicatie
13-07-2015
Zaaknummer
18.670297-12
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Beschikking
Inhoudsindicatie

Gedeeltelijke tenuitvoerlegging van een eerder opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraf. De rechtbank zet de gevangenisstraf om in een taakstraf

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK NOORD-NEDERLAND

Afdeling strafrecht

Locatie Groningen

parketnummer 18/670297-12

beslissing van de meervoudige kamer d.d. 21 mei 2015 op een vordering van de officier van justitie tot tenuitvoerlegging van een voorwaardelijk opgelegde straf

in de zaak tegen

[verdachte],

geboren op [geboortedatum] te [geboorteplaats],

wonende te [woonplaats], [woonadres],

hierna: de veroordeelde.

Procesverloop

De officier van justitie heeft schriftelijk, bij vordering d.d. 8 april 2015 (ingekomen ter griffie van deze rechtbank op 9 april 2015) gevorderd dat last zal worden gegeven tot tenuitvoerlegging van 100 dagen gevangenisstraf waarvan -bij vonnis van de meervoudige kamer in deze rechtbank op 10 januari 2013 gewezen tegen de veroordeelde- bevel was gegeven dat deze voorwaardelijk niet zou worden tenuitvoergelegd, onder de in dat vonnis vermelde (bijzondere) voorwaarden. De behandeling heeft plaatsgevonden ter terechtzitting van 7 mei 2015. Veroordeelde, diens raadsvrouw, mr. M. Wierts, en de officier van justitie, mr. P.F. Hoekstra, zijn gehoord.

Motivering

Uit de stukken blijkt dat de bij voormeld vonnis vastgestelde proeftijd is aangevangen op

25 januari 2013. Bij vonnis van de politierechter in deze rechtbank d.d. 28 oktober 2013 is de proeftijd met een jaar verlengd, onder aanvulling/wijziging van de bijzondere voorwaarden.

De veroordeelde heeft, blijkens het schrijven van Verslavingszorg Noord-Nederland, gedateerd 30 maart 2015, de bij laatstgenoemd vonnis opgelegde bijzondere voorwaarde, inhoudende een meldplicht bij de reclassering, niet nageleefd. De veroordeelde heeft ter zitting van 7 mei 2015 erkend dat hij zich niet aan de meldplicht bij de reclassering heeft gehouden.

In het rapport van Verslavingszorg Noord-Nederland d.d. 4 mei 2015 blijkt evenwel van een positieve ontwikkeling. Zo blijkt dat de veroordeelde zich met succes heeft laten behandelen voor zijn cannabisverslaving en dat hij sinds oktober 2013 niet meer met politie en justitie in aanraking is geweest ter zake strafbare feiten.

De officier van justitie heeft toewijzing van de ingediende vordering gevorderd, met dien verstande dat de gevangenisstraf wordt omgezet in een taakstraf.

De raadsvrouw heeft primair verzocht om afwijzing van de vordering van de officier van justitie en het opheffen van de bijzondere voorwaarden. Subsidiair heeft zij verzocht om een gedeeltelijke tenuitvoerlegging waarbij de gevangenisstraf wordt omgezet in een taakstraf.

Gelet op de door de reclassering in het rapport van 4 mei 2015 genoemde omstandigheden is de rechtbank van oordeel dat de eerder opgelegde voorwaardelijke straf niet geheel maar gedeeltelijk ten uitvoer moet worden gelegd. De rechtbank zal conform het advies van de reclassering en de vordering van de officier van justitie gelasten dat de ten uitvoer te leggen gevangenisstraf zal worden omgezet in een taakstraf. Nu verdachte aan zijn ambulante behandelverplichting heeft voldaan, zal de rechtbank tevens de bijzondere voorwaarden wijzigen.

De rechtbank zal de vordering van de officier van justitie voor het overige deel afwijzen.

De rechtbank heeft gelet op de artikelen 14f en 14g van het Wetboek van Strafrecht.

Beslissing

De rechtbank:

- gelast de tenuitvoerlegging van 50 dagen gevangenisstraf, waarvan, bij vonnis van deze rechtbank d.d. 10 januari 2013 tegen de veroordeelde gewezen, bevel was gegeven dat deze voorwaardelijk niet zou worden ten uitvoer gelegd;

- gelast, in plaats van de tenuitvoerlegging van bovengenoemde gevangenisstraf van

50 dagen, een taakstraf voor de duur van 100 uren, te vervangen door hechtenis voor de duur van 50 dagen indien de veroordeelde deze straf niet naar behoren verricht;

- wijzigt de bijzondere voorwaarden in die zin dat de veroordeelde zich zal houden aan de voorschriften en aanwijzingen van de verslavingsreclassering, Canadalaan 1 te Groningen. Veroordeelde moet zich blijven melden zo frequent en zo lang de reclassering dit noodzakelijk acht;

- wijst de vordering van de officier van justitie voor het overige deel, te weten 50 dagen gevangenisstraf, af.

Deze beslissing is gegeven door mr. L.H.A.M. Voncken, voorzitter, mrs. L.M.E. Kiezebrink en A. Jongsma, rechters, bijgestaan door mr. K.E. van Rhijn, griffier, en uitgesproken ter openbare terechtzitting van 21 mei 2015.