Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBNNE:2014:5317

Instantie
Rechtbank Noord-Nederland
Datum uitspraak
24-10-2014
Datum publicatie
30-10-2014
Zaaknummer
17.880198-09
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - meervoudig
Verstek
Inhoudsindicatie

Toewijzing vordering tenuitvoerlegging.

Wetsverwijzingen
Wetboek van Strafrecht 14g
Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK NOORD-NEDERLAND

Afdeling strafrecht

Locatie Leeuwarden

parketnummer 17/880198-09

beslissing van de meervoudige kamer d.d. 24 oktober 2014 op een vordering van de officier van justitie tot tenuitvoerlegging van een voorwaardelijk opgelegde straf

in de zaak tegen

[verdachte],

geboren op [geboortedatum] te [geboorteplaats],

thans ingeschreven op het adres [woonplaats].

De veroordeelde is, hoewel behoorlijk opgeroepen, niet verschenen.

Het openbaar ministerie werd ter terechtzitting vertegenwoordigd door mr. S.T. Kooistra.

Procesverloop

De officier van justitie heeft d.d. 17 september 2014 schriftelijk gevorderd dat last zal worden gegeven tot tenuitvoerlegging van 12 maanden gevangenisstraf waarvan -bij vonnis van de meervoudige kamer van de rechtbank te Leeuwarden op 3 september 2009 gewezen tegen de veroordeelde- bevel was gegeven dat deze voorwaardelijk niet zou worden tenuitvoergelegd, onder de in dat vonnis vermelde bijzondere voorwaarden. De behandeling heeft plaatsgevonden ter terechtzitting van 10 oktober 2014. Mevrouw M. Groenevelt, reclasseringswerker, heeft als deskundige ter terechtzitting een verklaring afgelegd.

Motivering

De veroordeelde heeft blijkens het schrijven van de reclasseringsinstelling van het Leger des Heils, gedateerd 26 augustus 2014, de bij voornoemd vonnis opgelegde bijzondere voorwaarden niet nageleefd. Uit het onderzoek ter terechtzitting is voorts gebleken dat de reclassering sinds het uitgebrachte rapport geen enkel contact met de veroordeelde heeft gehad. Het eerder uitgebrachte advies tot gedeeltelijke tenuitvoerlegging en omzetting in een taakstraf wordt om die reden door de reclassering niet gehandhaafd. In plaats daarvan wordt gehele tenuitvoerlegging van de voorwaardelijk opgelegde gevangenisstraf geadviseerd. Uit een door de raadsman aan de rechtbank gezonden brief blijkt daarnaast dat de raadsman geen contact met de veroordeelde heeft kunnen krijgen, terwijl de veroordeelde evenmin ter terechtzitting is verschenen. De rechtbank ziet derhalve geen enkel aanknopingspunt om af te wijken van de hoofdregel dat overtreding van de voorwaarden zal leiden tot tenuitvoerlegging van de voorwaardelijk opgelegde straf.

De rechtbank zal de vordering van de officier van justitie derhalve toewijzen.

De rechtbank heeft gelet op artikel 14g van het Wetboek van Strafrecht.

Beslissing

Gelast de tenuitvoerlegging van 12 maanden gevangenisstraf, waarvan, bij vonnis van de rechtbank te Leeuwarden d.d. 3 september 2009 tegen de veroordeelde gewezen, bevel was gegeven dat deze voorwaardelijk niet zou worden ten uitvoer gelegd.

Deze beslissing is gegeven door mr. J.G.W. Lootsma-Oude Nijeweme, voorzitter,

mr. J.Y.B. Jansen en mr. S. Timmermans, rechters, bijgestaan door T.L. Komrij, griffier, en uitgesproken ter openbare terechtzitting van 24 oktober 2014.

w.g.

Lootsma-Oude Nijeweme

VOOR EENSLUIDEND AFSCHRIFT

Jansen

de griffier van de rechtbank

Timmermans

te Leeuwarden,

Komrij